به گزارش خبرنگار«خبرگزاری دانشجو» از مشهد، مهدیه خادم شب گذشته در پنجمین اعتکاف دانشجویی موسسه غیر انتفاعی حکمت رضوی در مسجد نبی(ص) مشهد در جمع دانشجویان معتکف دانشگاهای غیر انتفاعی با بیان نکاتی که باید در زمان انجام امر به معرف ونهی از منکر رعایت کرد پرداخت وگفت: نکته اول که باید به آن توجه داشت این سخن مقام معظم رهبری که فرمودند«مساله امر به معروف ونهی از منکر مانند نماز یادگرفتنی است».
وی ادامه داد: این سخن رهبری اینگونه تفسیر میشود که امر به معروف آدابی دارد که باید آن را مانند نماز یاد بگیریم و مصداقهای آن را بشناسیم. این مهم مانند دیگر واجبات از زمان شروع سن تکلیف بر انسان واجب میشود.
خادم با ابراز تاسف از این که خانوادهها توجه زیادی به امر به معروف و نهی از منکر ندارند، بیان کرد: به همین علت فرزندان ما این مهم را یاد نگرفتهاند.
وی با بیان این مطلب که امر به معرف و نهی از منکر مسیر راحت وآسانی نیست و باید صبور باشیم، بیان کرد: باید احساسات خود را به هنگام دیدن منکر کنترل کرد و زود عصبانی نشد. باید فکر کنیم که چگونه وبا چه لحنی میتوان امر به معرف و نهی از منکر کرد.
این کارشناس امربه معروف نهی از منکر تصریح کرد: نماز و روز اگر قضا شوند میتوان قضای آن را به جا آورد؛ اما امر به معروف ونهی از منکر اینگونه نیست پس باید در همان لحظه که منکر یا ترک معروفی را میبینید، عکسالعمل نشان بدهید زیرا اگر آن زمان بگذرد دیگر نمیشود قضای آن را بجا آورد.
وی تاثیر گذاری در طول زمان را از دیگر نکاتی دانست که باید در زمان انجام این واجب فراموش شده به آن توجه کرد و گفت: در امر به معرف و نهی از منکر نباید انتظار تاثیر آنی، فوری و لحظهای را داشته باشیم که این تصور اشتباه است، معروف در طول زمان تاثیر خودش را میگذرد که این همان معروف موفق میباشد.
خادم افزود: امام حسین(ع) به خاطره امر به معروف قیام کردند و ما تاثیر آن را بعد ۱۴۰۰سال میبینیم.
کارشناس امربه معروف نهی از منکر خطاب به معتکفین گفت: مسئلهای دیگر که در امر به معروف و نهی از منکر باید به آن توجه داشته باشیم این است که یک عامر نمیخواهد کسی را تحقیر کند؛ بنابراین باید تلاش کند تذکرش از روی دلسوزی و دوستانه باشد. ندانستن شیوه امر باعث برانگیخته شدن طرف مقابل میشود اگر میدانید که انجام این امر تاثیری بر طرف مقابل شما نمیگذارد و باعث لجبازی میشود واجب نیست آن را انجام دهید.
وی خطاب به دانشجویان گفت: نکته دیگری که باید به آن توجه شود این است که عامر باید مخاطب شناس باشد و بداند که با هر فرد چگونه برخورد کند؛ زیرا انسانها با یکدیگر متفاوت هستند.
کارشناس امربه معروف و نهی از منکر با تاکید بر این نکته که در امر به معروف نباید ناامید باشیم، افزود: نباید در همان لحظه انتظار اثرگذاری و تحول در شخص مقابل را داشته باشیم؛ بلکه تاثیر آن را در طول زمان باید دید. در انجام امر به معروف و نهی از منکر باید امیدوانه و با استقامت پیش برویم.
خادم با بیان این مطلب که یکی از معروفات خواندن کتاب شهید مطهری است چون با خواندن آنها معارف را یاد میگیریم، گفت: یکی دیگر از معروفات اقتصاد مقاومتی است. امروز در جنگ اقتصادی قرار داریم؛ اما بسیاری از متدیین ما متوجه این امر نیستند.
این کارشناس امربه معروف نهی از منکر با انتقاد از اینکه داشتن ثروت توجیحی بر این مسئله نیست که هر کاری دوست داریم انجام دهیم، تصریح کرد: قناعت به معنا خسیس بودن نیست هر چه میخواهید بخرید و ببینید ضرورت دارد یا خیر؟ در زمان اقتصاد مقاومتی نمیشود هرکسی هر کاری دلش خواست انجام دهد.
