به گزارش خبرنگار « خبرگزاری دانشجو» از ایلام، حميدرضا حاتمی، استاد روانشناسی بالینی و پژوهشگر مباحث جنگ نرم در سومین دوره تربیت مدرس کارگاه جنگ نرم بسیج اساتید که روز گذشته در مجتمع رفاهی لاله برگزار شد، با مرزبندی شاخصه های ارزیابی حکومت های سیاسی بیان داشت: سه شاخص کارآمدی نظام سیاسی، اقتدار نظام سیاسی و مقبولیت نظام سیاسی در بین عموم و نخبگان برای ارزیابی عملکرد حکومت ها در نظر گرفته می شود. نکته مهم دیگر میزان مشارکت سیاسی اجتماعی مردم در حکومت است، جمع چهار شاخص مذکور نرخ سرمایه اجتماعی نامیده می شود که با مهندسی معکوس مقابل محاسبه است.
وی مشروعیت الهی را به عنوان فاکتور و عامل پنجم در جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد و گفت: ما در مجموع این شاخص ها نمره قبولی کسب کرده ایم. اقتدار ایران و اجماع جامعه جهانی بر سر میز مذاکره موید این مطلب است.
این استاد دانشگاه امام حسین (ع) قدرت نرم را به توان تاثیرگذاری بر افکار عمومی دنیا و توان تغییر نگرش در آحاد مردم تعبیر کرد و افزود: قدرت نرم از منابع آن ناشی می شود. حکومتی قوی است که از منابع قدرت نرم استفاده کند. در حال حاضر هر کشور در یک حوزه، قدرت نرم دارد، برای مثال قدرت نرم چین در اقتصاد و قدرت نرم کره جنوبی در صنعت خودرو سازی است.
حاتمی بیان کرد: منبع قدرت نرم باید واجد ۴ ویژگی جاذبه، هیبت (شکوه و جلال)، خیرخواهی و قدرت اقناع سازی باشد. جمهوری اسلامی تابلوی نفیسی از همه زیبایی ها است، اما این اثر زیبا دچار آسیب هایی شده و نیازمند تعمیر است.
وی بزرگترین قدرت نرم ایران را تفکر بسیجی دانست و خاطرنشان کرد: آمریکا دارای چهار منبع قدرت نرم دانشگاه هاروارد، هالیوود، شبکه های اجتماعی و شبکه های ماهواره ای می باشد. تاثیرات ویرانگر شبکه های اجتماعی منجر به پیدایش آسیب هایی مانند جایگزینی حیوانات خانگی به جای فرزندآوری، جشن طلاق، ترنس خیابانی، عشق های مجازی و غیره شده است.
این مدرس مباحث جنگ نرم در تعریف تهدید گفت: اقدام هدفمند هر بازیگر عرصه جنگ نرم برای تغییر نگرش و رفتار ما برای رسیدن به اهداف خاص سیاسی و فرهنگی و غیره تهدید نام دارد، تهدید را با قدرت نرم انجام می دهند.
حاتمی آسیب را به بدکارکردی نظام سیاسی و فرهنگی و اجتماعی تعریف کرد و اذعان داشت: شناسایی، تحلیل و سنجش، مراحل مختلف آسیب هستند. باید توجه داشت برآورد آسیب نیازمند کار فرآیندی است. در شناسایی آسیب باید آسیب های فرهنگی و اجتماعی را در اولویت قرار داد.
وی با بیان اینکه وقتی فرهنگ خودی به حاشیه رفت و گرایش به مدل های غربی زیاد شد یعنی منبع قدرت نرم کارش را دقیق انجام داده است، ادامه داد: تغییر ارزش ها و نگرش های پایه، گرایش به روانگردان ها در بین جوانان، پدیده خانه مجردی، گرایش به مدل های غربی، از میان رفتن قبح روابط نامشروع، تغییر نگرش نسبت به پوشش، فرار دختران و پسران، رواج واژگان مبتذل در ادبیات جامعه، کاهش رفتارهای مذهبی از نمونه های آسیب در حوزه فرهنگی هستند.
استاد دانشگاه امام حسین (ع) اذعان داشت: مهمترین آسیب های اجتماعی از خود بیگانگی و بحران هویت، کاهش روحیه ملی، احساس ناامنی اجتماعی، افزایش بی اعتمادی عمومی، تغییر در سبک زندگی، پدیده استخر پارتی، کاهش رضایت از زندگی، بحران مدیریت و ناکارآمد سازی نظام اجتماعی، رواج احساس تبعیض، کاهش سرمایه اجتماعی، کاهش آستانه تحمل جامعه می باشند.
حاتمی توجه به ۷ نکته درباره حجم آسیب ها را بااهمیت دانست و تشریح کرد: حجم ساختاری، تاریخی، زمانی، قدرت، رفتار، آثار و پیامدها و تعداد بازیگران را باید مورد توجه قرار داد.
وی ارزیابی پنج شاخصِ عمق آسیب، دامنه آسیب، مخاطبان آسیب، پیامدهای آسیب و علل آسیب در سنجش آسیب در جنگ نرم را مهم دانست و ابراز داشت: امنیت شامل حوزه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و تمامیت ارزی است که مجموع همه آنها امنیت نرم نام می گیرد. هر چه تعداد بازیگران بیشتر باشد، فشار بر امنیت نرم بیشتر می شود.
این استاد دانشگاه گفت: برای حل مسائل، توجه به آسیب ها مهمتر از تهدیدات است، زیرا آسیب ها راحت تر قابل مدیریت هستند. آشنایی ما با آنها بیشتر و مقابله با آنها راحت تر است.