به گزارش «خبرگزاری دانشجو» به نقل از کیوسنا برگزاری دوره طرح هجرت در مناطق محروم که با همت بسیج دانشجویی و دانشگاه های مختلف سطح استان و با حضور جمع بسیاری از دانشجویان رشته های مختلف در استان قزوین در حال اجرا است.
گروه جهادی دانشگاه علوم پزشکی در قالب ۳ گروه با حضور ۱۲۰ نفر از دانشجویان این دانشگاه از یکم تا ۲۵ شهریور در این منطقه حاضر خواهند شد.
«دانشجویان جهادی بدون مرز» عنوان اولین دوره اردوی جهادی پزشکی است که دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی قزوین برای دوره هفت روزه ارائه خدمت و خدمات خود در زمینه پزشکی به مردم مناطق محروم قرار دادند.
این گروه از جهادگران برادر دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی قزوین از یکم شهریور تا هشتم شهریور به مدت هشت روز در روستاهای الموت با محوریت روستای اکوجان به مردم منطقه خدماتی از جمله پزشکی ، دندان پزشکی، پرستاری، مامایی، کارشناسی بهداشت ارائه خواهند کرد.
همچنین دومین گروه از این دانشگاه با عنوان «گروه خادم المهدی» ویژه فارغ التحصیلان دانشگاه علوم پزشکی قزوین از هفتم شهریور تا۱۵ شهریور در مناطق محروم الموت مشغول به فعالیت خواهند شد.
آخرین گروه از جهادگران دانشگاه علوم پزشکی ویژه خواهران با عنوان «گروه شکوفه سیب» از ۱۴ تا۲۵ شهریور در این مناطق آغاز به فعالیت خواهند کرد.
قدم به قدم با خبرنگاران استان تا روستایی آن سوی کوه ها
در خصوص ارائه خدمات پزشکی روستای «آکوجان» از روستای حومه الموت غربی شناسایی شده تا دانشجویان برای ارائه خدمات به مردم این منطقه و روستاهای قمر عازم این روستای محروم و دورافتاده اما سرسبز شوند. روستایی با مسیری ناهموار و پرپیچ و خم که از یک سمت به دره های عمیق و از سمت دیگر به صخره های بزرگ و ترسناک منتهی می شود.
به دعوت ناحیه بسیج دانشجویی استان اردوی یک روزه خبرنگاران رسانه های مختلف استان برای انعکاس اردوی جهادی این دانشجویان در نظر گرفته شد و ما به همراه دیگر همکاران رسانه ای استان عازم روستای آکوجان شدیم.
پس از عبور از جاده پرپیچ و خم از شهر قزوین به روستای فقیر و سنتی آکوجان رسیدیم که در ابتدا طبیعت سرسبز و انبوه درختان فندق این روستا زیبایی چشم نوازی را به طبیعت این منطقه بخشیده بود. تلفیقی زیبا از سنت و مدرنیته: خانه هایی کاه گلی در کنار خانه های هر چند اندک ویلایی…
با گردش کوتاه در کوچه های این روستا می توان کبود امکانات رفاهی و بهداشتی و کمبود فرهنگ سازی در بهداشت محیط زیست و سایر امکانات فرهنگی را به وضوح مشاهده کرد. آب و هوای مطبوع و خنک این روستا اقشار و مهاجرین مختلفی از افراد شهری را در فصول گرما به این منطقه می خواند.
تیم ۴۰ نفره از دانشجویان پزشکی، دندان پزشکی و مامایی دانشگاه علوم پزشکی قزوین در محل استقرار خود به برپایی تجهیزات پزشکی خود برای ارائه خدمات بهداشتی و درمانی و آموزشی به مردم محروم این منطقه اقدام کرده و از هشت صبح تا شامگاه به ارائه خدمات به اهالی این روستا و هفت روستای همجوار می پردازد.
آشنایی با روستای آکوجان از زبان بهورز این روستا
ربابه مختاری بهورز هفت ساله روستای آکوجان از جمعیت زیاد روستا و حداقل امکانات رفاهی برای اهالی روستا چنین می گوید: این روستا دارای ۶۳۶ خانوار دائمی است که همه ساله به شروع فصول گرما و زمان برداشت محصول فندق مهاجرین بسیاری نیز از شهر به این روستا مهاجرت می کنند.
