به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، «سید حسن نصرالله» دبیر کل حزبالله لبنان در مصاحبه با شبکه المنار، در ابتدای سخنان خود، با تبریک ایام عید به همه مسلمانان و مردم لبنان گفت: با تأسف شدید، اتفاقات و حوادث سالهای گذشته در منطقه اجازه شادی در عید را ندادهاند و اکنون نیز حادثه منا و صدمه دیدن حجاج خانه خدا غم بسیاری را موجب و باعث شده تا تبریک عید همراه با تسلیت کشته شدگان باشد؛ به همه، مخصوصا به خانواده شهدا و مجروحان و به همه مجاهدین و مدافعان از لبنان عید را تبریک میگویم.
مسئولیت عربستان در فاجعه منا
سید حسن نصرالله ادامه داد: این حادثه برای هر انسانی، غمانگیز بود و برای مسلمانان غم انگیزتر و واقعا دردناک بود. اما اینکه این حادثه را سیاسی کنند، برای کشته شدگان و خانوادههای آنان دردناکتر است.
دبیر کل حزب الله لبنان تأکید کرد: جدا از درگیریهای سیاسی در منطقه، مسئولیت این حادثه بر گردن عربستان است، چرا که این عربستان است که امور حج را در دست دارد و اینکه حاجیان را مسئول حادثه میدانند، فرافکنی است.
دبیرکل حزبالله لبنان ادامه داد: خواستار تحقیق در مورد حادثه منا با مشارکت نمایندگانی از کشورهایی هستیم که از اتباع آنها در بین کشته شدگان حضور دارند؛ هستیم و اصرار حکومت عربستان بر منع کشورهای اسلامی در اداره حج دیگر هیچ منطقی ندارد.
وی تصریح کرد: باید تحقیقاتی ویژه حادثه منا تشکیل شود و دعوت میکنیم کشورهایی که بیشترین قربانیان در این حادثه را داشتهاند، نمایندگان بیشتری در کمیته تحقیق داشته باشند. فکر میکنم که بحث (در این مورد) در سطح سازمان همکاریهای اسلامی آغاز شود و دو موضوع مطرح شود: اداره مراسم حج و تشکیل کمیته نظارت متشکل از کشورهایی که تعداد حاجیان آنها بیشتر است.
متحدان سوریه کماکان از این کشور حمایت میکنند
سید حسن نصرالله در مورد بحران سوریه نیز گفت: 5 سال از جنگ علیه سوریه میگذرد که هدف از آن سرنگونی نظام سوریه است، ایستادگی سوریه و متحدان آن علیرغم تمام فشارها ، عامل اصلی در آنچه امروز به آن رسیدهایم، است.
وی افزود: ما حزبی لبنانی هستیم که در حوادث منطقهای تاثیرگذار است و هر کسی بخواهند بیش از این درباره ما صحبتی داشته باشد به خودش مربوط است ، ما روابط و متحدانی داریم که منجر به نوعی تاثیرگذاری منطقهای ما شده است.
دبیرکل حزب الله با اشاره به اینکه اروپا با تبعات جدیدی از بحران سوریه مواجه شده است، گفت: راهبرد آمریکا در سوریه و ائتلاف ضد داعش شکست خورده است.
دبیرکل حزب الله لبنان با اشاره به اینکه آمریکا امیدوار است تا با استفاده از بحران اوکراین، روسیه را از سوریه دور کند، تصریح کرد که آمریکا و برخی کشورهای عربی میکوشند تا مسکو را از دمشق دور کنند ولی این مسئله نتیجهای نداشته است.
وی با بیان اینکه برخی از طرفها گمان میکنند که روسها در مسئله سوریه جدی نیستند، اظهار داشت که روسیه از ابتدای بحران در کنار سوریه قرار گرفت و از طریق رسانهای و نظامی از دمشق حمایت کردند و این حمایت تغییر پیدا نکرد.
