گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو. به نظر من دلیل مهمی که بین صنعت و دانشگاه باعث عدم ارتباط شده، عدم تعریف یک بستر مناسب برای تعریف نقشها است.
البته امروز این تعامل نسبت به سابق بیشتر شده است؛ اما هنوز با نقطه ایده آل فاصله بسیاری داریم که شرکتهای دانش بنیان میتوانند در این مسیر و ایجاد ارتباط مناسب بین این دو نقش آفرین باشند، منوط به اینکه مسئولان خود هم عاملی در جهت ترویج ایجاد این شرکتها باشند و هم زمینه را برای حمایت از آنان فراهم کنند.
چنانچه بخواهیم مقایسه کنیم حمایت مسئولان در دو سال اخیر بسیار خوب بوده، البته حمایتها در سخن خوب بوده است، در عمل هم اقداماتی صورت گرفته؛ اما چنانچه بخواهیم وزن دهیم خواهید دید که هنوز ۷۰ تا۸۰ درصد وعدههای داده شده محقق نشده است.
اینها بخشی از سخنان شهریار صابر، مدیر عامل شرکت صنایع پیشرفته هوا و خورشید وابسته به پژوهشکده هوا و خورشید دانشگاه فردوسی مشهد است که در ادامه به صحبت در رابطه با فعالیتهای این شرکت، محصولات و چرایی عدم ارتباط مناسب میان صنعت و دانشگاه پرداخته است.
شهریار صابر در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در مشهد، با اشاره به اینکه شرکت صنایع پیشرفته هوا و خورشید دانشگاه فردوسی مشهد از سال ۹۲ رسما فعالیت خود را آغاز کرده، بیان داشت: حوزه اصلی فعالیتهای شرکت، حوزه انرژیهای نو و خاصه استفاده از انرژیهای باد و خورشید است.
وی هدف از تاسیس این شرکت را تجاری کردن محصولات پژوهشکده هوا و خورشید دانشگاه فردوسی مشهد دانست و گفت: بیشترین فعالیت ما در حوزه پروژههای خورشیدی، نصب سیستمهای فتوولتائیک و مطالعات امکان سنج در حوزه انرژیهای بادی و طراحی نیروگاههای سایز بزرگ و کوچک فوتوولتائیک خورشیدی است.
مدیر عامل شرکت صنایع پیشرفته هوا و خورشید تصریح کرد: جمعا در دو سال گذشته ۱۲ تا ۱۳ پروژه را توانستهایم تجاری سازی کنیم و آنان را با صنعت ارتباط دهیم.
صابر ضمن اشاره به این نکته که متولی انجام این پروژهها وزارت نیرو میباشد، خاطرنشان کرد: وزارت نیرو از محل عوارضی که از مردم دریافت میکند یعنی به ازای هر کیلو وات ۳۰ ریال از مردم دریافت میکند؛ بودجهای در اختیار شرکتها برای انجام پروژهها در اختیار قرار میدهد.
وی ادامه داد: چندی پیش برای نخستین بار جهت نصب و راه اندازی نیروگاههای سایز کوچک در حوزه فتوولتائیک، مناقصاتی در ایران برگزار شد که یکی از شرکتهای شرکت کننده در این مناقصه ها ما بودیم که توانستیم در بخش کوچکی از این مناقصه برنده و کار را به دست گیریم.
ساخت دیوار و پارکینگ خورشیدی برای نخستین بار در کشور
مدیر عامل شرکت صنایع پیشرفته هوا و خورشید، ساخت دیوار و پارکینگ خورشیدی را یکی دیگر از پروژههای شرکت صنایع پیشرفته هوا و خورشید دانشگاه فردوسی خواند که برای نخستین بار در ایران ساخته شده است و تصریح کرد: ما توانستیم این دیوار را در شهر بجنورد راه اندازی کنیم که از انرژی خورشیدی برق تولید و از حرارتی که از دستگاه تولید میشود گرما تولید میکند.
صابر در ادامه با بیان این مسئله که از این کار در سایز کوچکتر میتوان به عنوان مصارف خانگی استفاده کرد، گفت: ایجاد یک نیروگاه ۲۵ کیلو واتی از این پارکینگ خورشیدی حدود ۱۰۰کیلو وات در شبانه روز برق برای ۱۰ خانوار برق تولید میکند؛ بنابراین نمیتوان از آن برای یک خانه استفاده کرد.
وی افزود: ما میتوانیم پنلهای خورشیدی را بر بام خانهها نصب کنیم تا برق مصرفی یک خانه کم مصرف در طول شبانه روز تامین شود البته هزینه اولیه نصب این پنلها کمی گران در خواهد آمد؛ اما با توجه به سیاستهایی که دولت در نظر گرفته و ۵۰ درصد هزینه اولیه نصب پنلها را میدهد هزینهها کمی کاهش خواهد یافت.
هزینه یک پنل خورشیدی خانگی حدود ۶ میلیون تومان خواهد بود
صابر خاطرنشان کرد: در حال حاضر در بازار فعلی هزینه نصب یک پنل خورشیدی شش میلیون تومان است که سه میلیون تومان آن را دولت میدهد و خانوارها تنها سه میلیون تومان دیگر را پرداخت میکنند که این هزینه طی هفت تا هشت ساله اولیه برخواهد گشت و مابقی استفاده خانوار رایگان خواهد بود.
