به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، انجمن علمی سیاسی ایران (شعبه خراسان رضوی) با همکاری انجمن علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد و اتاق فکر استان خراسان رضوی عصر دیروز در دانشکده علوم اداری دانشگاه فردوسی میزبان جمعی از صاحب نظران حوزه آب با موضوع «کمیابی آب و تهدیدات امنیتی» بود.
در ابتدای جلسه کامران داوری، عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی ضمن اشاره به چالش های کمیابی آب و تهدیدات آن گفت: ابعاد بحران آب در آینده امنیتی و سیاسی خواهد بود. ما به عنوان کارشناس در این زمینه باید ذهن مدیران را متوجه این موضوع کنیم؛ چرا که خیلی از دوستان این موضوع را نمیدانند.
وی ادامه داد: در ۳۰۰۰ سال پیش پیشینیان ما متوجه شدند که مشکل این مملکت و این ملت محیط زیست و منابع طبیعی است؛ اگر ما بنیه داخلی و زیست محیطی خوبی داشته باشیم دشمن خارجی را به راحتی دفع میکنیم.
عضو جمعیت ناجیان آب ادامه داد: واقعیت این است که ما در سرزمینی زندگی میکنیم که آبی از زمین پدید نمی آید. بارشهای ما در ایران یک سوم متوسط جهانی است و متاسفانه همین بارشها نیز پراکندگی زمانی و مکانی بسیار نابرابری دارد.
داوری بیان داشت: از دیگر واقعیات سخت ما این است که ما تنها یک منبع آبی داریم و آن نیز نعمت خداوند در زمین است.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه در دنیا از منابع آب زیر زمینی به عنوان ذخایر استراتژیک نام میبرند، افزود: این منابع در مواقع خاص مورد استفاده قرار می گیرند. در طول سالیان علم بشر زیاد شده است؛ اما شعور بشر در بسیاری از افراد از زمان حضرت ادم تا به امروز تغییری نکرده و در نتیجه ما نمیتوانیم مدیریت ریسک کنیم. برای مدیریت ریسک باید گذشته را بازخوانی و به علمی بومی دست پیدا کنیم و همینطور قبلا باید برای امروز آینده پژوهی میکردیم.
وی خاطرنشان کرد: در واقع امروزه نیروهای محرک مانند تغیر اقلیم و رشد جمعیت و همینطور فشارها و وضعیت روز باعث اثراتی شده است.
دانشیار دانشگاه فردوسی با اشاره به توسعه پایدار گفت: توسعه پایدار نیازمند منابع پایدار و متعادل است. در بسیاری از مناطق کشور در مواجهه با کمیابی توسعه از تکاپو افتاده است.
داوری ادامه داد: در مشهد به دلیل پنهان بودن منابع آب زیر زمینی ۶۵ درصد اضافه برداشت داریم متاسفانه ما در استان نزدیک به ۸۰درصد آب های تجدید پذیرمان تبخیر می شوند و ما نمیتوانیم از آن استفاده کنیم.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد تاکید کرد: هم اکنون استان خراسان رضوی با کاهش یک میلیارد و ۲۰۰میلیون متر مکعب منابع زیرزمینی در سال روبرو است که وضعیت منابع زیرزمینی این استان ۱۰ برابر وخیم تر از دریاچه ارومیه است.
بحران تامین آب نداریم؛ بلکه بحران پایداری آب داریم
داوری ضمن اشاره به دلایل مشکلات فعلی ادامه داد: مشکلات پدید آمده امروزی دلایلی دارد. ما خطای سیاست گذاری داشتیم و قوانین و ضوابط درستی مصوب نکردیم. ما در مدیریت خطا داشتیم و به مشارکت مردم در زمینه آب نیز توجهی نکردیم و همینطور از دیگر اشتباهات ما عدم توجه به پویایی محیط و توسعه است.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد افزود: ما امروز بحران تامین آب نداریم، بحرانی که گریبان گیر ماست، بحران پایداری آب است.
داوری گفت: برای حل مشکل بحران آب نیازمند هم افزایی هستیم و شاید راه حل اساسی ما این باشد که اجازه دهیم خود مردم در زمینه مصرف آب احساس نیاز و مسئولیت کنند. امروزه نیاز ما در حال افزایش است و در نتیجه در آینده آب تجدید پذیر کاهش پیدا میکند.
استاد دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه راه حل بحران آب، کنترل آب تجدید پذیر است، خاطرنشان کرد: اگر به آب توجه ویژه نشود ما در آینده ای نزدیک کشاورزی نخواهیم داشت و خود این نیز مشکلات زیادی را در پی دارد. بنده معتقدم کشاورزی باید توسط راههای صحیح انجام شود.