وی افزود: ساکنین این منطقه با ورود این مهاجرین و بالا رفتن افراد روستا و امکانات اندک رفاهی مشکلات متعدد زیست محیطی و رفاهی رو به رو می شوند. شغل اکثر اهالی این روستا کشاورزی و امرار معاش از طریق برداشت محصول فندق و فروش آن است از این رو اهالی روستا درآمد کافی برای امرار معاش و رسیدگی به بهداشت و درمان ندارند.
مختاری گفت: این روستا دارای دو مدرسه در مقاطع ابتدایی و راهنمایی است و همین امر موجب تحصیل دانش آموزان هفت روستای اطراف در این مدرسه ها شده و دانش آموزان محصل در مقطع ابتدایی و راهنمایی مجموعا ۷۲ نفر است.
بهورز روستای آکوجان در خصوص ارائه خدمات توسط دانشجویان در اردوی جهادی چنین می گوید: به دلیل درآمد اندک حاصل از برداشت و فروش محصول کشاورزی که اغلب این محصول را فندق تشکیل داده مردم این روستا قادر به پرداخت هزینه های بهداشت و درمانی نیستند و ارائه خدمات پزشکی توسط دانشجویان به صورت رایگان در طرح جهادی منجر به استقبال مردم و استفاده از خدمات ارائه شده است.
وی تصریح کرد: روستای اکوجان دارای خانه بهداشت و درمان است که بسیاری از داروهای اولیه درمانی برای کودکان و بزرگسالان را دارا می باشد که در مواجه با بیماری های حاد افراد بیمار را به مرکز بهداشت و درمان ارجاع داده می شود.
مسئولان به فکر روستاهای محروم استان باشند
ملیحه میرزایی از اهالی روستای آکوجان در خصوص اجرای این دوره در این روستاو استقبال مردم از خدمات ارائه شده گفت: مردم روستا به دلیل مشکلات مالی و به دلیل دوری و دشواری تردد به شهر نیازمند دریافت خدمات بهداشت و درمان در سطح فردی و عمومی هستند.
وی افزود: این روستا با بیش از ۲۵۰ خانوار از روستاهای پر جمعیت محسوب می شود که امکانات بسیار ناچیز بهداشتی و شهرداری در این روستا وجود دارد و عدم نظارت شهرداری بر این منطقه منجر به مواجه مردم با مشکلات و آلودگی زیست محیطی در خصوص دفع زباله های خود هستند.
میرزایی ادامه داد: به دلیلی دوری روستا و سختی و مشکلاتی که در این روستا وجود دارد پزشکان و کادر درمانی حاضر به فعالیت در این روستا نیستند و این امر نیازمند تربیت پزشکان با روحیه بالا و دارای صبر و سختی پذیر است.
رشد و استقبال دانشجویان از اردوی جهادی پزشکی بسیار قابل تقدیر است
یکی از حاضران دندانپزشک این طرح با سابقه برگزاری ۲۵ دوره اردوی جهادی به خبرنگار «پایگاه خبری کیسونا» چنین گفت: در اولین دوره برگزاری طرح هجرت با نیروی سه نفره و با دو یونیت این کار را آغاز کردم و امروزه با پیشرف ها و فرهنگ سازی های صورت گرفته در سطح دانشجویی با نیروی بیش از ۴۵ نفر و با ۱۵ نفر کادر پشتیبانی و با شش یونیت به برگزاری این دوره مشغول هستیم و همه این پیشرفت ها دستاورد فرهنگ سازی و برکات معنوی این دوره ها می باشد.
وی در خصوص امکانات این دوره چنین گفت: کادر پزشکی کاملی اعم از پزشک عمومی، دندان پزشک، مامایی و خدمات بهداشتی و درمانی و مشاوره های بهداشتی در حال برگزاری است و این شامل اغلب خدمات ترمیم دندان اعم از جرم گیری و عصب کشی نوع ۱ و ۲ و کشیدن دندان و خدمات پزشکی عمومی و بسیاری از خدمات بهداشتی و درمانی می باشد.
فعال جهادی ادامه داد: روستای آکوجان به جهت اینکه با شش روستای اطراف خود در ارتباط است و به دلیل نزدیکی روستای اطراف به این روستا در ساعت کار تیم پزشکی بیش از ۱۵۰ مراجعه کننده وجود دارد و مراجعه افراد در برخی ساعات روز که روستاییان به فراغت از کار کشاورزی می رسند به نقطه اوج خود می رسد که تعداد مراجعه کننده را حتی به بیش از ۲۰۰ مراجعه کننده افزایش می دهد.
وی در خصوص اهمیت و تفاوت طرح هجرت سازندگی با طرح جهادی بهداشتی و درمانی چنین گفت: در طرح هجرت سازندگی افراد با بیل و کلنگ و ساخت مدارس و خانه ها و کارهای عمرانی و برخی کارهای فرهنگی آموزش خیاطی می پردازند که از اهمیت بخصوص برخوردار است؛ اما در طرح جهادی بهداشت و درمان به دلیلی بهداشتی و درمانی بودن دوره و حساسیت بالایی که فعالیت در این زمینه دارد باید با دقت و حمایت بیشتری صورت گیرد.
امان از ان روز که شاه می بخشد و وزیر کارشکنی می کند!!
فعال جهادی در خصوص حمایت دانشگاه علوم پزشکی چنین تصریح کرد: دانشگاه علوم پزشکی استان قزوین حمایت خوبی از این دوره به عمل رسانده است و با توجه به ابلاغ های صورت گرفته از سوی ریاست دانشگاه برخی معاونین در اجرای این دستورات کارشکنی می کنند و همین امر موجب شده که ما با وسایل مصوب این دوره به ارائه خدمت نپردازیم و از امکانات و وسایلی که از قبل تهیه و گاه در مصرف آن صرفه جویی شده به برگزاری این دوره بپردازیم.
وی در زمینه حمایت بسیج دانشجویی افزود: بسیج دانشجویی با حمایت های کامل خود در زمینه فرهنگی و آموزشی و ایاب و ذهاب و فضاسازی دوره طرح اردوی جهادی از متولیان و حامیان برگزاری این دوره ها بوده است.
فعال فرهنگی عنوان «دانشجویان جهادی بدون مرز» چنین تشریح کرد: این عنوان با هدف بی حد و مرز بودن فعالیت ها و ارائه خدمات و کمک به افراد مستعد و نیازمند در سرتاسر نقاط ایران و حتی جهان انتخاب شده است زیرا این دانشجویان بر این باورند که هر کجا که شرایط ارائه خدمات و کمک فراهم باشد باید به میدان حمایت و ارائه خدمات به این مردم رفت.
وضعیت دندان های اهالی این منطقه و روستاهای اطراف بسیار اسف بار است
مهرداد باقری از دیگر دندان پزشکان حاضر در این طرح در خصوص بهداشت دندان اهالی روستا گفت: وضعیت بهداشت دندان اهالی روستا به دلیل عدم آگاهی و فقر فرهنگی در خصوص آموزه های بهداشتی بسیار اسف بار است.
وی ادامه داد: بیشتر افراد روستا حتی کودکان زیر ده سال به وضعیت ناسالم بهداشت دهان و دندان مبتلا هستند؛ به طوری که این امر منجر به از بین رفتن و غیر قابل ترمیمی بسیار از دندان های این افراد شده که بعضا برگشت ناپذیر است.
باقری روستاها را دارای پتانسیل بیشتری در برخورداری از امکانات رفاهی دانشت و گفت: با انقلاب اسلامی هدف در رفاه و ارائه خدمات بیشتر به مردم بود که تا کنون این امر در جنبه های مختلفی اعم از آسفالت راه های بیرون شهری روستاها و بهرمندی روستاها از نعمت آب و گاز و برق و سایر خدمات رفاهی که این خدمات محقق شده است.
عدالت اسلامی باید در تمامی نقاط اعم از روستا و شهر یکسان توزیع شود
وی اضافه کرد: با توجه به عدالت اسلامی که در قانون کشور ما گنجانده شده انتظار می رود که خدمات رفاهی به صورت یکسان در بخش های استانی و شهرستانی توزیع گردد و دولت ها و مسئولین نباید همه امکانات را به شهرهای بزرگ معطوف کنند و باید این این امکانات خدماتی و رفاهی در روستاها نیز استفاده کنند زیرا این مردم و اهالی مستحق رفاه بیشتری هستند.
این پزشک حاضر در اردوی جهادی در خصوص انگیزه برای حضور در این مناطق برای ارائه خدمت چنین گفت: هر کس با انگیزه و هدف خاصی وارد این مسیر می شود و این انگیزه می تواند خدمت و عشق به مردم باشد و خدمت و عشق به خدمت و مردم جز برترین عبادت ها نزد خداوند متعال است و این امر درس بزرگی از زندگی برای همه افراد به خصوص دانشجویان است.
فراگیری روحیه گذشت و ایثار و مقاومت در برابر مشکلات از تاثیرات بارز اردوی های جهادی است
حجت الاسلام درویشوند از مبلغین شرکت کنندگان در اردوی جهادی علوم پزشکی قزوین از ارائه خدمات بهداشتی در این روستا چنین گفت: تیم ۴۰ نفره اعزامی به این منطقه که اولین گروه از جهادگران پزشکی استان می باشند دارای کادر پزشک عمومی و دندان پزشکی و مامایی و از جمله کادرهای کامل از منظر ارائه خدمات بهداشت و درمان و فرهنگ سازی در بستر حفظ بهداشت است.
وی در خصوص تاثیر پذیری اهالی روستا در خصوص استفاده از آموزه های فرهنگی بهداشت و درمان در این دوره چنین گفت: در این دوره با برگزاری کلاس هایی به آموزش نحوه صحیح نکات بهداشتی در سطح شخصی و عمومی و محیط زیست پرداخته می شود.
درویشوند افزود: استقبال پر شور و نشاط مردم از کلاس های فرهنگی در نظر گرفته شده نشان از این دارد که این آموزه ها برای آنها نتیجه بخش و تاثیرگزار بوده و همین امر موجب انگیزه سازی و تقویت روحیه افراد در تیم بهداشت و درمان و پزشکی برای ارائه بهتر خدمات خود شده است.
فعال فرهنگی در حوزه بهداشت در خصوص تاثیر گزاری این دوره در روحیه خود دانشجویان دانشگاهی شرکت کننده در این دوره چنین گفت: دانشجویان شرکت کننده در این طرح با آشنایی با افراد مختلف از قشرهای مختلف از جمله افراد نیازمند و فقیر در مناطق محروم و زندگی گروهی در این دوره با سایر دانشجویان دیگر روحیه گذشت و ایثار و مقاومت در برابر مشکلات را یاد می گیرند
وی افزود: دانشجویان در این دوره با قرار گرفت در بستر صمیمیت و دوستی و استمرار این دوستی در آینده روحیه خدمت به مردم مخصوصا افراد مستعد و نیازمند در مناطق محروم را در خود تقویت می کنند و این امر موجب ایجاد بستر مناسب برای آینده شغلی این دانشجویان و روحیه گذشت و کمک در آنها خواهد شد.
سازندگی درونی دانشجویان از مهمترین اهداف اردوهای جهادی است
حجت الاسلام مصطفی احسن دیگر مبلغ و روحانی این دوره اردوی جهادی دانشجویان پزشکی استان قزوین در شرح تاثیرگزاری این دوره چنین گفت: ظاهر بیرونی و سطحی برگزاری این دوره ها سازندگی مناطق محروم و ارائه خدمات به افراد این مناطق است اما در سطح عمیق تر سازندگی درونی و روحی خود دانشجویان و شرکت کنندگان در این دوره می باشد.
وی افزود: در این دوره ها با ایجاد جو انس و محبت بین دانشجویان سه رکن اساسی باهم آمیخته می شود که این سه رکن تشکیل شده از خدمت به خلق، معنویت روحی و فراهم آمدن فضای پیشرفت شخصی و روحی جوانان است.
این مبلغ روحانی تصریح کرد: دانشجویان با شرکت در این فضا که فضای جهادی و درمانی است در ابتدا به استفاده بهینه از اوقات فراغت خود در جهت کمک و ارائه خدمات به مردم می پردازند که این امر در وهله اول باعث دوری از ارتکاب گناه این دسته از دانشجویان شرکت کننده در این دوره نسبت به سایر دانشجویان می شود زیرا در این مناطق شرایط گناه به نسبت کمتر از فضای شهری است.
احسن ادامه داد: نیت افراد حاضر در این جمع به دور از ناخالصی است؛ زیرا در خصوص ارائه این خدمات هزینه و امتیاز مادی را کسب نمی کنند و از این رو نیت افراد فقط خدمت به خلق و رضایت خداوند است و به واسطه این نیت خالص به رشد معنوی فکری خواهند رسید.
وی گفت: جمع تشکیل دهنده این دوره و فعالیت های گروهی محفل انس و محبتی را بین دانشجویان ایجاد می کنند که همین امر موجب می شود که دانشجویان از رفتارها و نکات رفتاری و اخلاقی یکدیگر آشنا و بهره مند شوند.
مبلغ روحانی طرح هجرت با اشاره به نیاز اهالی مناطق روستایی به این خدمات از سوی اقشار توانمند جامعه چنین گفت: با توجه به اینکه اقشار روستایی از اقشار ضعیف اقتصادی تلقی می شوند لذا کمک و ارائه خدمت به این افراد مهجوریت به دنبال دارد و این امر نیاز به فرهنگ سازی عمومی از همه افراد توانمند جامعه دارد.
احسن در خصوص شناسایی زمان و مکان دقیق ارائه خدمات گفت: با توجه به اینکه زندگی و درآمد سالیانه روستایی با باغ و کشاورزی عجین شده است لذا باید این امر را که زمان مناسبی برای ارائه خدمات به اهالی روستا شناسایی شود زیرا دراین برهه از زمان اهالی روستایی در باغ ها و زمین های کشاورزی خود مشغول زراعت و برداشت محصولات خود هستند و زمان لازم برای دریافت این خدمات و شرکت در کلاس های آموزه های فرهنگی و بهداشتی را ندارند و همین امر موجب کمرنگی و محدودیت استقبال و بهره مندی اهالی روستا می شود.
وی در خصوص توجه دانشجویان شرکت کننده در این دوره به محیط روستایی در ادامه تصریح کرد: دانشجویان جهادی باید مراقب اعمال خود در برخورد با روستا و عدم آسیب به محیط روستایی باشند زیرا بعد از پایان این دوره ها افراد روستا مورد آسیب های ناشی از بی توجهی و بی دقتی مسئولان و دانشجویان قرار می گیرند.
احسن ادامه داد: این آسیب ها می تواند از آسیب های فرهنگی که موجب ایجاد جو فکری و دیدگاه منفی در بین اهالی روستا شود و نیز آسیب های محیطی که گاهی منجر به آسیب به باغ ها و مزارع کشاورزی و دامداری روستایی می شود و خسارات بسیاری را برای روستایی ها رقم می زند.
و این شد پایان یک روز اردو از جنس معرفت و ایثار
شیرینی سپری کردن تعطیلات تابستانی در میان مردم ساده و بی آلایش روستایی چنان در جان دانشجویان رسوخ کرده که ترجیح داده این ایام را با آنها شریک باشند و با لبیک بر ندای امام خود در راه خدمت به هم وطنان لباس جهاد بر تن کنند تا این جهاد اصغر را وسیله رسیدن به جهاد اکبر و مبارزه با نفس و خودباوری و خودسازی قرار دهند.
آنچه در این اردوی یک روزه خود شاهد بودم دیدن جوانانی بی غل وغش و آماده برای خدمت رسانی به مردم فهیم این روستا و روستاهای اطراف بود تا شاید به اندازه وسع اندک خود با صبر و همبستگی از دریای بی کران خدمت رسانی قدمی برداشته و خدمتی ارائه دهند تا در آینده به یاد داشته باشند تلنگری که فقر و سخت کوشی و جنب وجوش مردم این روستا و روستاهای اطراف برای آنها به یادگار گذاشت.
سخن آخر با مسئولان..
ای کاش مسئولان استان هم طرح هجرتی داشتند از صندلی های خود به سمت مردم محروم استان تا در سالی که مزین است به نام همدلی وهمزبانی با مردم، خود شاهد باشند آنچه که باید دید تا انجام دهند آنچه که باید کرد…