به گزارش گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو»، «الکساندر زاسپکین» سفیر روسیه در بیروت در گفتوگو با روزنامه النهار لبنان گفت: بشاراسد رئیسجمهور سوریه باقی میماند و کنفرانس ژنو 3 برای حل بحران سوریه با مشارکت ایران برگزار میشود.
وی در پاسخ به این سؤال که نقش روسیه در تحقق توافق هستهای بین ایران و 1+5 چه بود گفت: روسیه به اصول اساسی مذاکرات پایبند بود و راه حل دیپلماتیک برای این مسئله را اساس کار خود قرار داد. سرگئی لاوروف وزیر خارجه پیشنهاد داد گامهایی که طرفین بر میدارند متقابل و به صورت تدریجی باشد و همین روش به یک نتیجه مثبتی انجامید. ما همیشه به موضوع هستهای ایران از زاویه قوانین بین المللی و شورای امنیت مینگریستیم و لذا در مقابل اقدامات یکجانبانه چه از سوی آمریکاییها یا اروپاییها ایستادیم. هر چند اینک از تاثیر توافق هستهای بر اوضاع خاورمیانه سخن به میان میآید اما ما از همان آغاز فقط بر موضوع هستهای تمرکز کردیم. امروز ما میگوییم که باید فضای جدیدی در منطقه ایجاد شود. این امر ممکن است اما تضمین شده نیست.
زاسپیکین در پاسخ به این سؤال که آیا اثار توافق هستهای در سوریه ظاهر میشود گفت: ما امیدوار به تحقق این امر هستیم. در طول مذاکرات هستهای بدون اینکه ربطی بین بحران سوریه و موضوع هستهای ایران برقرار شود، تلاشهایی برای حل بحران سوریه صورت گرفت. هنگامی که مذاکرات هستهای در جریان بود، روسیه به تنهایی وقتی همه خواب بودند، تلاشهایی برای حل بحران سوریه انجام داد. امروز همه میفهمند که باید تلاشها برای یافتن راه حل سیاسی بحران ادامه یابد. ما میخواهیم از قدرت معنوی مثبت توافق هستهای، برای احراز پیشرفت در همه پروندهها از جمله پرونده سوریه استفاده کنیم.
سفیر روسیه در لبنان در پاسخ به این سؤال النهار که برخی مبارزه با تروریسم را اولویت میدانند و اما برخی دیگر کناره گیری بشار اسد را مطرح میکنند، آیا شما به ماندن بشار اسد در قدرت پایبندید، گفت: طرح موضوع به این شکل مجددا امور را به بن بست میکشاند. ما معتقدیم که اولویت باید مبارزه با تروریسم باشد. اما درباره رهبران سوریه، خود سوریها تصمیمگیری میکنند. من تکرار میکنم که این موضوع موضوعی داخلی است و به طرفهای خارجی نصیحت میکنیم که تصمیمگیری درباره رهبران سوریه را به خود سوریها واگذار کنند.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا شما در صدد این هستید که به ایران فشار بیاورید تا دست از حمایت از بشار اسد بردارد، گفت: این موضوع موضوعی عجیب است و در فرهنگ دیپلماسی ما جایی ندارد.
زاسپکین در پاسخ به این سؤال که آیا ایران از رفع تحریمها برای کمک به گروههای تروریستی همچون حزب الله و حماس استفاده میکند، گفت: من نشنیدم که ایران از تروریسم حمایت کند. همچنین ما حزب الله را گروهی تروریستی نمیدانیم، بلکه معتقیدم که حزب الله با تروریسم مبازه میکند و حفظ ثبات در لبنان برای آن مهم است و از آن دفاع میکند. ما در جناحبندیهای داخلی لبنان و گفتوگو بین گروهها بویژه حزب الله و المستقبل دخالت نمیکنیم و از هیچ یک حمایت نمیکنیم.