به گزارش خبرنگار «خبرگزای دانشجو» از اصفهان، غلامرضا اصغری، رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در نشست خبری روز جهانی مبارزه با مواد مخدر، طی سخنانی با بیان اینکه ۲۶ ژوئن هر سال(پنجم تیر سال جاری)، روز جهانی مبارزه با مواد مخدر نامگذاری شده است، گفت: با توجه به اینکه موضوع اعتیاد یک معضل اجتماعی است و کل کشورهای جهان را درگیر کرده است، بنابراین با نامگذاری یک روز به عنوان روز جهانی مبارزه با مواد مخدر، سعی بر این شده است تا با پررنگتر کردن آن و ارزیابی اقدامات انجام شده، در راستای پیشگیری آن اقدامات بیشتری صورت گیرد.
وی یکی از مهمترین دلایل آلودگی برخی از مردم کشورمان به اعتیاد را، همسایگی با کشور افغانستان عنوان کرد و افزود: متاسفانه با وجود صرف میلیاردها تومان هزینه مبارزه با مواد مخدر، به دلیل همجواری کشور ایران با افغانستان که اولین تولید کننده مواد مخدر تریاکی در دنیا است و همچنین به دلیل ترانزیتی بودن کشور ایران، لذا چندین سال است که موضوع اعتیاد جزو یکی از مهمترین مسایل و مشکلات کشورمان محسوب میگردد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ادامه داد: ستاد مبارزه با مواد مخدر استان اصفهان ۱۱ کمیته دارد، همچنین در ۲۲ شهرستان استان نیز مدیران شبکههای بهداشت و درمان، به عنوان دبیران کمیتههای درمان شهرستانهای مربوطه فعالیت میکنند، همچنین در استان اصفهان ۳۸۶ مرکز مربوط به MMT (درمان و کاهش آسیب اعتیاد) وجود دارد که ۱۸ مرکز به صورت دولتی و ۳۶۸ مرکز به صورت خصوصی حدود ۴۷ هزار و ۵۰۰ بیمار معتاد را تحت پوشش قرار داده و تحت درمان و متادونتراپی قرار دادهاند.
اصغری همچنین به ۱۱۰ هزار بیمار معتاد ثبتشده در استان اشاره و تصریح کرد: سالانه حدود شش میلیارد تومان هزینه صرف درمان و متادونتراپی آنها میشود.
وی مشکلات مالی بسیاری از این افراد را یکی از دلایل محرومیت از دارو و ادامه ندادن درمان آنها قلمداد کرد و افزود: با توجه به فقر و محرومیت بیماران معتاد، متاسفانه این افراد از دریافت دارو محروم میشوند و خوشبختانه از اواخر سال گذشته، سازمان بیمه موضوع درمان این افراد را پذیرفته و بیمارانی که برای درمان اعتیاد خود به ۱۸ مرکز دولتی مراجعه نمایند تحت پوشش بیمه درمانی قرار میگیرند.
رئیس دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خود از جمله اقدامات دانشگاه علوم پزشکی اصفهان را در طول سالیان گذشته تخصصیتر کردن مراکز MMT عنوان و تصریح کرد: یک پزشک یا روانپزشک به عنوان مسئول فنی و نیز یک روانشناس و یک پرستار، در هرکدام از این مراکز مشغول ارائه خدمات به بیماران میباشند.
اصغری همچنین به تشریح دیگر فعالیتهای دانشگاه پرداخت و گفت: افزایش نظارتها از مراکز (به طور متوسط بیش از ۵۰ مورد بازدید در ماه از مراکز توسط دانشگاه) و نیز افزایش کلاسهای بازآموزی و اضافه کردن دو تخت در مراکز برای درمان معتادین به الکل از دیگر اقدامات دانشگاه در این راستا بوده است.
وی در خصوص مرکز ماده ۱۶ واقع در جاده شیراز (قلعه شور) گفت: این مرکز بیش از ۱۰۰ نفر از معتادین تزریقی(متجاهر) را از سطح شهر جمعآوری و با حکم قوه قضائیه به مدت یک تا سه ماه نگهداری میکند و دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز این افراد را تحت پوشش خود قرار داده و به درمان آنها میپردازد.
رئیس دانشگاه به بازداشتگاه و زندان اسدآباد واقع در جاده مبارکه نیز اشاره کرد و گفت: بیش از ۴۰۰۰ معتاد مجرم و مواد فروش در این مکان نگهداری میشوند که مسئولیت اصلی آن با اداره زندانها میباشد، اما به دلیل داشتن بیماریهای مختلفی از جمله هپاتیت و اچ ای وی، نیازمند خدمات درمانی میباشند و دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز بیش از ۱۲۰ میلیون تومان هزینه صرف اقدامات درمانی و بهداشتی این افراد نموده است.
اصغری در پایان سخنان خود گفت: آمار نشان میدهد که اکثر افراد مبتلا به اعتیاد پس از ترک، به دلیل فراهم نبودن شرایط مساعد اجتماعی و روحی و روانی دوباره به اعتیاد روی میآورند و لذا این وظیفه همه مسئولین جامعه است تا با کمک به ترک کنندگان و ایجاد و فراهمآوری شرایط مساعد اقتصادی، اجتماعی و روحی و روانی، آنها را از روی آوردن مجدد به اعتیاد بازدارند.
در ادامه نیز طلوعی، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با تاکید بر نیاز به مراکز MMT بانوان گفت: در تلاش هستیم در منطقه قلعه شور یک مرکز برای بانوان متجاهر نیز ایجاد نماییم.
وی همچنین عمده تلاش مسئولین دانشگاه علوم پزشکی و کمیته درمان را تبدیل یک معتاد تزریقی به خوراکی عنوان کرد و گفت: این اقدام باعث کاهش آسیبها و بیماریهای خطرناک منتقله بوجود آمده از طریق خون مانند ایدز و هپاتیت خواهد شد.
معاون درمان دانشگاه همچنین درخصوص مراکز اقامتی ترک اعتیاد فاقد مجوز گفت: در استان اصفهان، نیمی از مراکز ترک اعتیاد، دارای مجوز از سوی سازمان بهزیستی و فرمانداری هستند و تلاش هستیم مابقی مراکز نیز مجوز بگیرند، همچنین تعدادی از آنها نیز به دلیل عدم صلاحیت تعطیل خواهند شد.
لازم به ذکر است، این نشست با حضور اصغری، رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و دبیر کمیته درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر استان اصفهان، طلوعی، سرپرست معاونت درمان، شیرانی، مسئول اداره سلامت روان معاونت درمان، اکبری، مدیر روابط عمومی دانشگاه و جمعی از اصحاب رسانه در دفتر ریاست دانشگاه برگزار شد.