به گزارش گروه بين الملل خبرگزاري دانشجو، جان کری که سفر خود را با ورود به قرقیزستان آغاز کرده است قصد دارد تا در سفر سه روزه خود با مقامات بلندپایه این کشور و کشورهای قزاقستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان گفت وگو کند.
هر چند محور اصلی مذاکرات مسائل امنیت منطقه ای و روابط دوجانبه اعلام شده است، اما با توجه به اهمیت آسیای میانه به ویژه نقش تاثیر گذار آن بر امنیت روسیه، وزیر خارجه آمریکا می تواند از انجام این سفر اهداف اعلام نشده دیگری نیز داشته باشد.
روسیه با تکیه بر اتحادهای منطقه ای مانند اورآسیا، پیمان امنیت جمعی و جامعه همسود در صدد است جمهوری های شوروی سابق را در کمربند امنیتی، اقتصادی و سیاسی خود نگهدارد و از تمایل آنان به سمت غرب مانند گرجستان و اوکراین جلوگیری کند، اما با موانعی برای تداوم این وضعیت مواجه است.
ممانعت از گسترش تهدیدهای تروریستی و فعالیت گروه های مسلح در افغانستان و همچنین مبارزه با قاچاق مواد مخدر از این کشور به آسیای میانه و در نهایت سرازیر شدن آن به خاک روسیه نیز از دیگر اهداف مسکو است.
فشردگی برنامه سفر کری به پنج کشور آسیای میانه در حالی صورت می گیرد که روابط مسکو و غرب به ویژه آمریکا به علت بحران اوکراین و همکاری نظامی روسیه با سوریه در بمباران تروریست ها به شدت تیره است.
از سوی دیگر، شرایط نه چندان مناسب اقتصادی جمهوری های آسیای میانه این فرصت را برای آمریکا ایجاد کرده تا با ارائه بسته ی مالی و کمک های مختلف، حضور سیاسی و اقتصادی خود را تقویت کند، اما روسیه با توجه به پروژه انقلاب های آمریکایی مخملی در اوکراین و ضد روسی شدن گرجستان نگران فعالیت های کاخ سفید برای نفوذ بیشتر در آسیای میانه است.
بخش پنهان برنامه ها و اهداف کری که بلافاصله پس از پایان نشست چند جانبه سوریه در وین، راهی کشورهای آسیای میانه شده است، می تواند تلاش وزارت خارجه آمریکا برای زمینه سازی گشودن جبهه سیاسی در مقابل روسیه باشد که این منطقه را حیاط خلوت سیاسی و امنیتی خود می داند.