سید حسن نصرالله در ادامه با اشاره به اینکه روسیه به سوریه به عنوان تنها متحد خود در خاورمیانه مینگرد تصریح کرد که منافع سیاسی و راهبردی روسیه برای تاثیر در تحولات منطقه وابسته به اوضاع سوریه است و یکی از دلایل شکست سیاستهای آمریکا در سوریه همین ورود روسیه بوده است؛ به طوری که آمریکا و ترکیه بارها بر این مسأله تاکید کردهاند.
وی با اشاره به اینکه اروپاییها که دیگران را به رعایت حقوق بشر دعوت میکنند با مشکل آوارگان مواجه شدهاند، گفت: راه حل بحران آوارگان برای اروپاییها حل مشکل اصلی یعنی توقف جنگ در سوریه است.
نصرالله در ادامه گفت: بعد از توافق (هستهای) با ایران، روسها از آمریکاییها خواستند سپر موشکی را از بین ببرند خصوصا اینکه ایران بهانهای برای این سامانه بود اما آنها (آمریکاییها) این کار را نکردند و این امر برای روسها مهم است.
دبیرکل حزبالله لبنان افزود: بسیاری از اعضای داعش از چچن و مناطق اطراف آن هستند و آنها به کشورهای اتحاد شوروی (سابق) باز خواهند گشت که امنیت ملی این کشورها را تهدید میکند. چند ماهی است که درباره ورود روسیه (به مسأله سوریه) بحثهایی در جریان است و روسیه به ایجاد ائتلافی بینالمللی متشکل از ایران، عراق و ترکیه در کنار کشورهای ائتلاف ضد داعش به فرماندهی آمریکا فراخوانده است. نشستهایی میان مقامات عالیرتبه این کشورها صورت گرفته و بحثهای جدید برای تشکیل ائتلافی حقیقی برای مبارزه با داعش در جریان است؛ به همین دلیل برای ورود روسیه این دلایل مستقیم وجود دارد و این عملی شدن آنچه است که سالها قبل گفتیم، هنگامی که میگفتند سوریه سقوط خواهد کرد و ما گفتیم متحدانش از حمایت آن (سوریه) دست برنخواهند داشت.
حجم ورود روسیه به بحران سوریه
سید حسن تصریح کرد: هنوز حجم ورود روسیه (در موضوع سوریه) کامل نشده اما تعدادی جنگنده، موشک، توپ و امکانات بسیار با نیروی (نظامی) وجود دارند، این مقدار تجهیزات در مسیر نبرد آینده تاثیر خواهند گذاشت و آنها (روسها) گفتند اگر دمشق از ما نیرو بخواهد برای اعزام آماده هستیم اما تا امروز سوریه اینچنین درخواستی نکرده اما این اتفاق رخ خواهد داد.
دبیرکل حزبالله لبنان افزود: آنچه ایران از سوریه میخواهد این است که در محور مقاومت باقی بماند و ایران در هیچ یک از امور داخلی سوریه دخالت نمیکند و هر ادعایی در این باره کذب است. تصمیمات در سوریه صددرصد سوری است و تلاش ایران فقط این است که سوریه به دست تروریسم نیفتد. ما از همه کسانی که در این جبهه کمک کنند استقبال میکنیم زیرا با مشارکتشان در دور کردن خطرهای بزرگی که سوریه و منطقه را تهدید میکند سهیم خواهند بود؛ بنابراین ما ورود روسیه (در این جبهه و خط) را مثبت ارزیابی میکنیم و انشاالله نتایج مثبت هم خواهد داشت. تحرکات روسیه تا حد زیادی در چارچوب هماهنگی با چهار کشوری است که از آنها نام بردم.
سید حسن تاکید کرد: در موضع روسیه نسبت به «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه شبههای وجود ندارد، حتی آنها تلاش کردند ایران را متقاعد کنند که جایگزینی برای اسد قرار داده شود، روسیه و ایران در حمایت از بشار اسد بسیار جدی هستند.
وی در ادامه از ورود کشورهای منطقه به مبارزه با تروریسم استقبال کرد و گفت: به عنوان مثال کافی است ترکیه خرید نفت از داعش و تردد تروریستها و ارسال سلاح و امکانات از مرزهایش را متوقف کند که این خدمتی بزرگ در مبارزه با تروریسم است؛ یا اینکه کافی است برخی کشورها حمایتهایشان از تروریسم را متوقف کنند و دیگر در رسانههایشان از آنها حمایت نکنند تا مبارزه با تروریسم جدی شود.
وی درباره اخبار منتشر شده از حضور نیروهای روس در لاذقیه گفت: آمار دقیقی از حجم دقیق ورود تسلیحات نظامی روسیه در سوریه مشخص نشده اما هواپیماهای جنگی موشکها و سامانههای ضد هوایی مدرن به سوریه انتقال مییابند.
دبیرکل حزب الله با اشاره به اینکه این تجهیزات نظامی در روند جنگ سوریه تعیین کننده خواهد بود اظهار داشت که روسها میگویند که اگر سوریها از ما بخواهند که نیرو اعزام کنیم، ما آمادگی داریم ولی تاکنون سوریها چنین درخواستی نکردهاند ولی خواهند کرد.
نبرد و مذاکرات در الزبدانی
دبیر کل حزبالله لبنان در ادامه با اشاره به درگیری شهر «الزبدانی» گفت: در الزبدانی و روستاهای اطراف آن تروریستها تجمع کرده و تهدیدی برای مسیر دمشق و مرزها به حساب میآمدند؛ بنابراین جنگ در این شهر برای سوریه و لبنان، جنبه حیثیتی داشت و شبیه به درگیری در القصیر بود و از این رو بین ارتش سوریه و نیروهای دفاع مردمی و حزبالله هماهنگیهایی شد و درگیری در الزبدانی با تروریستها در گرفت.
حسن نصرالله در این مورد افزود: از تاریخ ۱ جولای درگیری در الزبدانی را آغاز کردیم و در عرض کمتر از دو هفته تروریستها در وضعیتی بسیار سخت قرار گرفتند و ما به تمام تپهها و به بییشتر مساحت شهر مسلط شدیم و تروریستها شروع به کمک خواستن از دیگر مخالفان مسلح کردند؛ در الزبدانی جبهة النصره و احرار الشام حضور داشتند که همین دو گروه نیز در استان ادلب و در الفوعه و کفریا نیز حضور دارند.
سید حسن نصرالله گفت: در آغاز مذاکرات «استفان دیمستورا» به تهران سفر کرد و گفت افرادی از میان معارضان مسلح از ما خواستهاند که با شما درباره وساطت به خاطر کفریا و زبدانی صحبت کنیم، طرحی ساده بود به این معنا که آتشبس در اینجا در مقابل آتشبس در آنجا باشد. ایران فقط نقش میانجی داشت و هیچ تصمیمی در این رابطه نگرفته است و از طرف سوری نیز ملزم به اتخاذ تصمیم نشده است. ایرانیها در تماسهایی این طرح را مطرح کردند و ما نیز عضو مشورتی بودیم و پس از تفکر خواستار به جلو راندن این طرح شدیم به نحوی که زبدانی آغازی برای حل مسأله فوعا و کفریا باشد.
وی افزود: الفوعه و کفریا نزدیک به 7 ماه است که به شکل کامل محاصره هستند و مورد هجوم دائم قرار میگیرند، نظام (سوریه) باید راه حلی برای این مشکل پیدا کند، راهحل این است که راهی برای تسهیل خروج الفوعه و کفریا از آن ترتیب داده شود. ممکن است زبدانی در مدت کوتاهی سقوط کند اما بعد از مطرح شدن این معادله آن را فرصتی دیدیم و تصمیم گرفتیم از آن برای حل مسأله الفوعه و کفریا استفاده کنیم.
سید حسن افزود: تعداد شهدا طبیعی است، حجم نبرد واقعا بزرگ است و تعداد افراد مسلح زیاد است اما وضعیت هرگونه باشد ما در دفاع و حمله خواهیم بود و این اصل را کنار نخواهیم گذاشت. ارقامی که درباره تعداد شهدا اعلام میشود دروغ است، دو روز پیش «المسقبل» اعلام کرد 17 رزمنده حزبالله کشته شدهاند اما آتشبس آغاز شده و طبیعتا شلیکی در کار نخواهند بود.
