به گزارش خبرنگار«خبرگزاری دانشجو» از مشهد، علیرضا رحیمی امروز در مرحله استانی چهارمین دوره مسابقات مناظره دانشجویان ایران در استان خراسان در مناظرهای تحت عنوان «افزایش مشکلات اجتماعی از عوامل اصلی گرایش به خرافات در جامعه است» در دانشکده علوم پایه دانشگاه فردوسی مشهد، گفت: سه عامل معرفتی مانند جهل، روانشناختی مانند ترس و جامعه شناختی مانند منفعت طلب، سه ریشه گرایش به خرافات هستند.
عضو گروه مجادله با اشاره به اینکه کتاب «حماسه حسینی» تبیین میکند که مسائل دینی به دور از خرافات هستند، افزود: هنگامی که بیماری طاعون شیوع یافت با توجه به اینکه مردم نمیتوانستند فشار برآمده از آن را تحمل کنند به همین دلیل به خرافات روی آوردند.
ترس و نا امیدی منجر به ایجاد خرافات میشوند
در ادامه فائزه سرفرازان ضمن اشاره به اینکه مشکلات اجتماعی و خرافات رابطه علیت ندارند، تصریح کرد: خرافات از ابتدا تا به امروز در تمامی جوامع توسعه یافته، در حال توسعه و توسعه نیافته وجود داشته و دارد.
وی ادامه داد: اکثریت افرادی که در جامعه هستند به سمت خرافات گرایش ندارند بلکه برخی اینگونهاند.
عضو گروه روانشناسان آینده با بیان این مطلب که افرادی که خرافات گرا هستند در طول زندگی خود از خرافات بهره میبرند، گفت: طبق بررسیهای علمی ترس و نا امیدی عواملی هستند که منجر به ایجاد خرافات در افراد میشوند.
سرفرازان تاکید کرد: چنانچه بپذیریم مشکلات اجتماعی، عامل ایجاد خرافات هستند پس با کاهش و یا افزایش این مشکلات باید خرافات نیز افزایش و یا کاهش یابند در صورتی که اینگونه نیست.
مشکلات اجتماعی علت اصلی افزایش خرافات هستند
در ادامه این مناظره هادی حسنزاده ضمن اشاره به اینکه ما موافق هستیم که مشکلات اجتماعی یکی از دلایل افزایش خرافات است، گفت: در مسائل اجتماعی یک سلسله عوامل وجود دارد که علتی برای بوجود آمدن مسائلی چون خرافات هستند که این سلسله عوامل مشکلات اجتماعی، معرفتی، فرهنگی و غیره میباشند.
مشکلات اجتماعی عامل زایش هستند نه گرایش
محمد حسین سلمانیان با بیان این موضوع که گروه مخالف تنها دلایل نقلی میآورد، در صورتی که باید با تحلیل، مسائل را اثبات کند، بیان کرد: گروه مقابل سعی میکند استدلال استقرایی بیاورد در صورتی که این استدلال یک منطق قوی ارائه نمیدهد و مسئله را به اثبات نمیرساند.
وی گفت: گروه مقابل اشاره نکرد که چرا میگویند افزایش مشکلات اجتماعی علت اصلی افزایش خرافات در جامعه است؟.
عضو گروه روانشناسان آینده ضمن بیان این مطلب که ما معتقدیم مشکلات اجتماعی علت اصلی در افزایش این مسئله نیستند، بیان داشت: مشکلات اجتماعی عامل زایش هستند نه گرایش.
مشکلات اجتماعی علت اصلی ایجاد خرافات نیستند
در ادامه سرفرازان با بیان این مطلب که مشکلات اجتماعی میتوانند خرافات را ایجاد کنند؛ اما علت اصلی در افزایش و ایجاد آن نیستند، گفت: چنانچه خرافات از حد نرمال خارج شوند یک نوع بیماری است؛ اما در کل نمیتوان به آن بیماری گفت بلکه یک عدم تعادل است.
عضو گروه روانشناسان آینده گفت: کسی که از خرافات برای حل مشکلاتش بهره میبرد به علت نداشتن عقل این کار را نمیکند؛ بلکه به این علت است که در آن لحظه نمیتواند به درستی فکر کند.
مشکلات اجتماعی یکی از عوامل بروز خرافات هستند
در ادامه این مناظره حسنزاده گفت: فشارهای اجتماعی باعث استیصال فرد میشوند به همین دلیل به دنبال پناهگاهی برای حل آن میروند که در این بین گرایش به خرافات یکی از این پناهگاهها است.
عضو گروه مجادله بیان کرد: فرق بین اثبات و ثبوت باعث شده که طرف مقابل تصور کند، مشکلات اجتماعی علت تامه بروز خرافات هستند ما معتقدیم مشکلات اجتماعی از مهمترین عوامل بروز خرافات هستند.
لازم به ذکر است، در مناظرات امروز گروههای «اندیشه»، «روانشناسان آینده»، «روشن بیان» و «ای» پیروز میدان شده و به مرحله بعد راه یافتند.