به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از بجنورد، مناظره دانشجویی با موضوع «رابطه با آمریکا آری یا خیر» در دانشگاه پیامنور بجنورد برگزار شد و موافقان و مخالفان به ارائه نظرات خود پرداختند.
در ابتدای این مناظره دانشجویی اصغری راد، عضو هیات علمی علوم سیاسی دانشگاه پیام نور بجنورد به ارائه مقدمه ای از نظرات کارشناسان کشور پیرامون رابطه با آمریکا پرداخت.
وی در این رابطه گفت: جنایات آمریکا آن قدر زیاد است که باید جلسات متعددی را به این موضوع بپردازیم.
کسانی که معتقدند دشمنی با آمریکا از بعد انقلاب شروع شد در اشتباهند
یاسر فرهادی، نماینده گروه مخالف رابطه با آمریکا بیان کرد: از استدلالهای قرآنی مبارزه با ظلم و استکبار می گذریم و به استدلال های دیگر می پردازیم، اگر آمریکا دوست است، چرا 30 سال است که ما را تحریم کرده و تهدیدهای مختلف علیه ما انجام می دهد.
وی افزود: در کودتای 28 مرداد، اشتباه دکتر مصدق این بود که از تهدید انگلیس ها بر سر راه ملی شدن صنعت نفت به آمریکایی ها پناه برد و به همین دلیل ناکام ماند.
فرهادی ادامه داد: کودتای نوژه، کودتای خلق مسلمان سال 61 ، کودتای مخملی سال 88 (که آمریکایی ها بارها اعلام کردند که ما این کارها را علیه ایران انجام داده ایم و اسناد آن را نیز ارائه کرده اند)، کشتار دانشجویان مبارز در 16 آذر 32، تحمیل کاپیتولاسیون، راه اندازی ساواک، دزدی نفت از خارک، بلوکه کردن 12 میلیارد دلار از دارایی های ایران بعد از انقلاب، تصویب قطعنامه های مختلف علیه ایران( که اولین قطعنامه شورای امنیت علیه ایران در زمان دکتر مصدق بود) و بکارگیری همه ظرفیتهای دیپلماتیک علیه ایران نمونه ای از جنایات آمریکایی ها علیه ملت ایران است.
وی در پایان تاکید کرد: بیشتر این موارد برمی گردد به قبل از انقلاب لذا کسانی که می گویند دشمنی با آمریکا از بعد انقلاب شروع شده است در اشتباهند.
باید قبول کنیم آمریکا الگوی موفق حقوق بشر و لیبرال دموکراسی در دنیاست
اصغرپور نماینده گروه موافق رابطه با آمریکا در ابتدای صحبتهایش گفت: آفت سیاست در ایران این است که عوام زده است.
وی افزود: مشکل ریشه ای دیگر ما این است که نمی دانیم چه چیزی را می خواهیم، زمانی که انقلاب کردیم هم همینطور بود و ما نمی دانستیم که چه چیزی را میخواهیم و بلکه تنها می دانستیم که امپریالیسم جهانی را نمی خواهیم.
اصغرپور ادامه داد: روابط ایران با کشورهای دیگر باید طوری تنظیم بشود که منافع حداکثری را تامین بکند و باید این موضوع را در نظر داشته باشیم که آمریکا هم مثل بقیه کشورها است.
وی تصریح کرد: آمریکا یک وجه لیبرالیستی و یک وجه امپریالیستی دارد. ما وجهه امپریالیستی آمریکا را نمی خواهیم؛ اما باید قبول کنیم که آمریکا بخش لیبرالیسم را به خوبی توانسته در کشورش پیاده کند و ما در آمریکا مواردی را مثل احترام به عقاید مختلف، به حداقل رساندن تضاد بین دولت و ملت و حقوق بشر شاهد هستیم.
این فعال دانشجویی اظهار کرد: آمریکا در داخل کشورش توانسته یک دولت قابل اعتنا بوجود آورد و وارد فضای خارج از مرزهای خودش شود و امروز او بدنبال صدور لیبرال دموکراسی در کشورهای دنیاست.
