به گزارش گروه بين الملل خبرگزاري دانشجو ، «مسعود شجره» روز شنبه در گفت وگو با ایرنا اظهار داشت: اگر قرار بود اصل کفایت در تفویض مسئولیت امور مکه مدنظر باشد، مقامات سعودی مدت ها قبل از این مسئولیت برکنار می شدند و باید تشکیلاتی بین المللی این مسوولیت را برعهده بگیرد.
شجره با بیان اینکه «هرسال شاهدیم که چنین حوادث تلخی در مکه رخ می دهد» تصریح کرد: همه این اتفاقات نشان دهنده بی کفایتی و بی تدبیری سعودی ها است. باید تشکیلاتی بین المللی به شکل وقف شکل بگیرد تا اداره و مسئولیت امور را درباره حج بر عهده بگیرد که یکی از ستون های دین اسلام است.
این فعال انگلیسی گفت: دولت عربستان سعودی نمی تواند حج را برگزار کند. حاکمان سعودی خود را خادمان حرمین شریفین می دانند اما عملکرد آنها نشان می دهد که تا چه اندازه از مسئولیت پذیری گریزان هستند و نمی توانند این کار را بدرستی انجام بدهند.
وی همچنین با یادآوری تاریخ شکل گیری عربستان سعودی، اظهار داشت: شکل گیری عربستان سعودی ناشی از نقش آفرینی انگلستان در منطقه در تلاش برای نابودی امپراطوری عثمانی بوده است.
شجره اضافه کرد: کسانی که در ازهم پاشیده شدن امپراطوری عثمانی مشارکت داشتند، بخش هایی از سرزمین های منطقه را به دست آوردند که حالا از آن ها با نام عربستان سعودی، کویت و یا عمان نامبرده می شود؛ پس این کشورها از اساس مشروعیت وجودی ندارند.
این فعال انگلیسی با انتقاد از سکوت کشورهای اسلامی و بویژه سازمان همکاری اسلامی در قبال فجایع دنیای اسلام افزود: متأسفانه کشورهای اسلامی درباره مدیریت حج کاری انجام نمی دهند. سازمان همکاری اسلامی نیز هیچ کاری انجام نمی دهد. نپرداختن سازمان همکاری اسلامی به موضوع فلسطین و یمن، مصداق بی کفایتی این سازمان است.
رئیس کمیسیون حقوق بشر اسلامی انگلیس با تأکید بر اینکه «باید تحقیقات بین المللی و مستقل درباره حادثه رمی جمره انجام شود» عنوان کرد: در همین حال، یک کمیته حقیقت یاب از سوی کمیسیون حقوق بشر اسلامی انگلیس نیز راه اندازی شده و این کمیته درصدد است تا با جمع آوری اطلاعات از شاهدین عینی و مسوولین کاروان های حج، تحقیقات کاملی را در رابطه با فاجعه خونین منا به عمل آورد.
بر اساس گزارش های منتشر شده، در فاجعه مرگباری که صبح پنجشنبه دوم مهر ماه جاری در رمی جمرات در منا رخ داد، افزون بر یکهزار نفر از حاجیان جان خود را از دست دادند و حدود دو هزار تن مجروح شدند. برخی منابع، کشته ها را تا دو هزار نفر نیز اعلام کرده اند.
براساس آخرین گزارش ها، شمار جانباختگان ایرانی در این حادثه تاکنون 131 تن و مجروحان 85 نفر اعلام شده است.
گزارش های منتشر شده همچنین حاکی است که شماری از حاجیان انگلیسی به دنبال فاجعه یاد شده ناپدیده شده اند.
«فیلیپ هاموند» وزیر خارجه انگلیس دیروز جمعه با ابراز تاسف از فاجعه غمبار رمی جمرات در منا گفت که این کشور برای رسیدگی به وضعیت حاجیان انگلیسی که دچار مشکل شده اند، نیروهای بیشتری را به عربستان اعزام خواهد کرد.
بر اساس آمار منتشرشده از سوی «شورای حاجیان انگلیسی»، در حدود 20 هزار مسلمان انگلیسی امسال برای بجا آوردن حج تمتع به عربستان سعودی سفر کرده اند؛ با این حال، تاکنون گزارشی در مورد تلفات احتمالی مسلمانان انگلیسی در جریان حادثه مرگبار روز پنجشنبه گذشته در منا منتشر نشده است.
این مرگبارترین فاجعه صورت گرفته در عربستان سعودی طی ایام حج در 25 سال گذشته بشمار می آید.