کد خبر:۴۲۲۵۶۶
عابدی گناباد در گفتگو با «خبرگزاری دانشجو»:

تمدید مذاکرات قابل پیش بینی بود/ طولانی شدن روند مذاکرات به حصول توافق ضربه می‌زند

یک تحلیل‌گر سیاسی به عمق اختلافات موجود بین طرفین مذاکره اشاره و تاکید کرد: با توجه به عمق این اختلافات و سناریوهایی که ارائه می‌شد، تمدید مذاکرات قابل پیش بینی بود.

رضا عابدی گناد در گفتگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در مشهد، در رابطه با تمدید زمان مذاکرات، بیان کرد: این تمدید قابل پیش بینی بود و هر چه به پایان موعد مذاکرات نزدیک می‌شدیم این تمدید را قابل پیش بینی‌تر ارزیابی می‌کردیم.

 

وی با اشاره به این‌که از سناریوهایی که هر چه به پایان زمان توافق می‌رسیدیم، ارائه می‌شد، تمدید مذاکرات را محتمل‌تر می‌دیدیم، تاکید کرد: با توجه به عمق اختلافات طرفین در مذاکرات، این تمدید، انجام می‌شد.

 

این تحلیلگر سیاسی ادامه داد: چنانچه خواسته‌های دو طرف مذاکره کننده را کنار هم بگذاریم می‌بینیم که خواسته‌های دو طرف درست مقابل یکدیگر هستند، به طوری که غربی‌ها و آمریکا بر بازرسی‌های نامحدود و پذیرش رژیم بازرسی‌های سنگین و ایران بر لغو همزمان تحریم‌ها، عدم انجام مصاحبه با دانشمندان، عدم پذیرش بازرسی‌ها و توجه به خطوط قرمز مورد نظر رهبر معظم انقلاب، تاکید دارند؛ بنابراین متوجه عمق اختلافات می‌شوید.

 

عابدی گناباد یادآور شد: طرف غربی و خاصه آمریکا به دنبال حفظ تحریم‌ها هستند، زیرا برای آن هزینه داده‌اند و این تحریم را برای امتیاز گیری از ایران نیاز دارند، به همین دلیل مدام از تخفیف تحریم‌ها و نه لغو تمامی آنان سخن می‌گویند تا هم چماغی باشد بر سر ایران و هم کنگره، اسرائیل و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به رهبری عربستان را راضی نگه دارد.

 

این مدرس دانشگاه با بیان این مطلب که وقتی خواسته‌های دو طرف را کنار هم و در یک پازل قرار می‌دهیم مشخص است نگاه غرب و ایران در مقابل یکدیگر است، تصریح کرد: این امر نیازمند یک تحلیل پیچیده نیست بلکه  با یک نگاه ساده نیز متوجه شکاف‌های موجود بین طرفین خواهیم شد که این شکاف‌ها نتیجه بی‌اعتمادی دو طرف به هم است و به این راحتی‌ها شکاف‌ها پر نخواهند شد.

 

برای رسیدن به یک توافق راه بسیار است

 

وی با دیگر با تاکید بر این‌که گرچه که دو طرف گاهی از حصول توافق سخن می‌گفتند؛ اما تمدید مذاکرات محتمل و قابل پیش بینی بود، گفت: به نظر من هنوز اخلاف نظرها جدی است و برای رسیدن به یک توافق نهایی راه بسیار است.

 

عابدی گناباد در رابطه با تاثیر تمدید مذاکرات بر کشور، خاطرنشان کرد: ابتدا باید دید تمدید مذاکرات به نفع چه کسی یا چه کسانی است؟ در این میان قطعا تمدید مذاکرات به نفع افرادی نیست که خواهان تحقق آن هستند؛ حال این افراد می‌خواهند داخل ایران و خواه خارج از کشور باشند.

 

طولانی شدن روند مذاکرات به حصول توافق ضربه می‌زند

 

این تحلیلگر سیاسی ضمن تاکید بر این‌که هر چه مذاکرات طولانی‌تر شود به روند حصول توافق ضربه وارد خواهد کرد، بیان داشت: هر چه جلوتر برویم به ماه‌های پایانی ریاست جمهوری اوباما نزدیک می‌شویم که با تضعیف اوباما، کنگره قوت بیشتری خواهد گرفت که این به نفع مذاکرات نیست.

 

وی در ادامه تمدید مذاکرات را به نفع دولت یازدهم ندانست و تصریح کرد: شاید جریانی در داخل کشور باشد که خواهان کشدار شدن توافق و امضای آن در سازمان ملل باشد؛ اما به طور کلی این طولانی و کشدار شدن به نفع دولت نخواهد بود زیرا دولت در طول مدتی که تصدی پُست ریاست جمهوری را به دست گرفته است، در مباحث مختلف و خاصه بحث اقتصادی به دستاوردی نرسیده است.

 

عابدی گناباد افزود: همچنین با توجه به کارشکنی‌هایی که از جانب غرب در طول این دو ساله شده است مردم ایران نیز نسبت به مذاکرات بی‌تفاوت شده‌اند که این نشان می‌دهد بر خلاف آنچه که رسانه‌ها تبلیغ می‌کنند مردم متوجه شده‌اند که این مذاکرات آن گونه که دولت در ابتدای شروع بکار خود گفته بود، نتیجه نداده است.

 

این مدرس دانشگاه یادآور شد: مردم متوجه شده‌اند که بر خلاف آنچه که عنوان می‌شد چنانچه با کدخدای جهان توافق کنیم تمامی مشکلات کشور حل خواهد شد، این گونه نشد و ممکن است در کوتاه مدت برای ایران امتیازاتی داشته باشد؛ اما در طولانی مدت این امتیازات را در بر نخواهد داشت.