ما نیز باید دنبال لیبرالیسم باشیم که آمریکا را قدرتمند کرد
اصغرپور با اشاره به اینکه تنها ابزار های سخت افزاری آمریکا نیست که ما را به او نیازمند کرده است، عنوان کرد: وقتی در سیاست های کلی نظام جمهوری اسلامی نگاه می کنیم، می بینیم که ایران حداقل با وجهه اقتصادی لیبرالیسم مشکلی ندارد و حتی با آن هم پوشانی هم دارد.
وی ادامه داد: ما وقتی که می گوییم بازار آزاد، اقتصاد و بخش خصوصی و شعار مبارزه با مفاسد اقتصادی می دهیم، باید الزامات سرمایه گذاری رعایت بشود و همچنین باید الزامات دیگری مثل انتخابات آزاد در کشور رعایت بشود پس یعنی برای رسیدن به امنیت اقتصادی نیاز به توسع سیاسی داریم، ما وقتی الزامات لیبرالیسم را رعایت کردیم، می توانیم با قدرت بیشتری به صحبت کردن بپردازیم.
وی در پایان اظهار کرد: ما باید به دنبال آن مسئله ای باشیم که آمریکا را قدرتمند کرد و آن لیبرالیسم است.
پایه های لیبرالیسم و رفاه امروز آمریکا روی خون ملت های استعمار شده بنا شده است
براتی یکی از حضار مخالف رابطه با آمریکا در ابتدای سخنانش گفت: به نام خدایی که از امریکا قوی تر است.
وی افزود: کسانی که می گویند باید به دنبال مسئله ای باشیم که آمریکا را قدرتمند کرده است، باید بدانند ما چیزی داریم که از آمریکا بسیار قدرتمندتر است و آن توکل به خداوند متعال است.
وی در ادامه بیان کرد: حتما باید در نظر بگیریم که پیشرفت و رفاه امروز در آمریکا اولا با منابع و خونریزی هزاران نفر از ملتهایی است که توسط آمریکا چپاول و استعمار شده اند، حاکم شده و این لیبرالیسم روی خون آنها بنا شده است.
صدور دموکراسی آمریکا به عراق و افغانستان را دیدیم که جز فقر و کشتار و ناامنی نبود
این فعال دانشگاهی اضافه کرد: همچنین باید بدانیم این حقوق بشر و لیبرال دموکراسی تنها برای آمریکایی ها و غربی ها است و وقتی به عراق و افغانستان صادر میشود، نتیجه اش جز فقر، فساد و کشتار و ناامنی نیست.
وی در نقد حقوق بشر آمریکایی نیز تصریح کرد: در آمریکا وقتی یک گربه در چاهی می افتد صدها رسانه روی آن متمرکز می شود که اینجا نه تنها حقوق بشر بلکه حقوق حیوانات نیز رعایت می شود اما همین حقوق بشر وقتی هزاران غیر نظامی در غزه و یمن قتل عام می شوند و کوک کشی رخ می دهد به خواب عمیق فرو میرود و اخم به چهره نمی آورد.
وی در پایان تاکید کرد: ما باید درنظر داشته باشیم که اگر قدرت فعلی را نداشتیم، آیا آمریکا ما را آدم حساب می کرد تا بنشیند سر میز مذاکره، اقتدار امروز حاصل مقاومت ملت است.
۳۶ سال مرگ بر آمریکا چه نتایجی داشت
هاتفی از دیگر حضار موافق رابطه با آمریکا در ابتدا به بنرها و پوسترهای استکبار ستیزی و اسناد جنایات امریکا که توسط بسیج دانشجویی در محوطه دانشگاه نصب شده بود، اشاره کرد و گفت: دوستان یک سند بیاورند که آمریکا به صدام کمک کرده است!
وی افزود: از 36 سال قبل تاکنون ایران چه دستاوردهایی داشته است؟ ما تا کی باید مرگ بر آمریکا بگوییم؟ بیاییم و به مشکلات حال جامعه نگاه کنیم.
مصر نمونه رابطه با آمریکاست که نه امنیت دارد و نه استقلال
پاک مخالف رابطه با آمریکا در این خصوص گفت: آمریکا و چند کشور اتحادیه اروپا تمام دنیا نیستند.
وی افزود: در طول این 36 سال که ما با آمریکا رابطه نداشتیم و مصر رابطه داشت برویم حال و روز آنها را نگاه کنیم، ببینیم آنها کجا هستند و ما کجاییم، امروز حقوق ارتش مصر را آمریکا می پردازد و نه امنیت دارد و نه استقلال، اگر استکبارستیزی ما نبود ما هم مثل پاکستان و مصر شده بودیم.
وی اقتصاد آمریکا را بعنوان بدهکار ترین دولت دنیا و اروپا را در حال فروپاشی دانست و گفت: امروز آمریکا هم بخاطر ایدئولوژی صهیونیسم بدنبال حفظ امنیت اسرائیل است و الا این کار برایش خیلی هزینه دارد ما نیز حمایتمان از کشورهای اسلامی بر اساس دستور قرآن و ائمه است؛ با این حال حمایت ما با منافع ملی و تامین امنیت کشورمان نیز گره خورده است.
اگر آمریکا به قولش پایبند باشد موافق رابطه با آنها هستم
علیپور موافق رابطه با آمریکا در این خصوص گفت: من با فرافکنی مخالفم و معتقدم ما همه در یک طرف هستیم و هیچ کس نمی خواهد از موضع ضعف وارد مذاکره با کسی شود.
وی تصریح کرد: اگر آمریکا به قول هایش پایبند باشد و منفعت مردم تامین بشود، من موافق رابطه با آمریکا هستم.
مهمترین واقعه ای که رابطه ایران و آمریکا را بهم زد کودتای ۲۸ مرداد سال ۳۲ بود
اصغری راد، استاد داور این مناظره در ادامه گفت: کسی مخالف پیشرفت جمهوری اسلامی ایران نیست، همه تصویر بزرگی از پیشرفت جمهوری اسلامی ایران دارند.
وی تصریح کرد: اولین گروه هایی که از آمریکا به ایران آمدند، در سال 1830 مبلغین مسیحی بودند که در ادامه این تبلیغ تمایلات سیاسی و اقتصادی برایشان بوجود آمد.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه از استعمار انگلیس و شوروی در ایران، خیلی صحبت شده است، گفت: از زمان مورگان شوستر، ایران برای گشایش اقتصادی به آمریکا دلبسته بود.
وی با اظهار اینکه مورگان شوستر بعد از یک سال به دلیل فساد دربار و فشار انگلیس و شوروی، از ایران خارج می شود، افزود: مهمترین اتفاقی که باعث برهم خوردن رابطه ایران و آمریکا می شود، کودتای 28 مرداد سال 1332 است.
تسخیر لانه جاسوسی توسط دانشجویان ترس از تکرار کودتا بود
وی تاکید کرد: به نظر من دلیل تسخیر لانه جاسوسی آمریکا توسط دانشجویان ترس از تکرار کودتا بوده است.
وی دلیل اصلی نزاع آمریکا و ایران را چنین تشریح کرد: ایران به دنبال تغییر جایگاه بین المللی خود و برهم زدن نظام ناعادلانه موجود است که آمریکا این موضوع را نمیتواند تحمل کند.
اصغری راد مهمترین دلیل برای تغییر جایگاه بین المللی ایران مقوله انقلاب اسلامی خواند و گفت: برای برهم زدن یک نظم همیشه با مخالفت حاکم آن نظم مواجه میشویم که این مواجه هزینه های از قبیل جانی، مالی، فرهنگی دربردارد.
بخش اول این مناظره دانشجویی به خاطر فرارسیدن اذان ظهر به پایان رسید و بخش دوم آن پس از نماز برگزار شد که بزودی منتشر می شود.