کد خبر:۴۵۵۰۲۶
در میزگرد «ارتباط صنعت و دانشگاه» مطرح شد:

شرکا: صنعت امروز بیمار است و دانشگاه باید از این بیمار عیادت کند/ عاقل: آمریکایی‌ها خیلی نمی‌دانند؛ اما همانی را که می‌دانند عمل می‌کنند

میزگرد «ارتباط صنعت و دانشگاه» با حضور شرکا، بنیان‌گذار خانه صنعت و معدن خراسان رضوی و حسن عاقل، عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.

شرکا در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در مشهد، در رابطه با علت نامطلوب بودن ارتباط صنعت و دانشگاه گفت: امروز فرزندان ما آن رشته‌ای را که دوست می‌دارند تحصیل نمی‌کنند؛ بلکه آن رشته‌ای را تحصیل می‌کنند که پس از کنکور قبول می‌شوند؛ بنابراین مجبور می‌شوند رشته‌ای بخوانند که دوست ندارند.

 

وی با بیان این نکته که ورودی دانشگاه‌های ایران سخت و خروجی آن آسان است، در صوری که باید این مسئله برعکس باشد، افزود: امروز مشکل اصلی دانشگاه‌ها توجه صرف به مباحث تئروی و عدم توجه به عملیاتی کردن این تئوری‌ها است و به همین دلیل است که پس از گذشت چند دهه از احداث دانشگاه هنوز هم با مشکل مواجه هستیم.

 

عضو خانه صنعت و معدن خراسان رضوی ادامه داد: با توجه به همین امر است که دانشجو و حتی استاد از بازار کار، کسب و کار و تولید بی‌خبر است.

 

شرکا با ارائه این پیشنهاد که دولت باید هر ساله ۲۰ درصد از وابستگی بودجه دانشگاه‌ها به نفت را بکاهد، افزود: این کاهش بودجه دانشگاه از محل نفت باعث می‌شود دانشگاهی مجبور شود برای تامین مخارج خود وارد اجتماع شود و با صنعت ارتباط گیری کند تا هم مشکلات مالی خود را رفع و هم دردی از دردهای صنعت را دوا کند و دانشجو نیز در کنار این دو هم به درستی و به طریق صحیح آموزش ببیند و هم شانس استخدام پیدا کند.

 

وی ضمن تاکید بر این‌که امروز مشکلات جامعه باید به شکل کاربردی حل شود، بیان داشت: دانشگاه باید از لاک خود خارج شود. خوشبختانه دانشگاه‌های دنیا تکانی خورده و رویکردهای خود را تغییر داده‌اند و صرفا به ارائه مقاله نمی‌پردازند و می‌دانند چنانچه می‌خواند ارتقاء یابند باید با صنعت ارتباط گیرند. دانشگاه‌های ایران نیز باید به این نتیجه برسند که اخذ رنکینگ بالاتر در گروه ارتباط با صنعت و کم کردن فاصله صنعت و دانشگاه است.

 

صنعت امروز بیمار است و دانشگاه باید از این بیمار عیادت کند

 

این فعال عرصه صنعت در ادامه با اشاره به این موضوع که امروز صنعت ما بیمار و بر روی تخت افتاده است، گفت: وظیفه فعلی دانشگاه عیادت از این بیمار است. هنگامی که فردی به شدت بیمار می‌شود و توان حرکت ندارد، پزشک را بر بالینش می‌آورند. صنعت کشور در همین وضعیت قرار دارد، نمی‌تواند حرکت کند، دانشگاه است که باید به بالینش بیاید و نسخه شفایش را بپیچد.

 

شرکا ادامه داد: هنگامی که دانشگاه نسخه شفای صنعت را پیچید، آن گاه است که می‌‎تواند از سودی که صنعت بدست آورده سهم خود را بردارد، در غیر این صورت روز به روز وضعیت ما بدتر خواهد شد.

 

بنیان گذار خانه صنعت و معدن خراسان رضوی تصریح کرد: یقین بدانید صنعت از حضور دانشگاه استقبال خواهد کرد؛ چنانچه مشاهده می‌کنید در گذشته صنعت از این حضور استقبال نمی‌کرد به این دلیل بود که از دانشگاه ناامید شده بود؛ چنانچه دانشگاه پیش قدم شود و سری به این بیمار بزند قطعا با روی باز صنعت مواجه خواهد شد.

