به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، علی قدیری روز گذشته در مناظره دانشجویی «مذاکره مستقیم با امریکا لازمه تأمین منافع ملی کشور است» در مرحله استانی چهارمین دوره مسابقات مناظرات دانشجویان ایران که در دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد با اشاره به اینکه ما در اینجا حرف از مذاکره میزنیم نه رابطه، تصریح کرد: لازمه به معنای اجبار نیست؛ بلکه یک امر توصیهای میباشد. ما در دنیایی زندگی میکنیم که از آن به عنوان دهکده جهانی که یک کل است صحبت میشود؛ هر کلی نیازمند اجزایی است که یکی از این اجزا ایران میباشد.
وی ضمن بیان اینکه اجزا باید نسبتی با کل داشته باشند، تصریح کرد: دنیای مدرن همیشه سعی میکند به عنوان یک کل حرکت نکند زیرا این امر لازمه مدرنیسم است.
عضو گروه نواندیشان تصریح کرد: با توجه به اینکه ایران به عنوان یک جزء، درون این کل وجود دارد نمیتواند از خارج از این کل به داخل ضربه ای وارد کند؛ بنابراین این ضربه باید از داخل انجام شود، چنانچه ایران بخواهد این کار را انجام دهد باید با دیگر کشورهای کل به برقراری ارتباط بپردازد با توجه به اینکه آمریکا بزرگترین روابط را دارا میباشد باید با امریکا وارد مذاکره شویم.
بخشی از منافع ملی کشور ربطی به مذاکره با آمریکا ندارد
هدی جاودانی ضمن بیان اینکه مذاکره در فرهنگ روابط بین الملل یک شگرد برای حل مسالمت آمیز مشکلات و حفظ منافع ملی است، گفت: اهداف و سیاست یک دولت در حوزه منافع ملی تعریف میشود.
عضو گروه مجال وصول با اشاره به اینکه در هر دوره ای منافع ملی کشورها متفاوت میشوند، تصریح کرد: ما انواع منافع ملی داریم که منافع موازی مشترک اختلاف زا و منافع متعارض از جمله آنان میباشد.
این دانشجو تصریح کرد: این گذاره زمان مند نیست از آنجایی که موضوع ندارد میتوانیم این گذاره را در طول دولتهای مختلف مورد بررسی قرار دهیم.
جاودانی تأکید کرد: بخشی از منافع ملی ما ربطی به مذاکره با آمریکا ندارد مانند مسائل محیط زیست و مسائل اقتصادی.
نتیجه عدم مذاکره عدم تأمین منافع ملی است
رضا امیرزاده خاطرنشان کرد: حتی چنانچه از اوایل انقلاب این مسئله را مورد بررسی قراردهیم مشاهده خواهیم کرد آمریکا در آن دوره نیز یک هژمون بوده است.
عضو گروه نواندیشان ادامه داد: در داخل این گذاره زمان مطرح است به طوری که این گذاره تنها برای امروز مطرح شده است؛ زیرا ما در شرایطی قرار داریم که شورای امنیت چند قطعنامه علیه ایران امضاء کرده است.
وی خاطرنشان کرد: نتیجه عدم مذاکره با امریکا عدم تأمین منافع ملی ایران و استفاده امریکا از گزینههای دیگر همچون گزینه نظامی میباشد.
چرا مذاکره میتواند منافع ملی را تأمین کند ولی ارتباط خیر؟
عاتکه ابراهیمی در بخش دیگری این مناظره گفت: گروه مقابل عنوان کرد مذاکره و ارتباط با هم تفاوت دارد حال سوال اینجاست که از نظر منافع ملی این دو چه تفاوتی با یکدیگر دارند.
عضو گروه دانشجویی مجال وصول تصریح کرد: ما در جهانی زندگی میکنیم که همه جوامع به صورت یکسان رشد نکرده اند، تعدادی از کشورها وارد مدرنیته شده و برخی دیگر مانند ایران خیر.
این دانشجو ادامه داد: چنانچه این گذاره درست باشد این سوال مطرح میشود که چرا مذاکره با امریکا می تواند منافع ما را تأمین کند؛ اما ارتباط با آن خیر؟
امریکا میتواند بهترین رابط اقتصادی ایران باشد
در ادامه این مناظره قدیری تصریح کرد: مذاکره صرفا به این دلیل به ما کمک میکند که ما با استفاده از آن بتوانیم امریکا را بی اثر کنیم نه اینکه به سمت آن کشیده شویم یا آنان به سمت ما بیایند.
این دانشجو ادامه داد: اینکه عنوان شد ما وارد دنیای مدرن نشده ایم اشتباه است ما چه بخواهیم و چه نخواهیم وارد چنین دنیایی خواهیم شد هر چه بیشتر از ورود به دنیای مدرن جلوگیری کنیم آسیب پذیرتر خواهیم شد.
عضو گروه نواندیشان ضمن اشاره به اینکه ما از مذاکره با امریکا میتوانیم سپری برای خود علیه دیگر کشورها ایجاد کنیم، گفت: این کشور خواهد توانست بهترین رابط اقتصادی ما باشد.
برای هر منفعتی نیازمند رابطه با امریکا نیستیم
جاودانی در ادامه این مناظره گفت: در سال ۱۹۹۱ امریکا هیاتی را به ایران جهت مذاکره در رابطه با جزایر سه گانه فرستاد؛ اما ایران این مسئله را قبول نکرد و پای این مذاکره ننشست زیرا در آن دوره حفظ تمامیت ارضی جزو منافع ملی کشور بود؛ بنابراین برای هر دو منافع ملی نیاز به ایجاد رابطه با آمریکا نداریم.
عضو گروه مجال وصول تأکید کرد: در زمان هاشمی رفسنجانی نیز دولت رکود اقتصادی را شکست در همان حال با آمریکا نیز تنش داشتیم؛ بنابراین مشاهده میکنید که هم میتوانیم رکود اقتصادی را بشکنیم و هم با آمریکا وارد مذاکره نشویم.