به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، گرچه برخی در کشور با بیان سونامی سرطان تلاش در بزرگ نمایی این بیماری در کشور بیش از واقعیات دارند؛ اما الله یاری، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با انتقاد از این نگاه نادرست نسبت به رشد بیماری سرطان در کشور معتقد است، به کار بردن این جملات تنها جهت ایجاد دلهره در میان مردم بوده و دیگر هیچ فایدهای ندارد.
بر اساس آمار اعلام شده از سوی مسئولان وزارت بهداشت حدود 360 هزار بیمار مبتلا به انواع سرطان در کشور وجود دارند که این رقم در حال رشد است؛ اما بر اساس گفتوگوی انجام شده با پرفسور قوام زاده؛ پدر علم هموتولوژی و انکولوژی در ایران که در زیر میخوانید رشد سرطان در ایران نسبت به دیگر کشورهای جهان بسیار کمتر است.
سرطان قابل درمانترین بیماری است
پرفسور قوام زاده در پاسخ به این سئوال که سرطان در حقیقت چه نوع بیماری است؟ گفت: اسم سرطان غلط است و این کلمه متاسفانه از دوران قدیم بر این بیماری سایه افکنده، سرطان بیماری است که قابلیت درمان دارد و باید به جرات گفت قابل درمان ترین بیماری در جهان سرطان است.
پدر علم هماتولوژی و انکولوژی در ایران با بیان این نکته که سرطان قابل درمانترین بیماری در جهان است و بیهوده ترسناک و غیر قابل درمان شناخته شده، بیان داشت: این حقیقت دارد که بیماری سرطان قابل درمان ترین بیماری در جهان است؛ اما شرطی دارد که تشخیص به هنگام و به موقع شرط رسیدن به این درمان میباشد.
این دانشمند و استاد دانشگاه به سرطانهای شایع در کشور اشاره داشت و افزود: سرطان پستان در زنان یکی از شایعترین سرطانها است که در صورت تشخیص درست و به موقع مانند تمام انواع سرطانها قابل درمان است.
خودمراقبتی در زنان مانع از ابتلا به سرطان سینه خواهد شد
قوام زاده تشخیص بیماری سرطان در انواع مختلف را در صورت دانستن اطلاعات لازم امکان پذیر دانست و گفت: در صورتی که مردم از علائم اولیه انواع سرطانها از جمله سرطان سینه اطلاع داشته باشند میتوانند از درمان به هنگام این بیماری برخوردار باشند و آن را درمان کنند.
بنیانگذار رشته انکولوژی و هماتولوژی در ایران، خاطرنشان کرد: دختران و زنان باید از سن ۲۰ سالگی خود مراقبتی و کنترل در خصوص سرطان سینه را داشته باشند تا در صورت مشاهده کوچکترین تغییراتی در این خصوص به پزشک مراجعه کنند.
وی ادامه داد: خانمهایی که در خانواده خود سابقه بیمار مبتلا به سرطان سینه را دارند باید پس از رسیدن به سن ۳۵ سالگی خود کنترلی را شدیدا دنبال کرده و در سن ۴۵ سالگی هر شش ماه یک بار ماموگرافی و سونوگرافی پستان انجام دهند تا در صورت ابتلا در همان مراحل اولیه درمان صورت بگیرد.
قوام زاده اهمیت چکاب مداوم از سلامت بدن را یکی از ضروریات زندگی انسان دانست و تاکید کرد: چکاب سلامت بدن برای هر فردی امری ضروری است زیرا ابتلا به بسیاری از بیماریها با انجام چکاب در مراحل اولیه تشخیص و درمان را سهل و امکان پذیرتر میکند.
استرسها از عوامل شیوع بیماری سرطان است
پدر علم هماتولوژی و انکولوژی در ایران، ادامه داد: استرسها نیز در ایجاد انواع سرطانها از جمله سرطان پستان در زنان دارای تاثیر بسیار است و باید تغییر در سبک زندگی از جمله علاقه نسل جدید به غذاهای فست فودی و زود پخت را نیز به عوامل ایجاد رشد سرطان در جهان از جمله ایران اضافه کرد.
وی احساس توده پستانی را از علائم اولیه ابتلاء به سرطان پستان در زنان دانست و گفت: تو رفتگی در نوک پستان مردان و زنان، ترشح خونی در نوک پستانها و قرمز شدن بافت پستان نیز از دیگر علائم ابتلا به سرطان پستان است که باید در صورت مشاهده این علائم به پزشک مراجعه و در صورت تشخیص سرطان درمان را آغاز کرد.