 

وی با یاداوری این مسئله که ما در دانشگاه تحصیل کردیم؛ اما پس از خروج از دانشگاه هیچ چیز نمی‌دانستیم، گفت: ۳۰ سال اساتید ما طریق نان پختن را در دانشگاه به دانشجو آموختن و دانشجو هیچ نیاموخت. همایش‌های بسیاری در رابطه با نان در دانشگاه برگزار شد و هیچ اتفاقی رخ نداد؛ اما به محض این‌که استاد را به نانوایی کشاندیم و استاد و دانشجو در نانوایی پختن نان را فرا گرفتند، آموزش موفق عمل کرد.

 

شرکا افزود: پای تخته نمی‌توان مشکل صنعت را حل کرد، رفع مشکل صنعت زمانی امکان پذیر خواهد بود که استاد صنعت را کلاس درس کند. دانشجوی کشاورزی علم را باید پای تخته بیاموزد و عملش را باید در مرزعه بیاموزد.

 

وی با تاکید بر این‌که دانشجو را باید به درون جامعه کشاند، تصریح کرد: امروز باید به سمت دانش محوری حرکت کنیم و غیر از این راه دومی وجود ندارد و زمانی این امکان به وجود می‌آید که دانشگاه از پوسته صرفا آکادمیک خود خارج شود.

 

صنعت و دانشگاه تار و پود یک فرش هستند و نقش زیبای این فرش توسعه است

 

عضو خانه صنعت و معدن خراسان رضوی تاکید کرد: صنعت و دانشگاه تار و پود یک فرش هستند و نقش زیبای این فرش توسعه است. زمانی این نقش زیبا ترسیم خواهد شد که صنعت و دانشگاه در هم تنیده شوند در غیر این صورت توسعه صورت نخواهد گرفت.

 

شرکا ادامه داد: کمر صنعت ما در ۱۰ سال گذشته شکسته و سیاست‌های نادرست زمان احمدی‌نژاد باعث مغفول ماندن صنعت شد، البته معتقد نیستم که دولت‌های پیش از وی نانی بر سر سفره صنعت گذاشتند، خیر؛ اما ۱۰ سال گذشته اوج بی‌مهری به صنعت را مشاهده کردیم.

 

وی خاطرنشان کرد: چنانچه دانشگاه به صنعتگر پیشنهاد دهد که پنج درصد ضایعات کارخانه تو را به سه درصد می‌رسانم و از آن سه درصد یک و نیم درصد از آن دانشگاه باشد و یا بگوید سود کارخانه را از یک به دو می‌رسانم و از این مقدار بخشی از سود در اختیار دانشگاه قرار گیرد، یقین بدانید که صنعت استقبال خواهد کرد.

 

نقش شرکت‌های دانش بنیان در ایجاد ارتباط میان صنعت و دانشگاه

 

بنیان گذار خانه صنعت و معدن خراسان رضوی در پاسخ به این پرسش که ایجاد شرکت‌های دانش بنیان تا چه اندازه می‌تواند این ارتباط را به وجود آورد؟ گفت: ایجاد چنین شرکت‌هایی مفید است؛ اما به این شرط که صفر تا صد تاسیس این شرکت‌ها پیش بینی شود و شرکت‌ها با یک مدیریت صحیح حرکت کنند و به بنگاه‌های زود بازده تبدیل نشوند. در این صورت مفید خواهد بود؛ اما متاسفانه این اتفاق نمی‌افتد و امروز این شرکت‌ها به سمت بنگاه‌های زودبازده حرکت می‌کنند که این امر به اصل کار ضربه می‌زند.

 

شرکا ادامه داد: شرکت‌ها باید توجه داشته باشند که مفید هستند به این شرط که از صفر تا صدش پیش بینی شود و در صورتی که به شرکت های زود بازده تبدیل نشوند.

 

وی با بیان این نکته که دانش باید بر اساس رفع نیاز تولید شود، گفت: باید دید جامعه ما به چه چیز احتیاج دارد و آن گاه دانشگاه به سمت رفع آن نیاز حرکت کند و تا زمانی که به این نکته توجه نشود کاری از پیش نخواهیم برد.

 

بنیان گذار خانه صنعت و معدن خراسان رضوی تاکید کرد: تولید هر دانشی که نتواند به ثروت تبدیل شود و نتواند مشکلی از مشکلات کشور را حل کند، دانش نیست، دانش باید تولید ثروت کند. دوره می‌گفتند «علم بهتر است یا ثروت؟»، امروز می‌گویند علمی مفید است که منجر به تولید ثروت شود.

