به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، نمایشگاه پژوهش و فناوری خراسان رضوی 23 دی ماه با حضور مسئولان استانی و کشوری در سالن همایشهای نمایشگاه بین المللی مشهد افتتاح شد که امسال نیز حضور دانشگاهیان در این نمایشگاه پررنگ بود.
باتوجه به عدم برگزاری این نمایشگاه در سال گذشته؛ اما حضور نخبگان و پژوهشگران دانشگاهی خراسان رضوی در این نمایشگاه نشان از علاقه جویندگان علم و دانش در میان دانشگاهیان دانشگاههای مشهد دارد.
باتوجه به اهمیت تولید علم و دانش در ایجاد اقتصاد پویا در کشور و تاکید بسیار مقام معظم رهبری بر ایجاد تعامل مثبت میان صنعتگران و دانشجویان بر آن شدیم حضور دانشگاه های مشهد را در هفتمین نمایشگاه پژوهش و فناوری خراسان رضوی را مورد بررسی قرار دهیم.
سالن نمایشگاه آن گونه که انتظار میرود مورد استقبال عمومی قرار نگرفته بود و اکثر غرفههای ورودی اختصاص به استانداری، شهرداری، پارکهای علم و فناوری، نهادها و ارگانهای دولتی داشت.
نمایشگاه مورد استقبال دانشگاهی قرار نگرفت
قبل از هرچیز، چینش غرفههای نمایشگاه توجه هر بازدیدکننده ای را به خود جلب میکند زیرا اگر این سخن مسئولان استان را در افتتاحیه نمایشگاه که ارتباط صنعت و دانشگاه، هدف اصلی خود از برگزاری این نمایشگاه دانسته اند باور داشته باشیم، از اختصاص آخرین قسمتهای سالن فردوسی به غرفههای دانشجویی متعجب میشویم.
به نحوی که بسیاری از بازدیدکنندگان قبل از رسیدن به غرفههای انتهایی سالن فردوسی از ادامه بازدید منصرف میشدند که گاها این رفتار نیز از سوی مسئولان بازدیدکننده مشاهده میشد. گویا اهمیت دانشگاه به عنوان مبدا تحولات در کشور، این جا نیز در نحوه غرفه بندی به وضوح مشاهده میشود!.
برگزاری نمایشگاه فرصتی بزرگ جهت تعامل با دانشگاهیان است
سلیمانی، مسئول کمیته هوا و فضای دانشگاه پیام نور مشهد در پاسخ به این سئوال که در این نمایشگاه با چه پتانسیلی حضور پیدا کردید، گفت: در سال 1391 با طراحی و ساخت گلایدر در همین نمایشگاه درخواست حضور دادیم؛ که به دلیل برخی مانع تراشیها، حضور ما در این نمایشگاه منتفی شد.
وی ادامه داد: با موفقیتهای کسب شده از سوی دانشجویان هوا و فضای دانشگاه در دو سال گذشته و به دست آوردن مقامات استانی و کشوری در ساخت گلایدر و هواپیماهای رادیو کنترلی، با آمادگی کامل در این دوره از نمایشگاه حضور پیدا کردیم.
مسئول کمیته هوا و فضای دانشگاه پیام نور مشهد خاطرنشان کرد: برگزاری این نمایشگاه بهترین فرصت برای تبادل اطلاعات میان دانشجویان دیگر دانشگاهها با یکدیگر است و در حقیقت در این فضا پتانسیلها به نمایش در میآید.
سلیمانی در ادامه به حضور قوی دانشگاه پیام نور مشهد در این دوره از نمایشگاه اشاره داشت و افزود: دانشگاه پیام نور مشهد در بخشهای هوا و فضا، مکانیک، رباتیک، کارآفرینی، زیست و زمین شناسی، شیمی، فیزیک و نشریات در این دوره شرکت کرده است.