کیفیت توافق بر سر الزبدانی و الفوعه و کفریا
نصرالله در ادامه گفت: توافق بر دو مرحله است: مرحله اول شامل خروج افراد مسلح و مجروحان از زبدانی است و هیچ فرد مسلحی در زبدانی باقی نخواهد ماند، افراد مسلح و مجروحان به منطقه ادلب خواهند رفت و غیرنظامیها اگر در زبدانی باشند از آن خارج خواهند شد و هر غیرنظامی که بخواهد میتواند به همراه نظامیان به ادلب برود و این بسته به اراده خودشان است. سپس ده هزار نفر از فوعا و کفریا که در سنین ما بین 18 تا 50 سال هستند به هر جا بخواند منتقل میشوند؛ پس از اجرای مرحله اول آتشبس شش ماهه آغاز میشود که مشمول «بقین» و «مضایا» است اما در ادلب، روستاهایی که در اطراف فوعا و کفریا هستند(شامل میشود) و این توافق تحت نظارت سازمان ملل خواهند بود.
وی با اشاره به نقش ترکیه برای ایجاد فضای منفی در مذاکرات مذکور و کارشکنی در آن گفت: بعضی از امور که به توافق میرسید به ناگاه با شکست مواجه میشد و در همین راستا ایرانیها با طرف ترکیهای مذاکراتی را انجام دادند تا گامهای مثبت برای توافق بردارند.
سید حسن افزود: نبرد زبدانی درها را باز کرد زیرا طرف مقابل تعدادی زیادی مسلح داشت که یا کشته و یا اسیر میشدند و گزینه سومی نداشتند و راهی برای خارج شدن نداشتند. در زمینه میدانی نیز اعطای فرصتی برای مذاکره در نظر گرفته میشد تا رهبری سوریه نیز تمامی مقدمات برای این مذاکره را فراهم کند.
وی ادامه داد: هدف اولیه در الزبدانی و در دو هفته اول در راستای آزاد سازی شهر و امنیت مرزها بود؛ اما پس آن، تصمیم گرفتیم تا بحران الفوعه و کفریا را نیز حل کنیم و باید به اهالی الفوعه و کفریا نست به مقاومتشان تبریک بگویم.
دبیر کل حزب الله لبنان افزود: ما در سوریه با حزن و غم میجنگیم و آرزو داریم تا با این تعداد سرباز و جنگجو برای آزادسازی مسجدالاقصی میرفتیم و ما با ناراحتی مجبور به در افتادن در این جنگ هستیم اما جنگهای ما با اسرائیل همراه با سرور و شادی است و اگر زمان به عقب باز گردد؛ حزب الله لبنان سریعتر وارد بحران سوریه میشد و هیج تعللی نمیکرد.
اسرائیل خواهان تجزیه سوریه است
سید حسن گفت: اسرائیل بیشترین بهره را از اتفاقات سوریه میبرد؛ اما مسیر امور تاثیرگذار خواهد بود، من (وضعیت) اسرائیل را از ابتدا دنبال کردم آنها ابتدا سردرگم بودند اما اکنون دریافتهاند که دو گزینه در مقابلشان است: گزینه اول اینکه اسد باقی بماند و این پیروزی برای مقاومت است حتی اگر سوریه ضعیف شود، گزینه دوم این است که گروههای مسلح پیروز شوند، دیدگاه اسرائیلی این است که اگر گروههای مسلح پیروز شوند سوریه دیگر نمیتواند خود را اداره کند درنتیجه برای اسرائیل هیچ خطری ندارد. اینها (گروه های مسلح) متحدان حزبالله نخواهند بود، تلآویو هم خواستار تجزیه سوریه و سقوط اسد است.
وی افزود: مسیر جدید و تحول در موضع بینالمللی این است که نظام سوریه باقی بماند و این موضوع برای اسرائیل خوشایند نخواهد بود زیر بقای نظام سوریه پیروزی برای محور مقاومت خواهد بود که تهدید برای اسرائیل است. «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر اسرائیل به سوریه رفت تا نسبت به دیدگاه «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه درباره سوریه را از نزدیک مطلع شود و بر اساس آنچه گفتهاند آنها خواهان یک ضمامت مبنی بر اینکه هیچ سلاحی روسی به دست حزب الله در سوریه نرسد و همچنین روسیه در حریم هوایی سوریه نقشی نداشته باشد؛ شدهاند.