 

شرکا در رابطه با میزان ارتباط خانه صنعت و معدن خراسان رضوی با دانشگاه تصریح کرد: من به عنوان یک عضو از این خانه همیشه با دانشگاه ارتباط داشتم و خواهم داشت.

 

این فعال عرصه صنعت درباره چگونگی این ارتباط تصریح کرد: چنانچه دانشگاه و صنعت می‌خواهند ارتباط موثری داشته باشند، باید به فصل مشترکشان که همان توسعه است توجه کنند، راهکار را بیابند و با تعامل، گفت‌وگو، درک متقابل، فصل مشترک را تقویت کنند.

 

وی راهکار رسیدن به توسعه را بیرون آمدن دانشگاه از لاک خود دانست و در پاسخ به این پرسش که صنعت در این مسیر چه نقشی دارد؟، نمی‌توان تمامی قصور را پای دانشگاه نوشت؛ بلکه صنعت نیز باید تکانی به خود دهد، خاطرنشان کرد: چنانچه ۱۰ سال پیش بود من حرف دیگری می‌زدم و می‌گفتم هم دانشگاه و هم صنعت باید حرکت کنند؛ اما امروز با توجه به این که صنعت بر روی تخت است، می‌گویم دانشگاه باید جلو بیاید.

 

امروز دانشگاه‌های آمریکا خودشان بانک پول هستند

 

شرکا ادامه داد: دانشگاه ما از بودجه نفت استفاده می‌کند. دانشگاه با این بودجه فربه شده، به همین دلیل می‌گویم باید بودجه دانشگاه از محل نفت سال به سال کاهش یابد و شک نکنید هر زمان که دانشگاه تصمیم کمک به صنعت بگیرد قطعا صنعت هم به سمت دانشگاه کشیده خواهد شد.

 

بنیان گذار خانه صنعت و معدن خراسان رضوی تصریح کرد: امروز قالب صنایع ما در آی سی یو هستند و این در حالی است که دانشگاه به جز بالا بردن شعور اجتماعی هیچی به دانشجو نمی‌آموزند. امروز دانشگاه‌های آمریکا خودشان بانک پول هستند.

 

وی با تاکید بر این‌که توان امروز دانشگاه بیشتر از صنعت است؛ بنابراین باید پیشگام شود، افزود: در عصر حاضر صنعت ما بیشتر به دانشگاه احتیاج دارد، بنابراین دانشگاه باید از خود گذشتگی کند و به سمت تولید حرکت و مشکلی را از تولید برطرف کند.

 

دولت در دو سال باقی مانده به اقتصاد کشور توجه کند/ نیازمند یک ظریف اقتصادی هستیم

 

شرکا ضمن تقاضا از تمامی روسای دانشگاه جهت بیرون آمدن از چهارچوب دانشگاه، در پاسخ به این پرسش که روند دولت یازدهم را در این رابطه چگونه ارزیابی می‌کنید؟، بیان داشت: بزرگترین مشکل دولت روحانی دیپلماسی خارجی بود که خوشبختانه در این حوزه با درایت و تدبیر عمل شده. به نظر من دولت باید در دو سال باقی مانده به سرعت به بخش اقتصاد داخل و خاصه به تولید بپردازد.

 

این فعال عرصه صنعت گفت: تا کنون اتفاق خاصی رخ نداد و ما هم به عنوان بخش تولید مدارا و تامل کردیم و این فرصت را از دولت نگرفتیم و گذاشتیم تا دولت به مذاکرات بین المللی بپردازد. در این زمینه دولت موفق بوده در انضباط مالی دولت موفق عمل کرد؛ اما متاسفانه انقباض تسهیلات پذیرفتنی نیست حتما باید به بخش تولید رسید.

 

وی تاکید کرد: امید است هر چه سریع‌تر دولت به این موضوع بپردازد و بداند غیر از این راه دومی وجود ندارد و امیدواریم یک ظریفی را برای دیپلماسی داخلی و رفع موانع تولید داشته باشیم.

 

دانشجویان می‌توانند شنا کردن را بنویسند؛ اما نمی‌توانند عمل کنند

 

در ادامه این میزگرد حسن عاقل، عضو هیات علمی گروه کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در رابطه با ارتباط صنعت و دانشگاه ضمن گلایه از صنعت، گفت: متاسفانه هنگامی که اساتید به صنعت مراجعه می‌کنند با استقبال صنعتگران مواجه نمی‌شوند و همین امر منجر به دلسردی می‌شود.