تعامل خوبی با دانشگاه خاوران در زمینه آموزش گلایدر خواهیم داشت
این فعال دانشجویی با اشاره به همکاری ایجاد شده بین کمیته هوا و فضای دانشگاه پیام نور مشهد و موسسه غیرانتفاعی خاوران تصریح کرد: این فضا برای تبادل اطلاعات و استفاده از تواناییهای یکدیگر بر حسب نیاز فرصت بسیار خوبی است که باید به آن پرداخته شود آن چنان که میان ما و دانشگاه خاوران ارتباط خوبی ایجاد شده است.
سلیمانی در پایان با انتقاد از اختصاص دادن غرفه های انتهایی سالن فردوسی به دانشگاهیان استان خراسان رضوی خاطر نشان کرد: متاسفانه مسئولان دانشگاهی آنگونه که انتظار میرفت از غرفههای دانشجویی بازدید نکردند و حضور صنعتگران و مدیران صنایع در نمایشگاه محسوس نبود.
بازوی حرکتی برای بیماران ام اس اختراع کردهایم
در ادامه مصطفی نهاوندیفر، دانشجوی برق دانشگاه پیام نور مشهد در غرفه رباتیک این دانشگاه با اشاره به تلاشهای صورت گرفته در این بخش گفت: ما در بخش رباتیک رباتهایی را برای حرکت بیماران دارای مشکلات حرکتی ارائه دادهایم.
وی ادامه داد: در حقیقت اختراعات ما نوعی بازوی حرکتی برای بیماران دارای مشکلات حرکتی مانند بیماران ms است که این امکان را به معلولین میدهد که عضو دارای مشکل با این بازو حرکت کند.
این فعال دانشجویی به تواناییهای دانشجویان رباتیک دانشگاه پیام نور مشهد اشاره داشت و خاطرنشان کرد: ما در طول پنج سال در مسابقات مختلف کشوری و جهانی حضور داشتهایم؛ اما مشکلات بسیاری نیز در مسیر راه ما دیده میشود که نیاز به توجه مسئولین دارد.
مسئولان نمایشگاه تنها نوار قرمز را بریدند و رفتند
نهاوندی فر با انتقاد از عدم حضور مسئولان دانشگاهی و استانی در بازدید از غرفههای دانشگاهی خاطرنشان کرد: متاسفانه مسئولان در روز افتتاحیه نوار قرمز را بریدند و رفتند و حتی سری به غرفههای دانشگاهی نزدند به نحوی که گویا افتتاح نمایشگاه، هدف اصلی از حضور مسئولان دانشگاهی و استانی از برگزاری این نمایشگاه بوده است.
وی به حضور تقی زاده، رئیس دانشگاه پیام نور خراسان رضوی در بازدید از غرفههای دانشجویی اشاره داشت و گفت: در حالی که ما انتظار داریم مسئولان بیایند و توان دانشجویی را مورد توجه قرار دهند و با حمایت مالی و معنوی امکان ارتباط با صنعت و تولید وسیع این محصولات را ایجاد کنند؛ اما در حقیقت با عدم حضور مسئولان که تنها نشان بی توجهی به قشر نخبگانی و پژوهشگران است روبه رو شدیم.
این فعال دانشجویی چاپ بنر را دستاورد این نمایشگاه دانست و تصریح کرد: شرکتهای چاپ بنر در حقیقت سود کننده این نمایشگاهها هستند و در واقع دانشجویان ابداع گر در زیر سایه نگاه سنگین مسئولان گم شدهاند.
سیستم مرکزی دانشگاه پیام نور مشکلات مالی بسیاری ایجاد کرده است
نهاوندی فر در ادامه از مشکلات مالی گلایه کرد و گفت: ما با وجود حمایتهای ناچیز مالی رتبه دار کشوری و جهانی برای دانشگاه خود بودهایم؛ اما مرکزی بودن سیستم دانشگاه پیام نور موجب میشود آن گونه که باید تلاش دانشجویان نخبه در این دانشگاهها دیده نشود.
وی عدم حضور مسئولان دانشگاهی را دلیل بر عدم باور دانشجویان دانست و افزود: پس از افتتاحیه ما دیگر مسئولین را ندیدم، تنها اعلام کردهاند از پژوهشگران برتر نمایشگاه تقدیر به عمل خواهد آمد؛ که لیستی در این خصوص در اختیار ما قرار نگرفته است.
پس از شنیدن صحبتهای دانشجویان دانشگاه پیام نور استان خراسان رضوی سراغ دانشگاه نیشابور رفته و با علی رضا روحانی منش گفتوگویی را انجام میدهم.
وی غرفه دانشجویی دانشگاه نیشابور را حاصل زحمات 12 ماهه دانشجویان خود دانست و متذکر شد: آزمایشگاه رباتیک دانشگاه نیشابور مدت یک سال است تاسیس شده و در طول این مدت کوتاه دستاوردهای خوبی را به نمایش گذاشته است.
ربات هوشمند توانایی خدمات رسانی در هر محیطی را دارد
روحانی منش «ربات هوشمند» را حاصل تلاش یک ساله در دانشگاه نیشابور دانست و تصریح کرد: این ربات باربر بوده و دارای هوش مصنوعی میباشد و این توانایی را دارد که در محیط های اداری، صنعتی، شهری و غیره استفاده شود.
مسئول غرفه دانشگاه نیشابور در پایان با بیان این نکته که هدف اصلی از برگزاری این نمایشگاه ایجاد ارتباط میان صنعت و دانشگاه بوده است، افزود: امیدواریم اسپانسرها و مدیران صنایع در بخشهای دولتی و خصوصی در بازدید از قسمت دانشگاهی نمایشگاه جهت سرمایه گزاری با دانشگاه به تفاهم رسیده و تعامل خوبی در این میان شکل بگیرد.
مسعود جمشیدی، مدیر مرکز رشد دانشگاه تربیت حیدریه در گفتگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو»، با اشاره به غرفههای دانشگاه تربت حیدریه در این نمایشگاه خاطرنشان کرد: در این نمایشگاه با سه غرفه ورود پیدا کرده و تلاشهای دانشگاه را به معرض نمایش گذاشتیم.
دانشگاه تربت حیدریه با سه غرفه حضور پیدا کرده است
وی ادامه داد: حضور دانشگاه تربت حیدریه در سه حوزه نشریات و کتابهای به چاپ رسیده توسط دانشگاه، طرحهای پژوهشی و همایشهای پژوهشی دانشگاه و دو اختراع فناورانه است که یک اختراع دستگاه میدان مغناطیسی تیمار کننده بذر و دیگری دستگاه کاهش دهنده تب میباشد.
مدیر مرکز رشد دانشگاه تربیت حیدریه در پایان سطح دانش نمایشگاه را بالا دانست و افزود: نمایشگاه جایگاه خوبی دارد و حضور دانشجویان و دانشگاههای استان بسیار قوی بوده است و تنها نقد من فاصله میان هفته پژوهش و برگزاری این نمایشگاه است که به دلیل وارد شدن دانشگاههای به فاز امتحانات میزان بازدیدکنندگان را کم کرده است.
جمشیدی به شرکت«آفرین» در مرکز رشد دانشگاه تربت حیدریه اشاره داشت و خاطرنشان کرد: در این شرکت محصولات و عرقیات متنوع از گلبرگ و ساقه زعفران تولید و عصارههای زعفران برداشت میشود که در نوع خود دستاوردهای جدیدی است.
فرد معلول با دستگاه توان بخشی استقلال نسبی پیدا میکند
مصطفی اعلمی دوست، مسئول غرفه توان بخشی معلولان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در غرفه توان بخشی و رشد و فناوری سلامت این دانشگاه از اختراع خود در خصوص ایجاد وسیله ای جهت جابه جایی افراد معلول خبرداد و گفت: این دستگاه این امکان را ایجاد میکند که فرد معلول خود برای جابه جا شدنش اقدام کند.