وی یکی از معروفترین معروفها را انجام کار تعاون دانست و گفت: این امر باید در امر به معروف و نهی از منکر به آن توجه شود، متاسفانه ما در کشور روحیه کار دسته جمعی را نداریم و هرکسی ساز خودش را میزند.
این کارشناس امربه معروف نهی از منکر تصریح کرد: امر به معروف فقط در خصوص حجاب و بدحجابی نیست اگر چه بدحجابی آسیب جدی به اجتماع وارد میکند که امروز آثار این آسیبها را در گوشه و کنار جامعه میبینیم. ما نباید این امر را فقط در حجاب و بدحجابی منحصر کنیم؛ بطوری که دامنه این واجب فراموش شده یعنی امر به معروف و نهی از منکر بسیار گسترده است.
کارشناس امربه معروف و نهی از منکر با یادآوری این مطلب که دامنه معروف به گستردگی همه واجبات و مستحبات است، افزود: دامنه منکر به گستردگی همه محرمات و مکروهات و هر کار ناپسندی است که عقل آن را نمیپسندد.
وی با اشاره به این مطلب که منکرات به فردی، اجتماعی، اقتصادی، نظامی و سیاسی که هر کدام از اینها زیر مجموعههای دارند تقسیم میشوند، گفت: معروفها هم همین تقسیمبندی منکرات را دارد که هرکدام از آنها نیز دارای زیر مجموعه میباشند.
کارشناس امربه معروف نهی از منکر با بیان اینکه به خیال ضعیف بودن بخواهیم با دشمن مصالحه کنیم یکی از منکرات سیاسی است، خاطرنشان کرد: تاخیر در امر ازدواج، کمبود عاطفه، تبعیض بین فرزندان، بداخلاقی از نمونههای منکرات خانوادگی واخلاقی است.
وی با یادآوری این مطلب که مقام معظم رهبری در فرمایشات خود به دو امر به معروف ونهی از منکر یعنی اسراف و تجملگرایی اشاره داشتند، گفت: متاسفانه در ماه مبارک رمضان شاهد اسراف و دور ریختن باقی غذا در برخی از افطاریها ومجالس بودیم.
بدحجابی و غیبت نمونه منکرات اجتماعی
وی بد حجابی و غیبت را از نمونههای منکرات اجتماعی دانست و به تعریف حیا وعفاف پرداخت و گفت: حیا نیروی درونی است که انسان را از گناه باز میدارد وثمره حجاب است و عفاف نیز خویشتن داری جنسی برای حفظ خود در حریم نامحرمان است.
خادم با تاکید بر این نکته که حجاب مخصوص زن نیست بلکه مردها هم باید حجاب داشته باشند.
کارشناس امربه معروف نهی از منکر با اشاره به اینکه برخی افراد بدحجاب میگویند ما دوست داریم در جامعه با ظاهری آراسته حضور داشته باشیم، تصریح کرد: این درست نیست زیرا با پوشش نادرست خواسته و ناخواسته تاثیرات بدی بر اجتماع میگذارد، ما زندگی اجتماعی داریم و سرنوشت ما انسان ها به هم پیوسته است، در کنار ما مردها قرار دارند که حق حیات دارند.
وی با تاکید بر این نکته که زندگی اجتماعی قانون و مقرراتی دارد که ما باید آن را مراعات کنیم، خاطرنشان کرد: چیزی که انسانها را از انجام هر کاری باز میدارد حیا و عفاف است و اجازه نمیدهد هر پوششی داشته باشیم یعنی یک نیروی بازدارنده درونی.
خادم تصریح کرد: کسانی که این نیروی درونیشان ضعیف است نیاز دارند که کسی آنان از انجام هر کاری بازدارد مانند پلیس راهنمایی و رانندگی که جلوی تخلف رانندگی را میگیرد واجازه نمیدهد که راننده از چراغ قرمز عبور کند.
این کارشناس امربه معروف نهی از منکر پوشش را عاملی برای حفظ زن از آسیب دانست و ادامه داد: اگر حریم محرم و نامحرم را رعایت کنیم بیشترین موارد در خصوص عفاف وحجاب را رعایت کردهایم.
وی در ادامه با اشاره بر این مطلب که پوشیدن لباس عریان در مجالس زنانه درست نیست، گفت: باید در نزد محارم مانند پدر و برادر نیز حجاب را تا حد متعارف رعایت کنیم و نباید لباسهای نامناسب بپوشیم.