 

وی تصریح کرد: روزگاری در شهر مشهد لاستیک فروش با مشکل فروش مواجه شد. یک روز از دوستان دانشگاهی خود سوال می‌کند که چرا مردم از من لاستیک نمی‌خرند؟ دانشجو به دانشگاه مراجعه و به چند تن از اساتید رشته روانشناسی موضوع را در میان گذاشت. اساتید به لاستیک فروش می‌گویند برای انجام یک کار تحقیقاتی در این زمینه نیازمند ۳۰ میلیون تومان اعتبار هستیم و لاستیک فروش این پیشنهاد را می‌پذیرد. پس مدتی محققین به لاستیک فروش مراجعه و علت فروش کم را کل فروش بودن و بازپرداخت کم عنوان می‌کنند.

 

این استاد دانشگاه با تاکید بر این‌که صنعت باید در مسیر این ارتباط پیشگام شود، گفت: صنعت باید بیاید و با تامین هزینه‌های اعتباری تحقیقات و پژوهش‌ها هم بین خود و دانشگاه ارتباط برقرار و هم مشکلاتش را چاره کند.

 

متاسفانه همه در این کشور «من» هستند

 

عاقل تاکید کرد: متاسفانه در این کشور همه از صنعت گرفته تا دانشگاه و دانشجو و استاد «من» هستند و می‌خواهند حرف خود را پیش ببرند.

 

وی ادامه داد: در دانشگاه کالفرنیا هر ساله جشنی برگزار می‌شد که در آن جشن دانشگاه به مدت سه روز محصولات خود را ارائه می‌داد و صنعتگران به این جشنواره‌ها می‌آمدند و از آخرین دستاوردهای پژوهشی  باخبر می‌شدند و قرارداد می‌بستند.

 

عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به این‌که دانشجو در آن جا از سال سوم وارد صنعت می‌شد و به استخدام صنعت در می‌آمد، تصریح کرد: امروز اساتید تنها به نگاشتن مقاله می‌پردازند تا ارتقاء بگیرد و به عملیاتی کردن توجه ندارند البته شاهد تغییراتی هستیم؛ اما کم است.

 

عاقل ادامه داد: امروز دانشجو شنا کردن را می‌تواند بنویسد؛ اما به محض وارد شدن در استخر خفه می‌شود.

 

وی خاطرنشان کرد: روزی درون دانشکده کشاورزی این دانشگاه گلخانه‌ای احداث کردم تا دانشجویان کارآفرین شوند؛ اما پس از گذشت مدتی متوجه شدم دانشگاه گلخانه را اجاره داده است، این اقدام بسیار نادرست است؛ زیرا از کارآفرین شدن دانشجو جلوگیری می‌کند.

 

این استاد دانشگاه با بیان این مطلب که باید یاد گرفت چگونه از طریق علم درآمد کسب کرد، گفت: دانشجویان شمه اقتصادی ندارند و تنها به معدل بالا فکر می‌کنند؛ این در حالی است که تنها دانستن شرط نیست بلکه توانستن استفاده کردن از دانستن‌ها شرط است.

 

عاقل ضمن تاکید بر  این‌که آمریکایی‌ها خیلی نمی‌دانند؛ اما همانی را که می‌دانند عمل می‌کنند، تصریح کرد: در اینجا خیلی چیزها می‌دانند؛ اما عمل نمی‌کنند.

 

وی در ادامه با بیان این موضوع که صنعت نیز باید درب‌های خود را به روی دانشگاهیان باز کند، تصریح کرد: چنانچه صنعت هزینه مقاله و پایان نامه تقبل کند بازار را به دست خواهد آورد.

 

پیشنهاد می‌کنم ایستگاه رادیویی دانشگاه ایجاد شود

 

عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد در پایان تاکید کرد: برای اینکه بتوانیم مردم و صنعتگران را با دانشگاه ارتباط دهیم باید ایستگاه رادیویی دانشگاه ایجاد کنیم تا مردم و صنعتگران درد و دل‌های خود را با دانشگاهیان در میان بگذارند و آنان نیز با مشکلات دانشگاه آشنا شوند، این گونه است که بین این دو ارتباط موثر شکل خواهد گرفت.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار