به گزارش خبرگزاری دانشجو، محمد مهدی یعقوبی، محقق و پژوهشگر دانشگاه هایتک کرمان با پشتیبانی مادی و معنوی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور موفق به القای تمایز سلول های بنیادی پالپ دندان عقل انسان به الیگودندروسیت و پیوند آنها به موش مدل بیماری شد.
وی در رابطه با این طرح که با همکاری پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری و دانشگاه شهید باهنر کرمان انجام شد، گفت: توانستیم با وارد کردن ژن OLIG۲ به درون سلول های بنیادی پالپ دندان انسان این سلولها را به سمت سلولهای الیگودندروسیت تمایز دهیم.
یعقوبی ادامه داد: الیگودندروسیتها جزو سلول های پشتیبان سیستم عصبی مرکزی هستند که غلاف میلین را بر روی نورونها میسازند. تخریب غلاف میلین در بیماریهایی مانند MS و برخی دیگر از بیماریهای سیستم عصبی دیده میشود و ترمیم غلاف میلین امید به درمان چنین بیماریهایی را به همراه دارد.
این پژوهشگر گفت: در ادامه با پیوند سلول های الیگودندروسیت به محل ضایعه عصب سیاتیک در مدل موشی بیماری، توانستیم ترمیم ساختاری عصب و بهبود عملکرد در حس و حرکت موش را پس از چند هفته ببینیم. در این طرح بیان ژنOLIG۲ با سیستم بیان پلاسمیدی وابسته به تتراسایکلین کنترل میشد که به نوبه خود روش جدید و نوینی برای کنترل بیان ژن و جلوگیری از بیان نابجای آن پس از ورود به سلول بنیادی میباشد.
لازم به ذکر است، این پژوهش در دو ژورنال Cells Tissues Organs و Neuroscience به چاپ رسیده است.