نصرالله تصریح کرد: اسرائیل از تفرقه کشورهای عربی و بیتوجهی آنها به فلسطین سوءاستفاده میکند، اسرائیل اصلا فکر میکند جامعه عربی وجود ندارد و با اقدامات خود در مسجدالاقصی در حال محک زدن برای تحقق طرح خود است؛ خطری که برای مسجدالاقصی پیشبینی میکنیم تخریب این مسجد و بنای آنچه «هیکل» (معبد) مینامند به جای این مسجد است آنها میدانند که این موضع سختی است اما به آرامی در حال پیشبردن آن است . حرمت و هیبت مسجدالاقصی تا تقسیم زمانی و مکانی آن شکسته شده است و تهدید جدی علیه مسجدالاقصی منجر به تحولاتی در فسلطین و اطراف آن خواهد شد که اسرائیل نخواهد توانست آن را تحمل کند، اعراب میتوانند از آمریکا و اروپا درخواست کنند که از اسرائیل بخواهند به تعرضهایش علیه مسجدالاقصی دست بردارد.
دبیر کل حزبالله لبنان ادامه داد: ما به قضیه مسجدالاقصی مربوط میشویم و جزئی از هر گونه معادلهای برای حمایت از مسجدالاقصی هستیم.
سید نصرالله افزود: هیچ کس نمیتواند زمان جنگ با اسرائیل را به طور حتمی بیان کند؛ بلکه جنگ با اسرائیل در هر زمان و شرایطی ممکن است و ما باید کاملا آماده باشیم
و در مقابله با اسرائیل، چیزی به نام کافی بودن معنا ندارد و ما در مواجهه بااسرائیل از هر گونه ابزار و اقدامی که بتوانیم از آن استفاده کنیم، دریغ نخواهیم کرد.
تجاوز به یمن به موضع اسرائیل و آمریکا مرتبط است
سید حسن نصرالله با اشاره به حوادث یمن نیز گفت: افراد مختلفی از کشورهای مختلف در یمن و در مأرب میجنگند و باید گفت تهاجم به یمن تا کنون به شکست انجامیده است؛ اوضاع یمن پیچیده است.
دبیر کل حزبالله لبنان در مورد حوادث عدن نیز گفت: در عدن ائتلاف سعودی پیروز شد اما نه به طور کامل و در مقابل نیز نیروهای یمنی در مرزهای عربستان حضور دارند و این نشان میدهد که قدرت عربستان فقط از طریق نیروی هوایی است.
وی ادامه داد: افق حل سیاسی در یمن بیشتر شده اما باز هم وابسته به نتایج درگیریهای میدانی است؛ یمن از ابتدا در شرایط ظلم و استبداد به سر برده است و الان متجاوزان خواستار همجواری مسالمتآمیز نیستند و جنگ علیه یمن به سیاستهایی مربوط میشود که به موضع اسرائیل و آمریکا مربوط میشود؛ بنا به اعتقاد ما اوضاع لیبی با یمن متفاوت است، چرا که در لیبی اسرائیل منافعی ندارد، اما در یمن این رژیم خود را دارای منافع میداند.
دوران تک قطبی آمریکا به پایان رسیده است
وی با اشاره به اینکه مردم مظلوم بحرین توسط رژیم حاکم تحت فشار هستند و رهبران آنها دستگیر و کشته میشوند تا تسلیم شوند گفت: مردم بحرین قیامشان را تکمیل میکنند من صبر آنها را میشناسم.
سید حسن نصرالله ابراز داشت که میتوانیم بگوئیم که فرصتها برای رسیدن به راه حل سیاسی در سوریه افزایش یافته است و ناامیدی از تحقق پیروزی نظامی در طرفهای دیگر جنگ روبه کاهش است و پیروزیها در جبهههای مختلف واضح است.
وی با اشاره به اینکه سوریها به دنبال گفتوگو و رسیدن به راه حل سیاسی هستند تاکید کرد که انتظار میرود که اوضاع نظامی در سوریه به سود حکومت باشد که این مسئله شانس رسیدن به توافق را افزایش میدهد.
