علیاکبر پوراحمدنژاد دبیر کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان تهران در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، با اشاره به بحث قاچاق موبایل در کشور و راهکارهای جلوگیری از این پدیده، اظهار داشت: ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان تهران تدابیر زیادی را به منظور جلوگیری از قاچاق موبایل اتخاذ کرده است؛ اما از آنجا که ایران کشوری پهناور بوده، تنها شاید بخشی از این مقوله توسط نیروهای امنیتی و انتظامی مدیریت شود و مدیریت بخش دیگر توسط نیروی مردمی باشد.
وی افزود: هرچند باید این مسئله را مورد توجه قرار داد که اکثر کشورهای دنیا با این معضل روبرو بوده و این مسئله تنها به ایران و تهران باز نمیگردد؛ این نکته نیز باید مدنظر قرار گرفته شود که تدبیر مقابله با معضل قاچاق در هر منطقه متناسب با اقتضائات همان منطقه انجام میگیرد.
دبیر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان تهران با اشاره به اقدامات این ستاد به منظور رجیستر شدن تلفن همراه در کشور، اظهار داشت: در نهایت برای جلوگیری از واردات غیرقانونی و مسدود کردن مسیر قاچاق این کالا، ستاد تصمیم گرفت تا موضوع رجیستر شدن موبایل در داخل کشور را پیگیری کند.
پوراحمدنژاد تاکید کرد: این راهکار پیش از این بکار گرفته شد اما موفق نبود؛ چراکه بحث موبایل در ابتدا تنها معطوف به مخابرات میشد؛ اما به مرور زمان شبکه های تلفن همراه، خصوصی شده و بصورت شبکههای مستقلی درآمدند که از جمله آن میتوان به دو شبکه خصوصی رایتل و ایرانسل که بعدها به بدنه مخابرات منتقل شدند، اشاره کرد.
دبیر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان تهران تصریح کرد: با اجرای طرح رجیستر شدن موبایل عمدتا مسئله قاچاق این کالا ریشهکن خواهد شد.
وی در تشریح چگونگی این فرآیند افزود: طبق زمانبندی که ستاد انجام داده، گوشیهایی که تا زمان مقرر فعال شوند، بدون هیچگونه مشکلی امکان استفاده را دارند؛ این مسئله درباره عمدهفروشان دستگاه تلفن همراه و مهار قاچاق آن بسیار موثر واقع میشود چراکه تاریخ مصرف این کالا و آکبند بودنش این اجازه را به عمدهفروشان نخواهد داد که این محصول را به صورت تک بفروش برسانند از سوی دیگر این امر هیچگونه صرفه اقتصادی برای این افراد به همراه ندارد.
پوراحمدنژاد یادآور شد: پس از این جریان، شناسه IMEI بر روی تمام تلفنهای همراه وارداتی ثبت میشود و از آنجایی که این کالا از شرکت مادر وارد کشور میشود، پس از ورودش به ایران، در اختیار شرکت واردکننده قانونی قرار میگیرد.
دبیر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان تهران در ادامه تاکید کرد: پس از فرآیند رجیستر شدن موبایل، عملا گوشیهای تلفنهمراه شناسنامهدار شده و استفاده از آنها هیچ منع قانونی ندارد.
پوراحمدنژاد بیان اینکه طرح زمانبندی برای استفاده از تلفنهای همراه وارداتی در بحث رجیستر شدن این محصول در نظر گرفته شده است، تصریح کرد: استفاده از تلفنها همراه رجیستر شده محدود بوده و البته اتحادیه صنف فروشندگان دستگاه تلفن همراه به زودی اطلاعرسانی تاریخ مصرف آن را در جراید عمومی به اطلاع کسبهها خواهند رساند.
دبیر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان تهران در پایان از اجرایی شدن طرح رجیستری دستگاه تلفن همراه نزدیک به یک ماه آینده خبر داد و خاطرنشان کرد: از این پس گوشیهایی که واردات قانونی نداشته و تا قبل از تاریخ مصرف اعلام شده، فعال نشده باشند، دیگر قابلیت مصرف نخواهد داشت؛ یعنی نام چنین گوشی قاچاق است و طبق قانون هیچ خریداری نمی تواند آن را بخرد، چراکه هیچ فروشنده ای حق فروش آن کالا را ندارد.