به گزارش «خبرگزاری دانشجو»، محمد كاظمزاده به افزايش تعداد کشورهايي که به طور قانوني ميزان چربي اشباع و ايزومر ترانس را در همه مواد غذايي شامل توليد داخل و وارداتي در ۱۰ سال گذشته به حد زير دو درصد رساندهاند، اشاره كرد و گفت: براي آموزش و همکاري مردم، ارائه برچسب تغذيهاي و درج ميزان چربي بر روي انواع روغنها و مواد غذايي آماده، الزامي است؛ به همين منظور اداره کل نظارت بر مواد غذايي از دو سال پيش درج ترکيب اسيدهاي چرب روي برچسب روغنهاي جامد و مارگارينها را الزامي كرد.
وي يادآور شد: صنعت روغن نباتي به عنوان يکي از بزرگترين شاخههاي صنايع غذايي کشور در تأمين روغن نباتي مصرفي جامعه، رسالت مهم و سنگيني را براي تأمين سلامت و بهبود الگوي تغذيهاي جامعه بر عهده دارد.
كاظمزاده با اشاره به افزايش ۹۲ درصدي واردات روغن نباتي در پنجاه سال گذشته، گفت: بر اساس اعلام مرکز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي، سرانه مصرف روغن نباتي از ۵۷۶ گرم براي هر نفر در سال ۱۳۳۰ به ۱۵.۵۷ کيلوگرم براي هر نفر در سال ۱۳۸۰ افزايش يافته که نشاندهنده ۳۰ برابر شدن مصرف سرانه روغن گياهي در این مدت است.
وي افزود: بررسيهاي انجام شده در کشور نشان ميدهد که ايران با واردات ۸۵۰ هزار تن روغن گياهي در سال ۲۰۰۵ به عنوان دومين واردکننده روغن گياهي، در جهان و نخستين واردکننده اين محصول در منطقه خاورميانه شناخته شده است.
مدير نظارت بر مواد غذايي، آرايشي و بهداشتي دانشگاه با تاكيد بر استفاده از روغن حيواني و كره سنتي در سلامت قلب و عروق، تصریح كرد: مصرف روغن حيواني كه به روش سنتي تهيه ميشود بويژه روغن حيواني كرمانشاهي براي سلامت قلب مفيد است و بايد از مصرف روغنهاي نباتي جامد و يا حيواني صنعتي، خودداري كرد.
كاظمزاده به شيوه صحيح نگهداري و مصرف روغن نباتي مايع اشاره كرد و گفت: مهمترين نكته در مورد مصرف روغنها توجه به ميزان مصرف آنهاست تا از چاقي، گرفتگي رگهاي خوني، فشار خون و بيماريهاي قلبي جلوگيري شود.
وی با بيان اينكه يكسوم عامل سرطانها در دنيا بر اثر تغذيه است، افزود: زمينه بسياري از بيماريها مثل چاقي، نارساييهای قلبي - عروقي و سرطانها به دلیل تمايل زياد به مصرف غذاهاي چرب، شور، برشته، سرخشده و دودي است و اگر اين عادت از كودكي شكل گرفته باشد، تغيير ذائقه در سنين بالاتر، سختتر است.
مدير نظارت بر مواد غذايي، آرايشي و بهداشتي دانشگاه تاكيد كرد: ميزان استفاده از روغنهاي جامد بايد به صفر برسد؛ زيرا با اينكه امكان نگهداري از آنها براي مدت طولاني وجود دارد و تحمل حرارت در آنها بيشتر است ولي به علت وجود اسيدهاي چرب اشباع شده و اسيدهاي چرب ترانس، براي سلامت زيانآور هستند.
کاظم زاده افزود: براي سرخ كردن مواد غذايي حتماً از روغن مايع مخصوص سرخ كردن و از روغن مايع (نباتي) براي پخت و پزهاي معمولي استفاده كنيد؛ چون روغن نباتي مايع، اسيد چرب اشباع پاييني دارد و اسيدچرب ترانس هم ندارد؛ از روغن نباتي مايع به هيچ وجه براي سرخ كردن استفاده نكنيد.
وی به حساستر بودن روغنهاي مايع نسبت به فساد در مقابل روغنهاي جامد اشاره کرد و گفت: روغنهاي مايع را نبايد در محيطهاي گرم نگهداري كرد و از نگهداري طولاني مدت آنها بايد خودداري كرد. روغن را بايد به آرامي و با شعله كم حرارت دهيد. حرارت زياد روغن را كدر ميكند و آن را ميسوزاند و مصرف روغن سوخته، سرطانزا و خطرناك است.
مدير نظارت بر مواد غذايي، آرايشي و بهداشتي دانشگاه، رعايت پنج اصل اساسي شامل كاهش مصرف نمك، چربيها، شكر، افزايش مصرف ميوه، سبزي و ماهي و افزايش فعاليتهاي بدني را در كاهش ۵۰ درصدي خطر ابتلا به بيماريهاي قلبی و عروقی موثر بيان كرد.
كاظمزاده تاكيد كرد: هنگام خريد روغنهاي خوراكي و ديگر محصولات غذايي حتماً به برچسب سلامت وزارت بهداشت، آرم سازمان غذا و دارو و تاریخ توليد و انقضا دقت كنيد.