وی ادامه داد: این دستگاه موجب میشود کمک پرستار فرد معلول، زخم بستر و افسردگی فرد معلول حذف و خانواده بتوانند به کارهای خود رسیدگی و فرد معلول اکثر کارهای شخصی خود را با استقلال انجام دهد.
مسئول غرفه توان بخشی معلولان با بیان این نکته که این دستگاه توانایی کششی 1400 کیلو و تحمل وزن 300 کیلو را دارد، گفت: قیمت تمام شده برای یک پرستار تمام وقت برای یک معلول دو میلیون تومان در ماه است؛ اما قیمت تمام شده این وسیله پنج تا هفت میلیون تومان بیشتر نیست.
دانشگاههای غیرانتفاعی حضور پر قدرتی داشتند
دانشگاه خاوران نیز در این دوره در قسمت دانشگاههای غیر انتفاعی و علمی- کاربردی در کنار دانشگاه خیام و سجاد حضوری پررنگ را از خود به نمایش گذاشتند که در مجموع جواد پاکدامن، عضو دبیرخانه همایشهای دانشگاه خاوران و محمدرضا پور ایرانی، دانشجوی رشته کامپیوتر دانشگاه خیام حضور خود و دستاوردهای ارائه شده در نمایشگاه را بسیار مطلوب و در سطح بالا بیان کردند.
در ادامه با احمد مهرخوان، مسئول کمیسیون برگزاری نمایشگاه پژوهش و فناوری خراسان در خصوص انتقادهای بیان شده و نحوه برگزاری نمایشگاه صحبتهایی را انجام دادیم.
ملاک برای ما کیفی سازی است نه کمیت
وی در ابتدا در پاسخ به این سئوال که چه تعداد غرفه دانشجویی در این نمایشگاه حضور دارند، گفت: ما بحث کمیت را ملاک قرار نمیدهیم و برای ما حضور با کیفیت بیش از همه دارای اهمیت است.
مسئول کمیسیون برگزاری نمایشگاه پژوهش و فناوری خراسان رضوی ادامه داد: قریب به اتفاق دانشگاههای مشهد در این جا گرد هم آمدند، به نحوی که باید گفت تمام مراکز رشد و پژوهشهای دانشگاه فردوسی، علوم پزشکی، پیام نور، آزاد، و موسسات غیر انتفاعی مشهد در این نمایشگاه حضور دارند.
مهر خوان در ادامه حضور دانشگاههای استان خراسان رضوی را نیز رو به رشد دانست و متذکر شد: در مجموع در این نمایشگاه 380 غرفه کار خود را از روز ابتدایی و افتتاحیه نمایشگاه آغاز کردهاند که 50 درصد از این تعداد غرفه اختصاص به مراکز رشد پژوهشکدهها و مراکز رشد فنی و حرفهای دانشگاههای استان خراسان رضوی دارد.
هدف از برگزاری نمایشگاه ارتباط گیری میان صنعت و دانشگاه است
وی هدف اصلی برگزاری نمایشگاه را ایجاد پیوند میان دانشگاه و صنعت دانست و افزود: تلاش اصلی ما در برگزاری این نمایشگاه ایجاد ارتباط میان دانشگاه و صنعت است؛ تلاشی که به ارتباط میان شرکتهای فن بازار و پارکهای علم و فناوری به آن میتوانیم برسیم.
مسئول کمیسیون برگزاری نمایشگاه پژوهش و فناوری خراسان رضوی ادامه داد: یکی از نقاط قوت ما نیز همین مسئله است که بتوانیم تمامی مناطق رشد در استان را فعال کنیم و با ایجاد ارتباط میان دانشجویان با بخش سرمایه گذار، صنعت و فن بازار مسیر را برای انبوه سازی این اختراعات باز کنیم.