این استاد دانشگاه با انتقاد از نبود فرهنگ خود مراقبتی در میان مردم، گفت: مردم در ایران برای هر کار بی فایده و غیر ضروری هزینه و وقت خود را صرف میکنند؛ اما برای سلامتی و صحت خود حاضر به چکاب هر شش ماه یک بار نمیشوند.
وی دریافت اطلاعات در خصوص علائم بیماری سرطان را برای مردم امکان پذیر دانست و بیان داشت: مردم باید انواع سرطانها را شناخته و علائم ابتدایی ابتلا به این سرطانها را نیز بدانند و در صورت دیدن یکی از علائم و یا چند علامت با هم جهت درمان، اقدام سریع را انجام دهند.
شناخت علائم اولیه سرطان معده در مردان مانع از رشد آن خواهد بود
قوام زاده سرطان معده در مردان را نیز از دیگر انواع سرطانهای شایع در کشور دانست و افزود: این سرطان نیز در میان مردان شایع است و تعداد بسیاری از هموطنان ما به دلیل ابتلا به این نوع سرطان و به دلیل تشخیص دیر هنگام جان خود را از دست میدهند.
این استاد و دانشمند علم هموتولوژی و انکولوژی به علائم ابتدایی سرطان معده اشاره داشت و متذکر شد: دفع مدفوع سیاه رنگ، داشتن استفراغ خونی، کاهش وزن، بی اشتهایی بدون علت، دردهای ناحیه سر دل، سوء هاضمه و احساس نفخ میتواند از دلایل ابتلا به بیماری سرطان معده باشند.
وی خاطر نشان کرد: هر کدام از این علائم به تنهایی نیز اگر در فردی مشاهده شود باید جهت اطمینان از مبتلا نبودن به سرطان معده نزد پزشک هماتولوژیست انکولوژیست رفته تا در صورت ابتلاء به این نوع سرطان با درمان به هنگام، امید بهبودی کامل خود را دو چندان کنند.
پدر علم هموتولوژی و انکولوژی در ایران به پراکندگی سرطان معده در کشور اشاره داشت و ادامه داد: شهر اردبیل دارای بیشترین تعداد مبتلایان به سرطان معده در میان مردان در کشور است که هنوز موفق به تشخیص دلایل این رشد در این استان و در میان هموطنان اردبیلی خود نشدهایم.
وی به تلاش مسئولان جهت شناخت دلایل بالا رفتن سرطان معده در اردبیل اشاره داشت و متذکر شد: این موضوع که افزایش آمار مردان مبتلا به سرطان معده در میان مردم اردبیل به دلیل نوع تغذیه این مردمان است و یا دلایل دیگری دارد از سوی مسئولان امر در حال پیگیری است.
تشخیص زودرس بیماری سرطان مانع از نگرانی مردم خواهد بود
این دانشمند و استاد دانشگاه به سرطان روده بزرگ به عنوان یکی دیگر از سرطانهای شایع در کشور اشاره داشت و تصریح کرد: در صورتی که فرد دفع خون روشن از مقعد، تغییر در اجابت مزاج، و یا درد در ناحیه مقعد خود را حس میکند میتواند مبتلا به سرطان روده بزرگ باشد.
پدر علم هموتولوژی و انکولوژی در ایران به نگرانی مردم به دلیل ابتلا به بیماری سرطان اشاره و ادامه داد: نباید در صورت مشاهده این علائم در هر نوع سرطان نگران بود زیرا اگر این علائم در مرحله تشخیص نشان دهنده ابتلا به سرطان باشد به دلیل تشخیص زودرس، درمان پذیر خواهد بود.
قوام زاده ادامه داد: البته بارها مشاهده شده است این علائم ارتباطی با سرطان ندارد و از طریق روال عادی درمان با پزشک منخصص قابل رفع است.
وی به سرطان ریه اشاره داشت و ضمن بیان این نکته که این سرطان در کشور شایع است، گفت: داشتن صرفههای طولانی و بدون علت، دفع خونی و دورگه شدن صدا از علاوم ابتدایی ابتلا به سرطان ریه است که باید به محض مشاهده این علائم پیگیریهای لازم از سوی بیمار انجام شود.
سن سرطان در ایران ۱۰ سال پایینتر از آمار جهانی است
پدر علم هموتولوژی و انکولوژی در ایران سن ابتلاء به سرطان در ایران را نسبت به جهان ۱۰ سال پایین تر دانست و متذکر شد: متاسفانه سن سرطان در ایران نسبت به جهان کاهش پیدا کرده است که این نشان دهنده رشد این بیماری میان افراد کم سن و سال تر در کشور میباشد.
قوام زاده به اختلافات صنفی موجود میان گروه بورد هموتولوژی و انولوژی اشاره داشت و افزود: این امر کاملا واضح و مشخص است که درمان سرطان باید به صورت تیمی انجام شود.
این استاد دانشگاه کار تیمی درمان سرطان را در جهان معمول دانست و ادامه داد: کار تیمی درمان سرطان با سه عضو اصلی و سه عضو فرعی آغاز میشود که اعضای اصلی جراح سرطان، جراح مدیکال انکولوژیست و هماتولوژیست انکولوژیست( تشخیص دهنده بیماری و ارائه دهنده دارو به بیماران ) و در نهایت پرتو درمانها( درمان کننده بیماران با برق) هستند.
پرتو درمانها برخلاف قوانین وزارت بهداشت عمل میکنند
پدر علم هموتولوژی و انکولوژی در ایران با انتقاد از رادیوسازها و گذر این افراد از قانون وزارت بهداشت، متذکر شد: سه گروه اصلی درمان بیماران سرطانی تخصص خود را دارند که گروههای جراح خون و سرطان بالغین، جراح خون و سرطان اطفال و پرتو درمانها را شامل میشوند.
وی ادامه داد: متاسفانه پرتو درمانها با وجود اینکه دانش نامه ارائه شده به آنان از سوی وزارت بهداشت، پرتو درمانی است به کار شیمی درمانی نیز مبادرت می ورزند که این امر بر خلاف اصول قانونی در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی میباشد.
قوام زاده دانشگاه را متولی رعایت خطوط درمانی بیمارن سرطانی دانست و افزود: دانشگاه علوم پزشکی باید هماهنگیهای لازم را جهت اجرای صحیح و در جای خود گروههای مختلف درمان بیماران سرطان انجام دهد.
این استاد دانشگاه رشد بیماری سرطان در ایران را برخلاف کشورهای غربی بسیار کند دانست و گفت: اینگونه نیست که رشد بیماری سرطان در ایران بیش از غرب باشد و با وجود افزایش این بیماری در تمام جهان در ایران رشد بالایی ندارد.
بیمارستان شریعتی دانشگاه تهران ۴۵۰ پیوند مغز استخوان انجام داده است
وی از بیان آمار بیماران سرطانی در کشور و تعداد افرادی که جان خود را در اثر این بیماری سالانه از دست میدهند امتناع و متذکر شد: اینکه چه تعداد در سال به این بیماری مبتلا و یا جان خود را از دست میدهند امری است که باید وزارت بهداشت اعلام کند؛ اما باید گفت درمان این بیماری در ایران رشد خوبی داشته است.
این استاد دانشگاه به رشد پیوند مغز استخوان در ایران اشاره داشت و خاطر نشان کرد: اولین پیوند مغز استخوان در دانشگاه تهران حدود ۲۵ سال قبل انجام شد.
قوام زاده با اشاره به رشد این علم در بیمارستان شریعتی دانشگاه تهران، تصریح کرد: در حال حاضر حدود ۴۵۰عمل پیوند مغز استخوان در بیمارستان شریعتی دانشگاه تهران انجام گرفته است.
پدر علم هموتولوژی و انکولوژی در ایران به رشد انجام پیوند مغز استخوان در دیگر دانشگاههای کشور اشاره داشت و افزود: دانشگاه طالقانی، بیمارستان محک دانشگاه تهران، دانشگاههای کرمان، ارومیه و اهواز و بیمارستان رضوی در مشهد نیز توانستهاند پیوند موفق مغز استخوان را داشته باشند.
انجام عمل پیوند مغز استخوان شش میلارد دلار صرفه جویی ارزی داشته است
وی تعداد پیوندهای مغز استخوان دانشگاه اهواز را هشت عدد دانست و گفت: دانشگاه اهواز با وجود مشکلاتی که دارد توانسته است هشت پیوند مغز استخوان را به صورت موفق انجام دهد که باید با افتخار اعلام کرد حدود شش میلیارد دلار صرفه جویی ارزی با انجام عمل پیوند مغز استخوان در کشور در طول سالیان گذشته صورت گرفته است.
این دانشمند و استاد دانشگاه به ارتباط ایران با دیگر کشورها در حوزه علم و دانش اشاره داشت و افزود: ایجاد ارتباط میان دانشمندان و عالمان کشورهای دیگر با ایران میتواند ایران را در رشد دانش و علم جلو انداخته و از طرفی موجبات تبادل اطلاعات به روز را برای هر دو طرف فراهم سازد.
قوام زاده به موفقیتهای ایران در اجرای عمل سلولهای بنیادین اشاره داشت و در پایان یادآور شد: در نظر داریم جشن ۲۵ سالگی پیوند سلولهای بنیادین را در کشور داشته باشیم که این موضوع مایع خرسندی و افتخار است.