به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، مرحله منطقهای مسابقات مناظرات دانشجویان تحت عنوان «برگزاری مسابقات مناظره، موجب ارتقاء فرهنگ گفتوگو در جامعه میشود» دیروز با حضور دو گروه مجال وصول از دانشگاه فردوسی مشهد و آرمان از دانشگاه آزاد گرمسار در دانشکده علوم پایه دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
در این مناظره احمد مومنی از گروه آرمان گفت: مناظره از ریشه بحث و جدال میآید و در اصطلاح به معنای مجادله میان دو طرف و بحث و قضاوت از سوی شخص سوم است.
وی با اشاره به این مطلب که اهمیت مناظره در قرآن نیز ذکر شده است، تصریح کرد: در آیه چهارم سوره الرحمان آمده است، خداوند پس از خلقت انسان، اولین امتیازی که به او داد قدرت بیان و زبان بود.
این دانشجو با یادآوری این نکته که یکی از موضوعات مورد تاکید رهبر انقلاب نیز مسئله رقابت گفتمانی است، تصریح کرد: رقابت گفتمانی تنها در قالب مناظره تجلی مییابد، البته اهمیت کرسیهای آزاد اندیشی را نیز نمیتوان نادیده گرفت.
در ادامه هدی جاودانی، عضو گروه مجال وصول از دانشگاه فردوسی مشهد گفت: مناظره به معنای جنگ کلامی است که افراد شرکت کننده در آن تنها به پیروز شدن میاندیشند و خود را محور میدانند.
وی پایه گفتوگو را عقلانیت دانست و تصریح کرد: گفتوگو به معنای شنیدن با ذهن باز است و هنگامی که افراد با هم گفتوگو میکنند هدفشان غلبه بر حریف نیست.
این دانشجو با بیان این مطلب که مناظره و گفتوگو با هم متفاوت است، افزود: در مناظره دو گروه در مقابل هم قرار میگیرند تا اشتباه طرف مقابل را اثبات کنند؛ اما در گفتوگو فرضیات مطرح میشود تا افراد به اشتباهات خود پی ببرند.
عضو گروه مجال وصول با یادآوری این نکته که پیش فرض در مناظره نادرست بودن آراء طرف مقابل است، گفت: مدارا، شنیدن فعال و دوری از تعصب پیش فرضهایی است که شرایط مناظره را فراهم میکند.
هدف از برگزاری مناظره رسیدن به یک واقعیت است
سامان خسروی، عضو گروه آرمان در ادامه این نشست با تاکید بر اینکه مناظره حول یک موضوع صبر و بردباری افراد را افزایش میدهد، بیان داشت: مناظره انسان را به تفکر کردن سوق میدهد و هدف از برگزاری آن رسیدن به یک واقعیت است.
وی بر ایجاد فرهنگ فکر کردن در جامعه اشاره و تصریح کرد: مناظره باعث میشود انسان قبل از ورود به بحث تفکر کند، بنابراین مناظره، فرهنگ گفتوگو را فراهم میکند.
این دانشجو گفت: برگزاری مناظره سبب میشود افراد شرکت کننده به جمع آوری اطلاعات بپردازند که این امر علاوه بر افزایش اطلاعات فردی اطلاعات مخاطبین مناظره را نیز افزایش میدهد.
در گفتوگو است که مشارکت جهت رسیدن به حقیقت ایجاد میشود نه در مناظره
در ادامه عاتکه ابراهیمی، عضو گروه مجال وصول بیان کرد: گفتمان از مناظره به دست نمیآید و رقابت گفتمانی در مناظره معنی پیدا نمیکند.
وی تصریح کرد: مناظره مهم است و به سخنوری کمک میکند؛ اما باید به این نکته توجه کرد که مناظره با گفتوگو تفاوت دارد.
این دانشجو با تاکید بر اینکه مناظره منجر به ایجاد فرهنگ گفتوگو نمیشود، تصریح کرد: فرهنگ گفتوگو را نباید تنها به سخنوری تقلیل داد همچنین در گفتوگو است که مشارکت جهت همفکری و رسیدن به حقیقت ایجاد میشود نه در مناظره.
شرایط صحیح مناظره کردن
در ادامه احمد مومنی، نماینده گروه آرمان، گفتمان را یک جریان فکری دانست و گفت: در مناظره دو جریان فکری با هم رقابت میکنند.
وی ادامه داد: اتخاذ برهانهای متقن، برخورداری از توانایی خوب شنیدن و رعایت ادب در گفتوگو از جمله شرایط صحیح مناظره و گفتوگو است.
این دانشجو تاکید کرد: مناظره موجب ارتباط عناصر گفتوگو میشود؛ بنابراین نمیتوان از تاثیر بیبدیل آن غافل بود.
محیط رقابتی باعث میشود افراد به دنبال کشف حقیقت نباشند
هدی جاودانی، عضو گروه مجال وصول گفت: در مناظره عقاید اصلاح نمیشود؛ زیرا افراد در مناظره نسبت به عقاید خود تعصب دارند و نسبت به آنها پافشاری میکنند.
این دانشجو گفت: در مسابقات مناظره، فضا، فضایی رقابتی است که همین محیط رقابتی باعث میشود افراد به دنبال کشف حقیقت نباشند؛ اما در گفتوگو محور، کشف حقیقت است.