رحمانی، معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی خراسان شمالی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در بجنورد، گفت: برنامهها و سیاستهای پژوهشی و فناوری جهاد دانشگاهی استان ابتدا در زمینه فراوردههای غذایی و دامی است که بناست فعلا دو محصول شاخص را تجاریسازی کرده و وارد بازار کنیم.
وی افزود: دومین زمینه انتقال دانش و تجاری سازی آن از 25 پژوهشکده موجود جهاد دانشگاهی در سطح کشور به خراسان شمالی است.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: از حدود از یک سال و نیم پیش انتقال فناوری و راهاندازی خط تولید نهال پیوندی گردو را با همکاری مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی جهاد تهران و با سرمایهگذاری بخش خصوصی استان آغاز کرده ایم.
ایران دومین تولید کننده گردو در دنیا است
رحمانی در خصوص چرایی انتخاب نهال پیوندی گردو گفت: طبق آمار فائو، ایران دومین کشور تولید کننده گردو در دنیا است؛ در حالی که متاسفانه رتبه 25 صادرات گردو را داریم و بین این دو آمار فاصله زیادی است.
وی عنوان کرد: علت این اختلاف اماری این است که در کشور ما میانگین کاشت و برداشت گردو در واحد سطح نصف میانگین دنیاست یعنی داریم از همان مقدار زمین و آب استفاده میکنیم؛ اما نصف آنها تولید میکنیم.
تولیدات گردو بخاطر کیفیت پایین قابلیت صادرات ندارد
معاون پژوهشی جهاددانشگاهی خراسان شمالی ادامه داد: امروز کشت درخت گردو در استان ما با بذر صورت میگیرد؛ بنابراین کیفیت درخت و محصول آن در آینده اصلا معلوم نیست.
رحمانی تاکید کرد: اما با نهال پیوندی اصلاح شده ما، تولید را نسبت به منابعی که صرف آن می شود، بسیار بیشتر و با کیفیت تر انجام می دهیم.
معاون جهاد دانشگاهی استان گفت: از جمله دیگر مشکلاتی که در کشور و خصوصا استان ما وجود دارد، سرمازدگی گردو و پیری درختان است، همچنین احداث باغات مدرن نداریم و فراوری آن نیز انجام نمیشود.
نیازمند حمایت بخش خصوصی و جهاد کشاورزی هستیم
این فعال علمی پژوهشی گفت: با حمایت سرمایه گذاران خصوصی و جهاد کشاورزی میتوانیم این مشکلات را تا حد زیادی برطرف کنیم تا خراسان شمالی را بعنوان بزرگترین تولید کننده نهال پیوندی در کشور بشناسند و تبدیل به قطب کشت و صادرات گردو بشویم.
ویژگی خاص این محصول باردهی دوبرابر و مقاومت در سرما و کم آبی است
رحمانی در خصوص ویژگی خاص این نهال ها بیشتر توضیح داد و گفت: این نهال پیوندی زود باردهی، باردهی دو برابری، محصول با کیفیت و یکنواخت دارد و مشکل سرمازدگی را برطرف کرده و قابلیت کاشت، داشت و برداشت مکانیزه را فراهم می کند.
وی تصریح کرد: همچنین با توجه به کم آبی استان باید به سمت آبیاری نوین پیش برویم و چون این محصول می تواند مکانیزه کشت شود و آب کمتری نیاز دارد این مشکل را برطرف می کند و در نهایت می تواند قدم خوبی در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی و بدون نفت باشد.
معاون پژوهشی جهاددانشگاهی خراسان شمالی ادامه داد: طرح کاشت نهال پیوندی گردو را از مهر ماه 94 شروع کردهایم و با حمایتهای معاونت باغبانی وزارت کشاورزی، جهاد دانشگاهی و سرمایهگذاری بخش خصوصی این طرح در شیروان آغاز و زمان ورود اولین سری تولید به بازار استان امیدواریم دو سال بعد از شروع طرح است.
آماده همکاری با سرمایه گذاران و باغداران هستیم
وی تاکید کرد: همین جا اعلام آمادگی جهاد دانشگاهی استان جهت همکاری با علاقهمندان و سرمایهگذاران در این موضوع را بیان می کنم؛ چرا که اگر استان بخواهد بعنوان قطب تولید کننده نهال پیوندی کشور بشود قطعا نیاز به حمایت بخش خصوصی داریم.
رحمانی درخصوص سایر برنامه هایی که باید در آینده جهت تسریع در موفقیت این طرح انجام شود، گفت: برای این موضوع نیاز به احداث باغ مادر با مساحت دو هکتار داریم تا بعد از آن بتوانیم با استفاده از آن نهالستان ایجاد کنیم.
برای تسریع در موفقیت این طرح نیاز به 10 هکتار زمین داریم
وی تصریح کرد: این نهالستان هم 10 هکتار زمین نیاز دارد که در تمامی این مراحل نیاز به حمایت بخش خصوصی است.
لازم به ذکر است، خراسان شمالی با اقلیم و آب و هوایی که دارد مناسب پرورش نهال گردو برای صادرات به سایر استانها و حتی به کشورهای دیگر است که این قطعا اشتغال پایدار و توسعه استان را به دنبال دارد.