مهرخوان در خصوص انتقاد دانشجویان از عدم حضور مسئلان دانشگاهی در بازدید از غرفهها گفت: دانشجویان با روال کار آشنایی ندارند. بازدید از نمایشگاه در حقیقت پس از اختتامیه صورت میگیرد و کافی به عنوان رئیس دبیرخانه پژوهشهای استان بر این تلاش دانشجویان بسیار توجه دارند.
مشکلات مالی به زودی حل میشود
مسئول کمیسیون برگزاری نمایشگاه پژوهش و فناوری خراسان رضوی در خصوص مشکلات مالی غرفه داران دانشجویی متذکر شد: مسئولان و مدیران صنعت گر بازدیدهای خوبی از نمایشگاه داشتهاند و همه در انتظار دستور بودجهای هستیم که بتوانیم مشکلات مالی دوستان را حل کنیم.
مهرخوان به تلاشهای معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اشاره داشت و خاطرنشان کرد: ستاری به حمایتهای خود از شرکتهای دانش بنیان تاکید دارند و ما اطمینان داریم این حمایت ها انجام میشود.
وی شرایط بودجهای را تا حدودی در این روند تاثیرگذار دانست و افزود: امیدواریم حمایتها از شرکتهای دانش بنیان در هر شش ماه یک بار انجام شود؛ که تا به حال هم نگاه تهران به ما اینگونه بوده است به نحوی که در سال 1392 هنگامی که اسنان خراسان رضوی مقام اول را در جشنواره «علم تا عمل»به دست آورد تسهیلات مالی خوبی را از تهران دریافت کرد.
مسئول کمیسیون برگزاری نمایشگاه پژوهش و فناوری خراسان رضوی در پاسخ به این سئوال که چرا با تاخیر بسیار از هفته پژوهش این نمایشگاه را برپا کردید، گفت: نامه ما به دانشگاهها و تمامی دستگاهها مبنی بر برگزاری این نمایشگاه در یک هفته قبل از هفته پژوهش و فناوری در نیمه آخر آذر ماه ارسال شد.
وی ادامه داد: اما به دلیل آماده نبودن محیط و مکان برگزاری نمایشگاه، تاخیر در برگزاری ایجاد شد به شکلی که در ابتدا بنا بود در سالن تربیت بدنی دانشگاه فردوسی با 1500 متر زیربنا این نمایشگاه برپا شود؛ در حالی که ما نیاز به ۵۰۰۰ متر فضا برای برپایی نمایشگاه داشتیم.
مسئول کمیسیون برگزاری نمایشگاه پژوهش و فناوری خراسان رضوی با تشکر از تعامل مثبت میان مسئولان شهرداری مشهد و نمایشگاه بین المللی مشهد گفت: برای ما جای شکر دارد که در تعامل مثبت میان شهرداری و مسئولان نمایشگاه بین المللی مشهد این نمایشگاه رایگان در اختیار پژوهشگران استان خراسان رضوی قرار گرفت.
دانشگاههای استان خراسان رضوی در دور بعد نمایشگاه قوی تر ظاهر میشوند
مهرخوان به برگزاری نمایشگاه پژوهش و فناوری استان خراسان رضوی در سالهای گذشته اشاره کرد و گفت: استان خراسان رضوی در برگزاری نمایشگاه پژوهش و فناوری در کشور دارای رتبه اول است و به دنبال ایجاد دبیرخانه دائمی مستمر در خصوص پژوهش با جلسات منظم و با برنامه با همکاری تمامی شرکت کنندگان در این نمایشگاه است.
وی در پایان حضور دانشگاهی را در نمایشگاه پژوهشها و فناوری استان خراسان رضوی در سال آینده را بسیار پرقدرت دانست و گفت: نمایشگاه پژوهشها و فناوری استان خراسان رضوی در سال 94 به صورت قوی، متمرکز و در زمان خود برگزار میشود.