به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از بجنورد، حسن براتی، مسئول سابق بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور بجنورد در جمع نمازگزاران مسجد امام خمینی(ره) بجنورد پیرامون شرایط پس از «برجام» بیان داشت: بیش از یک ماه است که از جمع بندی مذاکرات هسته ای و تدوین متن برجام گذشته است، مسئله ای که یک اتفاق ساده نبود و به نوعی در مسیر آینده کشور نقش بسزایی دارد.
هنوز توافقی انجام نشده و متن برجام باید در مسیر خودش بررسی شود
وی افزود: برخلاف چیزی که برخی رسانه ها و مسئولین دولت گفتند و نوشتند هنوز توافقی انجام نشده است و تنها یک جمع بندی و متن اولیه ای حاصل شده که بناست در مسیر قانونی خودش بررسی شود تا تصویب شود یا نشود.
عضو شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی خراسان شمالی با اشاره به اینکه باید بررسی شود آیا این متن می تواند منافع ملی و اهداف اساسی ما را تامین می کند یا خیر، ادامه داد: آنگاه بیاییم بگوییم بله می پذیریم یا رد می کنیم.
براتی تصریح کرد: حتما شما سخنرانی رهبر معظم انقلاب در روز عید فطر و یا پاسخی که به پیام تبریک رئیس جمهور صادر کردند را با دقت توجه کرده اید که فرمودند این متن چه تصویب بشود چه نشود چند مسئله ادامه خواهد یافت و خط قرمز ماست.
وی تصریح کرد: اول اینکه اجر مذاکره کنندگان پیش خدای متعال محفوظ است، ثانیا اجازه هیچ گونه سوء استفاده از متن را نخواهیم داد، مگر چه سوء استفاده ای ممکن است از متن بشود که با این تعبیر رهبری مواجه شده است؟
عضو شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی گفت: سوم اینکه از حمایت دوستانمان در منطقه دست بر نمی داریم، در نهایت اینکه سیاست ما در برابر دولت مستکبر آمریکا هرگز تغییر نخواهد کرد.
کاربرد دوگانه خطوط قرمز مقام معظم رهبری
براتی خاطرنشان کرد: از ماه ها قبل که رهبر معظم انقلاب نرمش قهرمانانه را مطرح کردند و به تیم مذاکره کنند اجازه دادند که فقط در موضوع هسته ای با 1+5 مذاکره کنند، همانجا خطوط قرمز را کم کم مطرح کردند تا اینکه به اوج مذاکرات رسیدیم و متن حاصل شد.
وی ادامه داد: اما اینکه چقدر از خطوط قرمز رعایت شد یا خیر محل بحث ما نیست و باید بگوییم این متن، حاصل تمام تلاش و توان تیم مذاکره کننده بود.
این فعال دانشجویی با بیان اینکه در کل 18 خط خط قرمز مقام معظم رهبری برای مذاکرات تعیین کردند، تصریح کرد: از جمله اینکه تحقیق و توسعه در موضوع هسته ای ادامه پیدا کند و همان روزی که توافق امضا می شود تمام تحریم ها لغو بشود.
براتی بیان کرد: نکته اصلی این است که این خطوط قرمز دو کاربرد داشت، اول اینکه باید حافظ منافع ملی و آرمانهای اساسی ما می بود مثل حمایت از محور مقاومت و نبود بازرسی از مراکز دفاعی و امنیتی ما.
وی تصریح کرد: کاربرد دیگر خطوط قرمز ابزاری بود برای قوت دست تیم مذاکره کننده که بتواند امتیاز بیشتری از دشمن بگیرد و بیشتر از دارایی هایمان خرج نکنیم.
چهار هدف اصلی که متن باید تامین کند
این عضو بسیج دانشجویی گفت: رهبر معظم انقلاب تاکید کردند اولا این متن باید به دقت و ثانیا در مسیر پیش بینی شده خودش بررسی شود که در این بررسی چهار شرط خیلی مهم است.
براتی توضیح داد: شرط اول غنی سازی در داخل خاک ایران، دوم لغو همه تحریم های ظالمانه، سوم از بین رفتن فضاسازی دشمن علیه جمهوری اسلامی در دنیا و چهارم بدست آمدن تجربه شناخت از آمریکا است.
این فعال دانشجویی گفت: یادتان هست دو سال پیش رهبر معظم انقلاب با صراحت فرمودند به مذاکرات خوشبین نیستم، علت این بود که در انتها به متنی این چنینی می رسیدیم که هم قبول کردنش هزینه می خواهد و هم رد کردنش.