 

چنانچه تحریم‌ها به یک باره برداشته نشود به منافع ملی ضربه وارد شده است

 

وی در بخش دیگری از سخنان خود با طرح این پرسش که هدف از مذاکرات چه بود؟، گفت: هدف اصلی انجام مذاکرات رفع تحریم‌های ظالمانه بود به طوری که هم در دوره جلیلی و هم در دوره فعلی بر این مسئله تاکید کردند.

 

عابدی گناباد ادامه داد: چنانچه مذاکرات به توافق بینجامد؛ امارفع تحریم‌های ظالمانه محقق نشود و تحریم‌ها در یک مرحله برداشته نشود و این مذاکرات کف مطالبات ایران را تامین نکند، به منافع ملی ایران ضربه وارد شده است.

 

این تحلیلگر سیاسی یادآور شد: شاید با در نظر گرفتن این شرایط توافق صورت گیرد و عده‌ای راضی و خشنود شوند؛ اما خشنودی آنان یک تا دو ماه بیشتر دوام نخواهد داشت.

 

وی ادامه داد: در دوره خاتمی نیز شاهد چنین ماجرایی بودیم، به طوری که ایران به تعهدات خود به صورت یک طرفه عمل کرد؛ اما در مقابل طرف غربی تحریم‌ها را همچنان پا برجا حفظ کرد و از این رو چهره تیم مذاکره کننده آن دوره در میان مردم خدشه دار شد.

 

عابدی گناباد با اشاره به این‌که امید است توافق صورت گیرد که ما شرمنده آیندگان نشویم، تصریح کرد: باید توافقی امضا شود که خطوط قرمز نظام در نظر گرفته شوند و دولت باید توجه کند که علت ورود او به این مذاکرات و به این شکل در جهت رفع تحریم‌ها بود؛ که چنانچه در صورت توافق تحریم‌ها لغو نشوند دولت با شکست در این زمینه مواجه خواهد شد.

 

این تحلیلگر سیاسی بیان کرد: البته پیش بینی من این است که این توافقات تا به این جا جلو آمده است؛ اما از این به بعد با چالش مواجه خواهد شد، زیرا چنانچه به واقع توافقی هم صورت گیرد به طور قطع با مخالفت صریح کنگره آمریکا مواجه خواهد شد و آنان خواستار اصلاح متن توافق خواهند شد و آن گاه روز از نو و روزی از نو.

 

وی ضمن بیان این‌که این توافق حداقل در این دوره نتیجه نخواهد داشت، گفت: شاید چنانچه این توافق در دولت آینده آمریکا بسته شود با موفقیت بیشتری همراه باشد.

 

عابدی ضمن تاکید بر این‌که عموما در عرصه بین‌المللی یک آنارشی(هرج و مرج) حاکم است، خاطرنشان کرد: هنگامی که قدرت سازمان ملل و رسانه در دستان آمریکایی‌هاست بسیار راحت تر از آنچه که بتوانید تصور کنید زیر توافق می زنند، تفسیرهای خود را از متن توافق ارائه می‌دهند و در عوض تخلف خود را به عنوان یک حرکت قانونی جلوه می‌دهند و در مقابل ایران را مقصر اصلی جا می‌زنند.

 

قطعا پس از امضای توافق، اختلافات در تفسیر و اجرای آن نمود پیدا می‌کند

 

این تحلیلگر سیاسی در ادامه با اشاره به این نکته که هم آمریکا و هم دولت فعلی ایران به حصول این توافق احتیاج دارند، یادآور شد: با توجه به نیاز هر دو طرف به این توافق، قطعا توافقی خواهد شد؛ اما مطمئن باشید پس از امضای توافق اختلافات در تفسیر و اجرای آن نمود پیدا می‌کند.

 

وی ادامه داد: همچنین در طول مذکرات مدام عنوان می‌شد ما تنها در رابطه با مسائل هسته‌ای مذاکره خواهیم کرد؛ اما به واقع سایه تحولات منطقه و دیگر مسائل آینده این مذاکرات را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

 

عابدی گناباد در ارتباط با موضع گیری‌های تند فرانسه در رابطه با مذاکرات و علت این موضع گیری‌ها نیز تصریح کرد: همان طور که شاهد هستید در جریان مذاکرات یک تقسیم بندی چه در داخل کشور ما و چه در جبهه غربی صورت گرفته به طوری که در جریان مذاکرات، فرانسوی‌ها نقش پلیس بد و آمریکایی‌ها نقش پلیس خوب را بازی می‌کنند. در داخل کشور آمریکا نیز اوباما نقش پلیس خوب و کنگره نقش پلیس بد را ایفا می‌کند. در کشور خودمان نیز منتقدین مذاکرات پلیس بد و موافقان توافق در نقش پلیس خوب ظاهر شده‌اند.

 

تعطیلی مجلس اشتباه بود؛ اما نباید آن را بزرگ کرد

 

این تحلیلگر در ادامه در رابطه تعطیلی دو هفته‌ای مجلس در بحبوحه مذاکرات بیان داشت: این اقدام مجلس کار اشتباهی بود؛ اما باید این مسئله را نیز در نظر گرفت که چنانچه وضعیت اضطراری پیش آید طی مدت۲۴  ساعت مجلس می‌تواند اعضای خود را جمع و جلسه اضطراری ترتیب دهد.

 

وی با تاکید بر این‌که نباید این اتفاق را بزرگ کرد، گفت: چنانچه هر مسئله را به شکل معقول و منطقی مورد بررسی قرار ندهیم ضربه خواهیم خورد. نباید تا یک اتفاقی رخ می‌دهد بدون در نظر گرفتن منطق همان لحظه حکم داد و اجرا کرد.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار