به گزارش خبرنگار«خبرگزاری دانشجو» از مشهد، مركز رشد فناوري دانشگاه فردوسي مشهد با در اختيار داشتن چهار باب ساختمان به مساحت متر مربع در حال بهره برداري (۱۰۰۰متر مربع در حال آماه سازي) از سال ۱۳۸۶ با انعقاد تفاهم نامه هاي با پارك علم و فناوري خراسان رضوي و مجوز مركز رشد از وزارت علوم شروع به فعاليت نمود.اين مركز با ارائه خدمات حمايتي، از ايجاد و توسعه حرفه هاي جديد توسط كار آفرينان در قالب واحدهاي نو پاي صاحب ايده در زمينه هاي مختلف كه منتهي به فناوري دانش بنيان شود، پشتيباني مي كند. اين واحدها براي حضور موثر و مستقل در صحنه توسعه اقتصادي فناورانه در سطوح ملي و فرا ملي آماده مي گردند.
این مرکز رشد هم اکنون دارای چند شرکت دانش بنیان است که برای معرفی این شرکتها سری به مرکز رشد فناور این دانشگاه زدیم و با امینه افشار، مدیر روابط عمومی شرکت دانش بنیان «تدبیر اندیشان آرکا» به گفتگو نشستیم. تعاونی دانش بنیان تدبیراندیشان آرکا با ایده محوری«ایجاد اولین دیده بان های جستجوگر حفاظتی در راستای تامین تولید مالکیت های فکری» و با هدف پروش و پاسداری از ایده در اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۰ با شماره ثبت ۴۳۱۸۷ به عرصه دانش و فناوری قدم نهاد.
وی در رابطه با نحوه فعالیت شرکت دانش بنیان «تدبیر اندیشان آرکا» گفت: با توجه به اینکه بسیاری از اهالی صنعت با حقوق مالکیتی فکری آشنایی ندارند ما با تاسیس این شرکت در صدد برآمدیم تا در حوزه حقوق ماکیت فکری یعنی ثبت و تجاری سازی محصول فعالیت کنیم.
وی با اشاره به اینکه این شرکت از سال 91 به صورت رسمی فعالیت خود را در مرکز رشد دانشگاه فردوسی مشهد آغاز کرد، بیان داشت: هنگامی که یک نفر فرآیند جدیدی را وارد بازار میکند که تا آن موقع این فرآیند و یا محصول نه در ایران و نه در دیگر کشورهای دنیا وجود نداشته به آن اختراع میگویند که باید این اختراع به ثبت برسد.
عدم آگاهی از فرآیند ثبت اختراع، هزینههایی را به سرمایه گذاران تحمیل میکند
مدیر روابط عمومی شرکت دانش بنیان «تدبیر اندیشان آرکا» ادامه داد: متاسفانه بسیاری از صنعتگران ما با مسئله ثبت اختراع آشنایی ندارند و همین امر سبب میشود یک سری هزینههای که نباید را متحمل شوند.
افشار با بیان اینکه ثبت اختراع باعث میشود کارخانه داران از یک سری مزایا برخوردار شوند، تصریح کرد: بسیار مشاهده میشود که کارخانهای محصولی را برای اولین بار در کشور تولید میکند که با توجه به اینکه محصول را به ثبت نرسانده است هم مالیات میپردازد و هم گمرک. در حالی که چنانچه محصول خود را ثبت کند درآمد حاصل از آن محصول، معاف از مالیات و گمرک خواهد بود.
معافیت از مالیات درآمد کل محصول کارخانه در صورت دانش بنیان شدن
وی تاکید کرد: همچنین یکی دیگر از امتیازاتی که به کارخانه داران و شرکتها داده شده این است که چنانچه به سمت دانش بنیان کردن کارخانه خود بروند کل محصول کارخانه از دادن مالیات معاف میشود.
مدیر روابط عمومی شرکت دانش بنیان «تدبیر اندیشان آرکا» افزود: همچنین کارخانههایی که به این سو حرکت میکنند میتوانند وامی با نرخ سود دو یا سه درصد دریافت کنند.
افشار خاطرنشان کرد: با توجه به مزایایی که ثبت اختراع و یا حرکت به سمت دانش بنیان شدن دارد و با توجه به اینکه اغلب کارخانه داران ما با این فرآیندها آشنا نیستند درصدد رفتن به تک تک کارخانهها جهت افزایش اطلاعات آنان برآمدیم؛ اما از آن جا که مراجعه به صورت تک به تک امکانپذیر نیست به همین دلیل بر آن شدیم تا نشستهایی در دانشگاه فردوسی با حضور مخترعین و سرمایه داران فراهم کنیم تا هم مخترعین منتفع شوند و هم سرمایه گذاران ضمن آشنایی با فناوریهای جدید از مباحث مربوط به این امور اطلاع یابند.
برگزاری نشستهای «کار آفرین در لحظه» برای اولین بار در کشور
وی در ادامه از برگزاری نشستهایی تحت عنوان «کار آفرین در لحظه» برای اولین بار در کشور و توسط این شرکت خبر داد و خاطرنشان کرد: در این نشستها به ایجاد عرضه و تقاضا میپردازیم به گونهای که از سرمایه داران و مخترعین در زمینههای مختلف دعوت میکنیم و آنگاه مخترع ویژگیها و نحوه ساخت طرح خود را در جمع سرمایه داران توضیح میدهند و آنگاه چنانچه آن طرح با توقعات و نیازهای سرمایه دار همخوانی داشت عقد قرداد صورت میپذیرد.
مدیر روابط عمومی شرکت دانش بنیان «تدبیر اندیشان آرکا» ادامه داد: برای کارخانه دار ثبت اختراع منفعت مادی دارد در صورتی که مخترع تنها از نظر معنوی منتفع میشود.
برگزاری نشست کارآفرین در لحظه در 18 و 19 مهر ماه سال جاری
افشار بیان داشت: در حال حاضر سه نشست در همین زمینه برگزار کردهایم که در صدد برگزاری چهارمین نشست در دانشگاه نیز هستیم. که نشست چهارم نیز 18 و 19 مهر ماه سال جاری جنب جشنواره حرکت دانشجویی در محوطه دانشکده علوم پایه تا درب اصلی دانشگاه فردوسی برگزار میشود.
وی افزود: در حاشیه این نشست پنج کارگاه پیش بینی شده در دانشکده علوم پایه برگزار میشود و همچنین این مراسم افتتاحیه و اختتامیه نیز خواهد داشت که در آن مخترعین و بزرگان صنعت حضور مییابند.
مدیر روابط عمومی شرکت دانش بنیان «تدبیر اندیشان آرکا» در بخش دیگری از صحبتهای خود ضمن بیان این نکته که میخواستیم دست به فعالیتی بزنیم که اولا در ایران نظیر نداشته باشد و ثانیا ضعیف نباشد، گفت: با توجه به اینکه برگزاری چنین نشستی در ایران نبود و همچنین برگزاری آن مزایای بسیاری برای مخترع و سرمایه گذار دارد، مشاهده کردیم که پس از برگزاری این برنامه توسط این شرکت، دیگر استانها نیز کپی برداری کردند.
افشار تصریح کرد: حدود سه نشست، 12 کارگاه آموزشی و بیش از 20 جلسه مشاوره را توانستهایم برای کارخانه داران و مخترعین طی این چند ساله برگزار کنیم.
برگزاری نشستهای «کارآفرین در لحظه» منجر به ارتقاء صنعت و اختراع میشود
وی با اشاره به اینکه در نشست سوم توانستیم یک اختراع را به مرحله تجاری سازی برسانیم، تصریح کرد: گاهی اوقات مخترع محصولی را اختراع و تصور میکند که کاربری دارد؛ اما زمانی که آن را در اختیار سرمایه دار قرار میدهد سرمایه دار متوجه ایرادات طرح میشود که با شرکت در این دورهها هم اختراع و هم صنعت ارتقاء مییابند.
مدیر روابط عمومی شرکت دانش بنیان «تدبیر اندیشان آرکا» در رابطه با هزینه ثبت مالکیت فکری، خاطرنشان کرد: ثبت مالکیت فکری با هزینه کردن حدود 900 هزار تومان و طی سه قسط و آن هم برای سرمایه دار انجام میشود، این میزان هزینه در مقابل سودی که نصیب سرمایه دار میشود ناچیز است. همچنین از مخترع هزینهای دریافت نمیکنیم.
افشار ادامه داد: یکی دیگر از اقداماتی که انجام میدهیم این است که زمانی که سرمایه دار بر روی محصولی دست میگذارد که آن محصول با کمبودهایی مواجه است و مخترع نمیتواند کمبودها را برطرف کنند ما از مرکز رشد دانشگاه میخواهیم افرادی را جهت تکمیل طرح به ما معرفی کنند.
استفاده از سرمایه گذاران خارجی حداکثر تا یک سال آینده
وی در خصوص ارتقاء دامنه فعالیت شرکت و دعوت از سرمایه گذاران دیگر استانها و کشورها بیان داشت: در نشست سوم تعدادی از سرمایه گذاران هندی و عراقی را دعوت کردیم که به دلیل ایجاد مشکل در پرواز نتوانستند خود را به نشستهای ما برسانند؛ اما به طور کلی حداکثر تا یک سال آینده از حضور سرمایه گذاران خارجی نیز در نشستهای «کار آفرین در لحظه» بهره خواهیم برد هر چند که در حال حاضر با رایزن هندی و عراقی در ارتباط هستیم.
مدیر روابط عمومی شرکت دانش بنیان «تدبیر اندیشان آرکا» در بخش پایانی سخنان خود ضمن تاکید بر اینکه دانشگاه فردوسی مشهد همکاری بسیاری با این شرکت داشته است، گفت: در این نشستها تمامی مخترعین در ردههای مختلف تحصیلی میتوانند حضور یابند.