اقتدار ملی باعث شد آنها که پنج سانتریفیوژ را تحمل نمی کردند به گردش هسته ای راضی شوند
براتی افزود: اما حالا که متن برجام با ویژگی های موجود حاصل شده است، برای رد یا قبول این متن نیاز به یک پشتوانه داریم که بدون وجود آن تصمیم گیری امکان پذیر نیست و آن پشتوانه، "اقتدار ملی" است.
وی ادامه داد: یک روز در کشور ما دولت اصلاحات رفت مذاکره کرد و در انتهایش تیم ما راضی شد که تنها 20 سانتریفیوژ داشته باشیم، آنها نپذیرفتند، گفتند پنج تا داشته باشیم بازهم موافقت نکردند و به قول رهبر معظم انقلاب اگر می گفتند یکی هم راضی نمی شدند.
عضو بسیج دانشجویی استان اضافه کرد: اما چرا امروز حاضر شدند گردش صنعت هسته ای ما را بپذیرند، چه شد که حاضر شدند ۵۰۶۰ سانتریفیوژ در کشور بچرخد، این ناشی از اقتدار ملی، پیروی از آرمان های انقلاب اسلامی با وجود مشکلات اقتصادی و ابتکار علمی دانشمندان ما بود.
رد کردن یا پذیرفتن متن ساده نیست، هردو نیاز به آمادگی و وحدت مردم دارد
وی تصریح کرد: این روزها مسئولین مربوطه مشغول بررسی متن هستند؛ اما برای تصمیم نهایی نیاز به پشتوانه اقتدار ملی داریم، مثلا اگر بررسی شد و منافع متن از ضررهایش بیشتر بود آنرا با همین اقتدار می پذریم.
این فعال دانشجویی عنوان کرد: اما اگر داده ها بیشتر از ستانده ها بود و منافع ملی در متن تامین نشده بود با همین اقتدار ملی آن را رد می کنیم و باید همه ما مردم در صورتی که تصمیم به رد متن بود برای این موضوع آماده بوده و وحدت داشته باشند.
برخی ابهامات موجود در متن برجام
براتی گفت: در متن آماده شده ابهاماتی وجود دارد از جمله مهمترین آنها مسئله لغو تحریم هاست که طی آن تحریم های اروپا تعلیق و تحریم های آمریکا متوقف میشود نه لغو، ثانیا در صورتی که آژانس اقدامات ایران را تایید کند پس از هشت سال تحریم ها لغو خواهند شد. همین محول کردن راستی آزمایی اقدامات ایران به آژانس جزو خطوط قرمزی بود که رهبر معظم انقلاب صراحتا در خصوص آن فرمودند "با موکول کردن هر مسئله ای به گزارش آژانس مخالفیم چون آژانس نه عادل است نه مستقل".
این فعال رسانه ای با اشاره به اینکه یکی دیگر از ابهامات این است که مرجع حل اختلاف میان ایران و 1+5 شورای امنیت است که خود از همین کشورها تشکیل شده است، تصریح کرد: یعنی یک طرف دعوا و قاضی پرونده یکی است و تقریبا معلوم است رای چنین دادگاهی چه خواهد بود؟
جدی ترین خطر، سوء استفاده از متن برای بازکردن راه نفوذ نظام سلطه است
وی افزود: اما آنچه از تمام این مسائل جدی تر و خطرناک تر است در هشدار رهبری مبنی بر اینکه "اجازه سوء استفاده از متن را نمی دهیم" نهفته است.
براتی با اشاره به اینکه عده ای تلاش کردند مذاکرات و نرمش قهرمانانه را به سازش تبدیل کنند، گفت: اما با رهنمودهای رهبری و تلاش های تیم مذاکره کننده ناکام ماندند ضمن اینکه اساسا خود مذاکره نوعی «مبارزه» است.
وی تصریح کرد: این عده پس از شکست در تبدیل مذاکره به سازش نقشه جدیدی کلید زدند و خواستند فارغ از محتوای متن برجام آنرا به نمادی برای عادی سازی رابطه با آمریکا و باز کردن راه نفوذ نظام سلطه به کشور تبدیل کنند.
عضو شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی تاکید کرد: اینجاست که هوشیاری ما در نقشه جدید عوامل استکبار در داخل و خارج خیلی مهم است تا کلاهی که سال 88 سر برخی رفت و کشور را تا لبه پرتگاه برد تکرار نشود.
امروز روز آزمون تاریخی مجلس است
براتی افزود: امروز روز آزمون تاریخی مجلس است، چرا که طبق فرموده رهبر معظم انقلاب متن باید در مسیر پیش بینی شده اش با دقت کامل بررسی شود.
وی در پایان گفت: وظیفه ما مردم نیز این است که واقعیت های جامعه را طوری رقم بزنیم که پس از بررسی متن اگر به صلاحمان بود پذیرفته شود و اگر نه بدون هیچ دغدغه ای رد بشود.