وی با اشاره به سخنان آنگلا مرکل صدراعظم آلمان که گفته بود برای پایان دادن به بحران سوریه نباید تنها با آمریکا مذاکره کرد و باید با روسیه و طرفهای منطقهای از جمله ایران و عربستان هم مذاکره داشت تصریح کرد که آمریکا دیگر به تنهایی طراحی و ایفای نقش درباره منطقه و تقسیم کشورهای خاورمیانه را ندارد چراکه دوران تک قطبی به پایان رسیده است.
دبیرکل حزبالله لبنان گفت: آمریکا نمیتواند هرگونه که میخواهد در منطقه نقش ایفا کند و برای تجزیه آن طرح بریزد ما از یک قطب برای چند قطب خارج شدهایم.
اوضاع داخلی لبنان
دبیر کل حزبالله لبنان در ادامه با اشاره به اوضاع داخلی لبنان گفت: فرصتی برای گفتوگو در لبنان وجود دارد تا برخی موضوعات حل شود اگر مقدمات وجود داشته باشد. گفتوگو را «نبیه بری» ترتیب داد، ما مانند بقیه در این مورد مشورت کردیم، او برای طرحش جدی است و ما جدا (این طرح) را تشویق کردیم . ایران در هیچ امری مربوط به لبنان مداخله نمیکند و فرانسویها در سفر به تهران این موضوع را به وضوح شنیدند. ما متحدان ایران هستیم، درباره آنچه میخواهیم را خودمان (لبنانیها) تصمیمگیری میکنیم و هیچ مانع ایرانی برای موفقیت گفتگو در لبنان وجود ندارد.
دبیرکل حزبالله افزود: جایگاه گِره ریاستجمهوری مشخص است و حتی «سعد حریری» نیز نیتی برای طی مسیر جهت تعیین «میشل عون» به عنوان رئیسجمهور وجود دارد و اگر گفته شود که او اینچنین فکری ندارد بدان معناست که مشکلی دارد.
اگر بگوییم ما هر رئیسجمهوری میخواهیم توهینی به مقام ریاستجمهوری است، این حرف که رئیسجمهور هر چه که باشد (تفاوتی ندارد) بدان معناست که او قابل خرید و فروش است.
سید حسن نصرالله افزود: ما چند خصوصیت (برای رئیسجمهور) در نظر داریم، گزینه ما قدرتمند و غیرقابل خرید و فروش است خصوصا در این وضعیتی که لبنان و منطقه دارد ،کسی با این خصوصیات تضمینی برای ماست، ما دریافتیم که این خصوصیتها در عون وجود دارد اما اگر شخص دیگری معرفی شود ما میزان تطابق خصوصیتهای یاد شده درباره وی را بررسی میکنیم.
میشل عون به هیچ کشور، طرف یا سفارتی وابسته نیست و شجاعت تصمیمگیری و اجرا کردن آن را دارد و آنها این سخن را باور نمیکنند. در جریان نشستها میان عون و سعد حریری یک بحثی در داخل جریان «المستقبل» مطرح بود که ما عون را به عنوان رئیسجمهور میپذیریم اما به این شرط که حریری نخستوزیر باشد،آنها اینگونه به دنبال اختلافاندازی میان عون و حزبالله بودند (که عملی نشد) و اما این بدان معناست که او (عون) مستقل است.
وی تصریح کرد: تا زمانی که عون نامزد ریاستجمهوری باشد ما با او هستیم و زمانی که بگوید قصد معرفی نامزد دیگری را دارد درباره آن صحبت میکنیم.
دبیرکل حزبالله لبنان در ادامه گفت: در لبنان هیچ طایفهای خط نخواهد خورد مسیحیها بخشی اساسی از لبنان هستند و ما بر یک حکومت واحد اصرار داریم به همین خاطر با «قانون ارتدوکسی» موافقت کردیم تا مسیحیها احساس کنند بخشی از لبنان هستند.
سید حسن نصرالله با اشاره به اینکه اگر در پرونده ریاست جمهوری نتیجهای از مذاکرات حاصل نشود، اختلافات به دیگر پرونده ها نیز انتقال مییابد گفت: باید درباره دیگر مسائل مذاکرات ادامه پیدا کند هرچند درباره برخی از پروندهها به نتیجه ای دست پیدا نکنیم.
وی با اشاره به اینکه میشل عون مشکلات را آنگونه که هستند بیان میکند، ابراز داشت که ما تلاش می کنیم تا دیدگاهها را نزدیک کنیم تا به نتیجه دست یابیم.
سید حسن نصرالله ادامه داد: مشکل عون این است که او امور را همانگونه که هستند حکایت میکند و اما او نیست که باعث تعطیلی کشور شده؛ بلکه عون مرتبا راه حلهایی را ارائه داده و آنها همه آنها را رد کردهاند.
وی افزود: مشکل در لبنان این است که در قانون اساسی، همه پرسی پیشبینی نشده است و این برعکس بقیه کشورهاست.
سید حسن نصرالله با اشاره به اینکه قانون اساسی لبنان این فرصت را به همه طرفها میدهد تصریح کرد: هر شخصی که با اصل نسبیت(تقسیم قدرت میان طوایف در لبنان) مخالف است دیکتاتور است.
وی با اشاره به اینکه حزب الله لبنان آمادگی دارد تا با پیبندی به اصل نسبیت در انتخابات حضور داشته باشد، گفت: بحث درباره حضور در انتخابات پارلمانی در هر زمانی امکان پذیر است.
دبیرکل حزب الله در ادامه با بیان اینکه حزب الله و جنبش امل با هماهنگی یکدیگر در مناطق تحت نفوذ عمل خواهند کرد مشکلی در این زمینه وجود نخواهد داشت.
سید حسن گفت: هنگامی که تحرکات و اعتراضات از سوی عدهای جوان شروع و مجموعهای از عناوین مطرح شد ما رهبری این تحرکات را نمیشناختیم و بنابراین موضع بیطرفی اتخاذ کردیم و نه به آن موافقت و نه مخالفت کردیم اما این تحرکات با شعارهایش برحق بود با اینکه برای ما واضح نبود. بعد از مدتی درخواستهایی از برخی طرفها مطرح کرد که از تحرکات مذکور حمایت کنیم و با خیابانها بیاییم اما برادران در مقابل این درخواست واکنش نشان دادند و گفتند شما از ما میخواهید که به تحرکاتی بپیوندیم که معلوم نیست از طرف چه طرف بیا جهتی رهبری میشود،ما به این تحرکات وارد نمیشویم.
وی افزود: هر بخشی از جامعه لبنان که به حق مطرح کند و برای آنها دست به تحرک بزند امری خوب است اما درباره تایید و تشویق این تحرکات ما مواضع را بررسی میکنیم؛ دیگر اینکه ما مصلحت را در آن میبینیم که ما و حامیان ما در این تحرکات شرکت نکنند زیرا حمایت مردمی ممکن است در اهداف تحرکات تعلل ایجاد کند؛ آنها گفتند جریان «8 مارس» قانعشده است پس چگونه میشد اگر ما شرکت میکردیم. ما مخالفت تحرکات و اعتراضها نیستیم و برای آنها آرزوی توفیق داریم.
دبیرکل حزبالله لبنان در انتها گفت: اهتمام حزبالله به مسائل اجتماعی جدید نیست،ما اولین گروه مقاومتی در تاریخ هستیم که به مجروحان، جوانان و اعضایش اهمیت (ویژه) داد و با پول ایران و مردم به تعمیر منازل تخریب شده و نیز تقدیم خدمات اجتماعی بدون کمک دولت پرداخت. جنبش «امل» و حزبالله در ضاحیه جنوبی راهحلی موقت برای بحران «زبالهها» اندیشیدند و هر کسی میگوید ما به مسائل اجتماعی بیتوجهیم اشتباه میکند.
وی تصریح کرد: هر کشوری با ایران رابطه برقرار میکند اما اگر (ایران) برای مسائلی مانند برق، سلاح ارتش و غیره برای کمک ما بیاید ممنوع است.