گروه دانشگاه« خبرگزاری دانشجو»-یادداشت دانشجویی*؛ شب قدر به این جهت قدر نامیده شده است که همه آن چه که برای بندگان در تمام طول سال رقم می خورد در آن شب تعیین می شود و به همین دلیل شب قدر نامیده اند و دارای قدر و منزلت و بزرگی است.
شبی که مسلمانان با شب زنده داری و احیا به ریسمان الهی چنگ می زنند و به درگاه خداوند توبه و طلب مغفرت و آمرزش می کنند و تقدیر هر یک از آدم ها به وسیله ی فرشتگان با توجه به شایستگی، لیاقت، اخلاص و میزان ایمان، تقوا و پاکی نیت او مشخص می شودکه این شب ها را باید قدر دانست و از این فرصت به دست آمده کمال استفاده را برد.
شب های نوزدهم، بیست و یکم و بیست و سوم ماه مبارک رمضان را شب های قدر می نامند که در طی این سه شب، سه اتفاق و یک رویکرد بزرگ روی داده است، که اولین اتفاق ضربت خوردن حضرت علی (ع) توسط ابن ملجم مرادی ملعون می باشد که در شب نوزدهم ماه مبارک رمضان اتفاق افتاده است و امام علی (ع)در حال نماز خواندن و راز و نیاز به درگاه حق تعالی ، ضربه ای به سر مبارک حضرت اسابت می کند.
دومین واقعه مهمی که در این شب رقم خورد: تقدیر زندگی یک ساله آینده انسان هاست که در این شب ها سرنوشت تک تک ما ها مشخص می شود و این سرنوشت ها به انسان ها بستگی دارد که با خدای خود راز و نیاز کرده و کارهای ناشایسته ای که در طی یک سال گذشته انجام داده اند را استغفار کنند و از خداوند بخواهند که توبه شان را بپذیرد و سرنوشت خوبی را برایشان رقم بزند.
سومین واقعه مهمی که در این شب رقم خورد: نزول یکباره قرآن است.
که قرآن با تمام قدر و منزلتش بر رسول گرامی اسلام و به وسیله فرشتگان نازل گردید و قرآن درباره این شب عزیز چنین می گوید: « به راستی که ما آن شب قدر را فرو فرستادیم تا به واسطه ی شب قدر تو را از گمراهی و زلالت آگاه سازیم. »و در جای دیگر درکتاب آسمانی آمده است که شب قدر از هزار ماه برتر است.
در سوره دیگری از قرآن کریم(دخان) آمده است: « به راستی ما آن را در شبی مبارک فرو فرستادیم؛ زیرا که به حقیقت هشدار دهنده بودیم و در آن شبی که هر امری با حکمت معین و ممتاز و جدا می گردد، تعیین آن امر البته از سوی ما خواهد بود که ما رسولان فرستنده بودیم که این از رحمت و مهربانی پروردگار توست. به راستی که او شنونده ی داناست.(آیات 1تا6 )
و رویکرد مهمی که در این شب رقم می خورد: بخشیدن گناه مسلمانان توسط خدا به صورت فوقالعاده و استثنایی در صورت توبه آنان می باشد.
که در این شب ها با گریه کردن، ناله و زاری کردن، خلوت کردن و توبه کردن در پیشگاه خداوند متعال و با قرار دادن قران بر روی سر و با گفتن کلمه الهی العفو، خدا و امامان معصوم را قسم می دهیم که ذره ای از گناهان ما را ببخشند و یا حتی مورد آمرزش و مغفرت خویش قرار دهند.
روایت های زیادی از امامان معصوم در این باره گفته شده که در اینجا به دو روایت مهم می پردازم:
پیامبر(ص) می فرمایند:«هر کس شب قدر را بیدار بماند گناهانش آمرزیده میشود حتی اگر تعداد آنها به تعداد ستارگان آسمان و به سنگینی کوهها باشد…»
امام صادق (عليه السلام) می فرمایند: «برآورد اعمال در شب نوزدهم انجام مي گيرد و تصويب آن در شب بيست و يكم و تنفيذ آن در شب بيست و سوم.»
از اعمال خاصی که در این شب ها انجام می گیرد، اعمالی چون غسل کردن، احیا و شب زنده داری، قرآن بر سر گذاشتن، نماز خواندن، دعا کردن، توبه کردن و اعتکاف می باشد که از بین این ها شب زنده داری و قرآن خواندن از مراسم اصلی شب قدر می باشد.
*محمدرضا زارع شهرآبادی، مسئول روابط عمومی جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه یزد
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.