به گزارش خبرگزاری دانشجو از بجنورد، در آستانه هفته پژوهش خبرنگار ما سراغ دکتر محمد باقر مقدسی جوانترین مدیر بنیاد نخبگان کشور رفته است که حدود 2 سال است مسئولیت این بنیاد در خراسان شمالی بعهده اوست.
با دکتر مقدسی که عضو هیئت علمی گروه حقوق دانشگاه بجنورد است و آثار پژوهشی و مقاله های متعددی را در کارنامه خود دارد در خصوص آشنایی با این بنیاد و چالش های نخبگان برای نقش آفرینی در تحقق اقتصاد دانش بنیان و نیز آخرین وضعیت شناسایی و حمایت از نخبگان استان به گفتگو نشسته ایم.
وی در ابتدا گفت: بنیاد ملی نخبگان از سال 86 و 87 به ریاست معاون علمی و فناوری رئیس جمهور آغاز به کار کرد و در ابتدا با توجه به نیاز به ارتباط با دانشگاه، دفتری با عنوان بنیاد نخبگان در دانشگاهها احداث شد.
مدیر بنیاد نخبگان استان اظهار کرد: استان ما نیز سال 89 اولین دفتر رسمی خود را افتتاح کرد و در همین ایام بود که ساختار اصلاح شد و بنیاد علمی نخبگان بصورت مستقل از دانشگاهها فعالیت خود را آغاز کرد.
چه کسی "نخبه" است؟
وی در پاسخ به این سوال که "نخبه" به چه شخصی اطلاق می شود، گفت: به فردی که از نظر هوش ویژگی برجستهای نسبت به بقیه داشته باشد می گویند البته نخبه مفهوم خیلی بزرگی دارد و واژه صاحب استعداد برتر به حقیقت نزدیک تر است.
وی افزود: شناسایی و حمایت در بنیاد نخبگان صرفا در زمینه علمی، فناوری، فرهنگی، ادبی و هنری صورت می گیرد و عرصه نظامی و ورزشی در حیطه ما نیست.
مقدسی بصورت دقیق تر رتبه های کنکور زیر 150 ریاضی، زیر 100 تجربی و انسانی و زیر 40 هنر را دارای شرایط نخبگانی دانست.
ملاک نخبگی صرفا معدل نیست بلکه مجموعه فعالیتهای نخبگانی است
وی عنوان کرد: در آیینهای قبلی فردی که رتبهای در کنکور کسب میکرد و یا در مسابقات ملی و بین المللی رتبه میآورد او را جزو نخبگان می دانستند.
این مدیر استان ادامه داد: آنگاه به او وام 80 میلیونی مسکن و مبلغ ماهیانه ای بدون هدف می دادند که نه تنها سبب پیشرفتش نمی شد بلکه درگیر مسائل مالی و پرداخت اقساط می شد و در خیلی موارد از فعالیت علمی اش باز می ماند.
وی با اشاره به اینکه این روال با پیشنهادات دکتر ستاری و موافقت رهبر انقلاب تغییر کرد، گفت: در روال جدید مجموعه فعالیتهای نخبگانی فرد مثل داشتن مقاله حین تحصیل، اختراعات، فعالیتهای علمی و پژوهشی مورد بررسی قرار می گیرد.
11 دانشجو در اولین فراخوان شناسایی نخبگان خراسان شمالی تایید شدند
از دکتر مقدسی در مورد آخرین وضعیت فعالیت این بنیاد در خراسان شمالی پرسیدیم، وی در این رابطه گفت: ابتدای سال تحصیلی جدید براساس سهمیهای که بنیاد ملی نخبگان به استانها اختصاص داده بود دانشجویان را فراخوان کردیم.
وی افزود: افرادی که صلاحیت لازم را در خود می دیدند در سامانه "ثریا" فعالیتهای اختراعاتی، پژوهشی و رتبه کنکورشان را ثبت کردند، ما نیز با شرایط مربوطه به بررسی آنها پرداختیم و اطلاعات 11 دانشجو را برای تهران ارسال کردیم، حال اگر این افراد تایید بشوند از حمایتهای هدفمند بهرهمند میشود.
وی با اشاره به اینکه این فراخوان مهر ماه هرسال انجام می شود، اظهار کرد: از جمله مزایایی که به پذیرفته شدگان ارائه می شود پرداخت ودیعه مسکن جهت اجاره خانه شخصی برای راحت تر درس خواندن و تخصیص حقوق ماهیانه در قبال فعالیت بعنوان دستیار اساتید در پروژه های آموزشی و پژوهشی است.
مدیر بنیاد نخبگان استان ادامه داد: همچنین کمک هزینه های شرکت در همایش ها و جشنواره های ملی و بین المللی، بازدید های علمی از مجموعه های مختلف، کمک هزینه انجام پروژه و پایان نامه و برخی کمک هزینه های بلاعوض برای ازدواج و زیارت افراد است.
وی با تاکید بر اینکه تمام حمایتها یکساله است، اذعان کرد: این امکان نیز وجود دارد که در صورت کسب مجدد شرایط لازم حمایت ها از آنان ادامه داشته باشد.
بیشترین آمار ثبت نام از دانشگاه بجنورد بود/ دانشجوی فرهنگیان بالاترین امتیاز را آورد
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه بیشترین آمار ثبتنام سامانه امسال از دانشگاه بجنورد، فرهنگیان، علوم پژشکی، کوثر و شیروان بود بیان کرد: یک دانشجوی فرهنگیان در رشته پیش دبستانی با رزومهای بسیار قوی و با چندین مقاله امسال موفق شد بالاترین امتیاز را در میان بقیه کسب کند.
وی بیان کرد: سایر رشته هایی که در فراخوان امسال از دانشگاههای استان حضور دارند اقتصاد، صنایع، کشاورزی و بیوشیمی است.
نخبگان استان در اولویت جذب هیئت علمی قرار می گیرند
محمد باقر مقدسی در خصوص فارغ التحصیلان نیز اظهار کرد: شرط پیشین برای حمایت از آنان فقط مقاله و معدل پایانی بود در حالیکه امروز تاسیس شرکت دانشبنیان، شرکت در جشنوارههای ملی و بینالمللی، اختراعات و مقالات نیز در کنار معدل اهمیت دارد و در بحث جذب هیئت علمی نیز در صورت تایید صلاحیت در اولویت قرار می گیرند.
از دکتر مقدسی در خصوص نقش بنیاد نخبگان در تولید ثروت دانش بنیان پرسیدیم، او در این خصوص گفت: یکی از مهمترین منابع تولید ثروت به وسیله علم شرکت های دانشبنیان هستند.
وی تصریح کرد: حلقه ارتباطی بنیاد نخبگان با شرکت دانش بنیان در جشنوارههای اختراعات ماست که پس از برگزیده شدن هر اختراع مزایایی جهت تجاری سازی آن به فرد مخترع داده می شود.
حمایت از مخترعان جهت تاسیس شرکت دانش بنیان
این عضو هیئت علمی دانشگاه بجنورد تصریح کرد: در واقع پس از کسب رتبه، مراحل بعدی تاسیس شرکت نوپا با مشارکت پارک علم و فناوری و بنیاد نخبگان است و در نهایت تبدیل این شرکت نوپا به شرکت دانشبنیان جهت تولید انبوه محصول اختراع شده است.
مدیر بنیاد نخبگان استان در ادامه نسبت به جشنواره اختراعات بعدی اطلاع رسانی کرد و گفت: این جشنواره 9 خرداد در خوزستان برگزار می شود و علاقه مندان می توانند جهت ارائه اختراعات خود از طریق سایت بنیاد ملی نخبگان ثبت نام کنند.
اوضاع فعلا خوب نیست
از دکتر محمد باقر مقدسی سوالی صریح در خصوص اوضاع حضور نخبگان استان در اقتصاد دانش بنیان می پرسم، او می گوید: صادقانه بگویم هم اکنون اوضاع خوبی برقرار نیست.
وی افزود: مخترع ما وقتی بخواهد اختراعات خود را انجام و توسعه بدهد نیاز به امکانات و آزمایشگاه دارد، ضمنا خیلی از اختراعاتی که به شرکت دانش بنیان میرسد در بین دانشجویان سطوح عالی دانشگاهی رخ میدهد.
این مدیر بنیاد نخبگان ادامه داد: این در حالی است که متاسفانه ما هنوز حتی مقطع ارشد کافی در خراسان شمالی نداریم و هیچ یک از دانشگاههای دولتی استان خصوصا دانشگاه مادر، رشته دکتری ندارد.
وی در پایان با اشاره به نوپا بودن آموزش عالی در خراسان شمالی، گفت: امیدواریم با برگزاری جشنواره های اختراعات و مسابقاتی مانند استارتاپ ویکند ها خصوصا با محوریت مشکلات بومی استان به سمت تغییر فضا حرکت کنیم چرا که خراسان شمالی در عین محرومیت استعداد های شکوفا نشده فراوانی دارد.