مدیر عامل شرکت صنایع پیشرفته هوا و خورشید خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه این سیستم برقی است؛ بنابراین نحوه کار کردن با آن راحتتر است و دارای ۲۰ سال ضمانت نیز میباشد.
ساخت توربین بادی کاملا ایرانی در دانشگاه فردوسی مشهد
وی افزود: یکی دیگر از پروژههایی که در دست داریم توربین بادی ۱۰۰ کیلو واتی است که در حال حاضر یک نمونه آن در بینالود احداث شده است.
صابر با بیان این موضوع که صفر تا صد این توربین برای نخستین در داخل ایران تولید شده است، یادآور شد: در حال حاضر تستهای میدانی این توربین در حال انجام شدن است و جزو محصولات به ثبت رسیده دانش بنیان شرکت میباشد.
مدیر عامل شرکت صنایع پیشرفته هوا و خورشید در رابطه با قیمت این توربین خاطرنشان کرد: این توربین هم از نظر کیفیت و هم قیمت با نمونههای خود در اروپا و آمریکا قابل رقابت است. قیمت بستگی به تیراژ دارد، چنانچه تعدادی بالای ۱۰ تا سفارش داده شود قیمت آن بین ۷۰۰ تا ۷۵۰ میلیون تومان خواهد بود این در حالی است که توربینی با این کیفیت در کشور چین حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار دلار میباشد که چنانچه هزینه حمل و نقل آن را نیز حساب کنیم رقم قابل توجهی به دست خواهد آمد.
شرکتهای دانش بنیان عاملی در جهت افزایش ارتباط بین صنعت و دانشگاه
وی در بخش دیگری از سخنان خود در رابطه با فلسفه ایجاد شرکتهای دانش بنیان گفت: فلسفه ایجاد این شرکت این است که محصولی را تولید کند که بیش از ۷۰ تا ۸۰ درصد ارزش اقتصادی این محصول بر پایه فکر و دانش باشد.
صابر افزود: تصور کنید محصولی که تنها ۲۰درصد آن مواد اولیه باشد با محصولی را که ۸۰ درصد آن بر پایه مواد اولیه باشد، قطعا این دو محصول هم از نظر کیفیت و هم قیمت و ارز آوری با هم متفاوت خواهند بود.
مدیر عامل شرکت صنایع پیشرفته هوا و خورشید تاکید کرد: تا کنون ما دنبال خرید دانش از دیگر کشورها بودیم که با ایجاد این شرکتها دانش مورد نیاز کشور با هزینه پایینتر در خود کشور تولید میشود که این یکی از ویژگیهای مثبت شرکتهای دانش بنیان است.
بسترهای مناسب ارتباط بین صنعت و دانشگاه تعریف نشده است
وی در رابطه با چرایی عدم ارتباط مناسب صنعت و دانشگاه در کشور نیز بیان داشت: به نظر من دلیل مهمی که بین صنعت و دانشگاه باعث عدم ارتباط شده، عدم تعریف یک بستر مناسب برای تعریف نقشها است.
صابر افزود: البته امروز این تعامل نسبت به سابق بیشتر شده است؛ اما هنوز با نقطه ایده آل فاصله بسیاری داریم که شرکتهای دانش بنیان میتوانند در این مسیر و ایجاد ارتباط مناسب بین این دو نقش افرین باشند.
مدیر عامل شرکت صنایع پیشرفته هوا و خورشید تصریح کرد: شرکتهای دانش بنیان از دانشگاه ایجاد میشوند و تعدادی دانشجوی نخبه در آن حضور دارند که به تولید محصول بر پایه دانش میپردازند و با توجه به اینکه برای فروش محصول و یا دانش خود باید با صنعت ارتباط گیرند؛ بنابراین اینگونه ارتباط با صنعت شکل میگیرد.
وی با اشاره به این نکته که یکی از رموز موفقیت این شرکتها توجه به نیاز صنعت است؛ در رابطه با میزان حمایت مسئولان از شرکتهای دانش بنیان، گفت: حمایت مسئولان در دو سال اخیر بسیار خوب بوده، البته حمایتها در سخن خوب بوده است، در عمل هم اقداماتی صورت گرفته؛ اما چنانچه بخواهیم وزن دهیم خواهید دید که هنوز ۷۰ تا ۸۰ درصد وعدههای داده شده محقق نشده است.
سیاست گذاریهای کلان دولت باید به سمت حمایت از این شرکتها برود
صابر تصریح کرد: مسئولان دانشگاهی نیز حمایت کردند؛ اما تنها بحث یک یا دو دانشگاه نیست، بلکه باید سیاست گذاریهای کلان دولت در این مسیر حرکت داده شود و مسائل زیر ساختی به گونهای باشد که شرکتها بتوانند فعالیت کنند و محصولات خود را به صنعت ارائه دهند.
مدیر عامل شرکت صنایع پیشرفته هوا و خورشید یکی از مشکلات موجود بر سر راه شرکتهای دانش بنیان را بوروکراسیهای اداری دانست و تصریح کرد: هم بخش خصوصی و هم بخش دولتی با هم باید وارد صحنه شوند تا کار بر روی غلتک بیفتد.
وی در پایان یکی دیگر از محصولات شرکت را ساخت ردیاب خورشیدی که مهندسی معکوس شده نمونه آلمانی خود است دانست و گفت: در سال گذشته که حجم پروژهها بیشتر بود برای حدود ۴۰ نفر به صورت مستقیم کارافرینی کردیم.