کد خبر:۴۲۵۶۸۸
در کارگاه شناخت الگوهای دانشگاهی جهان مطرح شد

آشفتگی عملی مهم‌ترین مشکل کنونی نظام آموزش عالی کشور است

دانشیار مؤسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی ایران آشفتگی عملی که برخواسته از آشفتگی در نظریه، نداشتن الگو و گریز از محصولات تئوریک است را مهم‌ترین مشکل کنونی نظام آموزش عالی کشور عنوان کرد.
آشفتگی عملی  مهم‌ترین مشکل کنونی نظام آموزش عالی کشور است

به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از اصفهان، کارگاه آموزشی «شناخت الگوهای مختلف دانشگاهی در جهان» توسط دفتر برنامه ریزی راهبردی دانشگاه صنعتی اصفهان و در راستای تدوین طرح تحول این دانشگاه برگزار شد.

 

در این کارگاه آموزشی اعضای شورای دانشگاه صنعتی اصفهان، مسئولین و اعضای کمیته راهبری و کمیته‌های مطالعاتی طرح تدوین برنامه تحول دانشگاه صنعتی اصفهان ضمن استماع مهم ترین یافته‌های تحقیقاتی در حوزه برنامه ریزی آموزش عالی، به ارائه دیدگاه‌ها و نظرات خود در این باره پرداختند.

 

دکتر غلامرضا ذاکر صالحی، دانشیار مؤسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی ایران در این کارگاه با اشاره به ضرورت و اهمیت شناخت الگوهای حکمرانی آموزش عالی، به بررسی ومقایسه سه الگوی مهم ناپلئونی، هومبولتی و اکسبریجی که خواستگاه آن کشورهای فرانسه، آلمان و انگلیس است پرداخت.
 

وی با بیان مشکلات و چالش‌های پیش روی نظام آموزش عالی ایران، آشفتگی عملی که برخواسته از آشفتگی در نظریه، نداشتن الگو و گریز از محصولات تئوریک است را مهم ترین مشکل کنونی نظام آموزش عالی کشور عنوان کرد.

 

دانشیار مؤسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی ایران افزود: الگوی توسعه آموزش عالی در ایران مبتنی بر تقاضای اجتماعی بوده و به دلیل غفلت از تقاضای بازارکار، هم اینک با حجم انبوهی از فارغ التحصیلان دانشگاهی بیکار که آمار آن ۳۰ درصد از دیگر اقشار و الگوی عمومی بیشتر است مواجه شده ایم.

 

ذاکر صالحی با اشاره به لزوم درس گرفتن از الگوهای آموزشی جهان، کارکردهای چندگانه دانشگاه‌ها، رهبری دانشگاه‌ها در تحولات علمی و نیز تحولات سریع و پیچیده را از جمله دلایل این امر بیان کرد.

 

وی در ادامه با تشریح الگو‌های مهم آموزش عالی جهان، نماد «الگوی ناپلئونی» را دانشگاه پاریس عنوان کرد و گفت: در این الگو در کنار آینده و شاخص‌های کمی، لازم است به گذشته نیز نگاه شود.

 

دانشیار مؤسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی ایران تصریح کرد: عینیت گرایی یا توجه به جهان خارج، عقل گرایی (راسیونالیسم) و ملی گرایی، بخشی از ریشه‌های این الگو می باشد.

 

ذاکر صالحی ایده آلیسم آلمانی را از جمله زمینه‌های «الگوی هومبولتی» بعنوان دیگر الگوی آموزش عالی مورد بررسی در این کارگاه بیان کرد و افزود: پژوهش، پیشبرد مرزهای دانش و صنعت و تدریس یافته‌های حاصل از پژوهش، از جمله وظایف دانشگاه‌ها در این الگو است.

 

وی با بیان نظریه رشد در آموزش عالی به عنوان مبنای «الگوی اکسبریجی»، دانشگاه اکسفورد را نماد این الگو بیان کرد و گفت: انعطاف پذیری در آموزش و توجه به نیازهای روان شناختی دانشجویان به عنوان یک اصل از جمله مشخصه‌های این الگوی آموزش عالی است.

 

دانشیار مؤسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی ایراندر ادامه با ارائه ویژگی‌های دانشگاه‌های سنتی یا نخبه گرا، به مقایسه دانشگاه‌های سبک ۱ وسبک ۲، مقایسه سه الگوی آموزش عالی ارائه شده و نیز چالش‌ها و تحولات آینده آموزش عالی ایران پرداخت.

 

ذاکر صالحی بیان کرد: پرورش نخبگان به عنوان یک هدف اصلی، نقش کلیدی علوم پایه، اهمیت تحقیقات برای جذب دانشجو، محافظه کاری آکادمیک و حاکمیت دیوانسالاری از جمله ویژگی‌های دانشگاه‌های سنتی یا نخبه گرا است.

 

وی در پایان با بیان بخشی از مسائل و چالش‌های بوجود آمده به دلیل برنامه‌های نامناسب و یا عدم وجود برنامه در سیستم آموزش عالی ایران، برلزوم برنامه ریزی و انسجام در نظام آموزش عالی کشور به منظور نیل به اهداف مهم و راهبردی دانشگاه‌ها تأکید کرد.

 

در ادامه این کارگاه آموزشی، شرکت کنندگان به ارائه نقطه نظرات و سؤالات خود پیرامون مباحث مرتبط با برنامه ریزی آموزش عالی پرداختند.

 

میزان به کارگیری یافته‌های علمی به دست آمده در حوزه برنامه ریزی آموزش عالی توسط نهادهای مؤثر و تصمیم گیرنده در بخش اجرایی، جایگاه شاخص‌های متعدد آموزشی، پژوهشی و نیز جایگاه معاونت‌های فرهنگی در الگوهای آموزشی و نیز سیستم فعلی آموزش عالی ایران، تاریخچه آموزش عالی ایران و خاستگاه‌های بومی و ملی، نقش‌ها، وظایف، مسئولیت‌ها، میزان استقلال، مسائل اقتصادی، مشکلات مدیریتی و دیگر مسائل و چالش‌های پیش روی دانشگاه‌ها و نظام آموزش عالی کشور، از جمله موارد مطرح شده توسط شرکت کنندگان در این نشست بود.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار