به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو نمایندگان مجلس در صحن علنی امروز پس از تصویب اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی طرح نحوه فعالیت احزاب و گروه های سیاسی را که شورای نگهبان پس از تصویب مجلس آن را به مجلس برای رفع ابهامات به مجلس اعاده داده بود را بررسی کردند.
نمایندگان در صحن علنی امروز در ماده 1 بند 2 به دلیل حذف ماده 10 در این طرح عبارت ماده 10 قانون فعالیت احزاب، جمعیت ها و انجمن های سیاسی و صنفی و انجمن های اسلامی یا اقلیت های دینی شناخته شده مصوب 7.6.1360 جایگزین موضوع ماده 10 این قانون می شود.
نمایندگان برای تامین نظر شورای نگهبان ماده 13 این طرح را نیز بدین گونه اصلاح کردند:
قانون فعالیت احزاب جمعیت ها و انجمن های سیاسی و صنفی و انجمن های اسلامی یا اقلیت های دینی شناخته شده مصوب 7.6.1360 جایگزین موضوع ماده 10 این قانون می شود را تصویب کردند.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای تامین نظر شورای نگهبان تبصره 1 ماده 1 را نیز حذف کردند.
نمایندگان در فصل دوم این طرح در خصوص تاسیس حزب تبصره 2 ماده 2 بدین گونه اصلاح شد: جهان بینی، مبانی فکری و عقیدتی در چارچوب موازین اسلام.
نمایندگان هم چنین جهت تامین نظر شورای نگهبان تبصره 4 را بدین گونه اصلاح کردند: حزب می تواند با رعایت شروط اصل 26 قانون اساسی از هر نام اختصاری و نمادی استفاده نماید مگر اسامی موهن یا مغایر با شئونات دینی و فرهنگی و هم چنین عناوینی که منع قانونی دارد و یا توسط دستگاه ها و نهادهای عمومی موضوع ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 8.7.1386 و یا احزاب دیگر مورد استفاده قرار گرفتند و نیز عناوین مشابه آن ها که عرفا موجب اشتباهی گردد هم چنین عناوین عام و غیرمصمّی نمایندگان برای تامین نظر شورای نگهبان در بند الف ماده 4 کلمه شرایط را جایگزین کلمه تاسیس کردند و متن ماده بدین صورت تغییر دادند: متقاضیان تاسیس حزب و عضویت در آن باید دارای شرایط زیر باشند
الف)شرایط هیئت موسس:
نمایندگان مجلس هم چنین برای تامین نظر شورای نگهبان بند پ ماده 5 را به شرح زیر اصلاح کردند:
جاسوسان حسب تشخیص وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و یا مراجع قضایی که متن ماده بدین صورت با اصلاح نمایندگان متن ماده 5 بدین صورت تغییر می کند
اشخاص زیر از حق تاسیس حزب محرومند
کلیه اعضای دستگاه امنیتی و اطلاعاتی رژیم طاغوت، ساواک منحله، فراماسنورها کسانی که در فاصله 28 مرداد 1332 تا 22 بهمن 57 به وزارت رسیده و یا به عضویت مجالس شورای ملی یا سنا درآمده اند، اعضای موثر رژیم سابق و حزب رستاخیز و اعضای گروه های غیرقانونی محارب و ضد انقلاب به تشخیص مراجع ذی صلاح.
در بند پ این ماده آورده شده است محکومان به جرایم ضد امنیت داخلی و خارجی کشور که جاسوسان حسب تشخیص وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و یا مراجع قضایی کشور .
نمایندگان در ادامه اصلاح و تامین نظر شورای نگهبان در طرح نحوه فعالیت احزاب و اعضای گروه های سیاسی در بند ج ماده 5 آوردند که اعضای موثر احزاب منحل شده ای که در زمان انحلال عضو موثر باشند و انحلال حزبشان به حکم دادگاه به دلیل ارتکاب جرم بوده است، به مدت 5 سال.
نمایندگان در تبصره 3 ماده 9 عبارت بند ث را حذف و عبارت حکم را جایگزین آن کردند.
نمایندگان جهت تامین نظر شورای نگهبان در تبصره 4 ماده 9 عبارت لغو پروانه را حذف و عبارت توقیف پروانه توسط کمیسیون احزاب را جایگزین لغو پروانه کردند و متن ماده بدین صورت اصلاح شد.
در تبصره 4 ماده 9 اصلاح کردند که ظرف مدت حداکثر سه ماه از تاریخ توقیف پروانه توسط کمیسیون احزاب، حزب می تواند به دیوان عدالت اداری شکایت کند.
نمایندگان مجلس جهت تامین نظر شورای نگهبان در نحوه فعالیت احزاب و گروه های سیاسی ماده 10 و تبصره های آن را حذف کردند.
نمایندگان ماده 12 را نیز جهت تامین نظر شورای نگهبان اصلاح کردند و ماده 12 بدین گونه اصلاح شد:
مرجع رسیدگی به شکایات احزاب از تصمیمات و اقدامات کمیسیون احزاب، دیوان عدالت اداری است.
نمایندگان در سطر سوم حقوق و مسئولیت های طرح نحوه فعالیت احزاب و گروه های سیاسی در بند "ب" ماده 13 عبارت قوانین و مقررات را جایگزین عبارت مقررات این قانون کردند و بند "ب" ماده 13 بدین گونه اصلاح شد:
انجام فریضه امر به معروف و نهی از منکر در جهت اجرای اصل 8 قانون اساسی در چارچوب قوانین و مقررات.
نمایندگان مجلس در تبصره ماده 13 عبارت ماده 10 را حذف و کلمه احزاب را جایگزین کردند
احزاب می توانند در زمان انتخابات و یا غیر از آن با دیگر احزاب دارای پروانه فعالیت و یا در مورد نامزد یا نامزدهای انتخاباتی و یا موارد دیگر ائتلاف در صورت ائتلاف کلیه مسئولیت آن را پذیرا باشند و مراتع را به کمیسیون احاب برسانند.
نمایندگان در اصلاح و تامین نظر شورای نگهبان در ماده 13 بند "ط" را بدین گونه اصلاح کردند
برگزاری راه پیمایی و تشکیل اجتماعات حسب اطلاع با صدور مجوز وزارت کشور و استانداری با رعایت بند 6 ماده 11 این قانون و اصل 27 قانون اساسی است.
نمایندگان در تبصره 3 ماده 19 نیز تبصره را بدین گونه اصلاح کردند:
رسیدگی به تخلفات منجر به اعمال بند 7 این ماده و تقاضای انحلال در دادگاه صالح در مواردی که جرم مربوطه عنوان جرایم سیاسی را داشته باشد به تشخیص قوه قضاییه و صرفا با حضور هیئت منصفه موضوع اصل 168 قانون اساسی صورت می پذیرد.
نمایندگان جهت تامین نظر شورای نگهبان ماده 20 طرح نحوه فعالیت احزاب و گروه های سیاسی را در کشور حذف کردند.
نمایندگان جهت تامین نظر شورای نگهبان بند 3 ماده 21 را نیز بدین گونه اصلاح کردند: توقیف فعالیت احزاب از سوی کمیسیون احزاب در موارد زیر و معرفی آن ها دادگاه ذی صلاح جهت انحلال
نمایندگان در تبصره 2 ماده 21 نیز جهت تامین نظر شورای نگهبان این تبصره را بدین گونه اصلاح کردند: در صورت انحلال حزب، امور مربوط به تصفیه اموال آن زیر نظر دادگاه محل استقرار دفتر حزب با حضور نماینده وزارت کشور و نماینده دادستان محل براساس اساسنامه در صورت مسکوت بودن در اساسنامه طبق قواعد مربوط به تصفیه شرکت های سهامی انجام می شود.
نمایندگان جهت تامین نظر شورای نگهبان ماده 23 این طرح را نیز بدین گونه اصلاح کردند: احزاب دارای مجوز فعالیت موظفند ظرف مدت یک سال از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون وضعیت خود را با شرایط مندرج در این قانون تطبیق دهند و گزارش آن را به کمیسیون احزاب ارسال کنند و در صورت تایید اقدامات حزب از سوی کمیسیون احزاب پروانه فعالیت حزب تمدید می شود.
نمایندگان جهت تامین نظر شورای نگهبان هم چنین ماده 24 را بدین گونه اصلاح کردند: از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون، قانون فعالیت احزاب و جمعیت ها و انجمن های سیاسی و صنفی یا اقلیت های دینی شناخته شده مصوب 7.6.1360 به استثنای ماده 10 نسخ می شود.