به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از ایلام، حجت الله عبدالملکی، عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق (ع) در نشست با اساتید و دانشجویان بسیجی که با موضوع «جهاد اقتصادی» در دانشگاه ایلام برگزار شد، با تاکید بر این نکته که کسانی در لایه های بعد از دولت قرار دارند که حامی ارتباط با آمریکا هستند و دلشان برای دیدن تصاویر خاص در تلویزیون ایران یا در خیابان ها تنگ شده است، گفت: دکتر ابوطالبی گفت که بعد از لوزان، ارتباط با آمریکا منافع ش برای ما بالاتر است و ما نباید این فرصت را از دست بدهیم.
وی با اشاره به نظریه توسعه وابسته، تصریح کرد: این نظریه اقتصاد ایران را مانند یک واگن بدون قدرت حرکت می داند که تحرک آن را منوط به وصل شدن به لکوموتیو اقتصاد غرب به ویژه آمریکا برمی شمرد، برخی می گویند: تا چه زمان اقتصاد به سیاست یارانه بدهد؟ یک بار که شده سیاست به اقتصاد یارانه بپردازد، نظریه اقتصاد وابسته از یک بحث اقتصادی شروع می شود و به حیطه های سیاسی و فرهنگی تزریق می شود، در دو سال اخیر بارها شنیده اید که مسئولان کشورمان افزایش تولید ملی، تسریع در رشد اقتصادی، افزایش صادرات، بهبود عملکرد آموزش و پرورش، تسهیل ازدواج جوانان، ارتقا رقابت در اقتصاد کشور، اثرات روانی مثبت، کاهش بیکاری، بهبود فاکتورهای مالی، آزادسازی پول های بلوکه شده، افزایش سرمایه گذاری داخلی- خارجی، بهبود محیط زیست، ازدواج و آب مردم را به این نظریه گره زده اند.
استادیار گروه اقتصاد اسلامی دانشکدۀ معارف اسلامی و اقتصاد، یادآور شد: آقای نوبخت گفت که اگر ما ۱۵۰ میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب نکنیم، به اهداف سند چشم انداز نمی رسیم، همچنین آقای نهاوندیان تاکید کرد که ما باید با اقتصاد جهانی در هم تنیده شویم، امثال آقای زنگنه به تولید داخلی هیچ اعتقادی ندارند و تاکید ایشان صادرات نفت خام و عدم فرآوری نفتی در داخل کشور است.
با بازگشت شرکت های خارجی به ایران، صنعت نفت ایران به محاق خواهد رفت
عبدالملکی به سخنان رئیس جمهور در استان کردستان مبنی بر اینکه نمی گذاریم ایران به سرزمین واردات تبدیل شود، اشاره و خاطرنشان کرد: ما از شنیدن این سخنان خوشحال شدیم؛ اما براساس آمار، واردات اروپا به ایران نه تنها کاهش نیافته؛ بلکه ۴۰ درصد نیز اضافه شده است، برخی کشورها از دو تا ۱۰ برابر کالاهای خود را بیش از پیش به ایران صادر کرده اند، بخش فراوانی از این واردات شامل مواد شیمیایی، لوازم آرایشی و غیره هستند که تولید کنندگان ما می توانند آن را در کشور تامین کنند.
وی صنعت استخراج نفت و گاز در ایران به عنوان بزرگ ترین منابع نفت و گاز جهان را به شدت عقب مانده دانست و تصریح کرد: یکی از علل این عقب ماندگی، سپردن صفر تا ۱۰۰ استخراج به شرکت های خارجی می باشد لذا وقتی این شرکت ها به علت اعمال تحریم از کشور خارج شدند ما حتی یک چهارپایه نفتی را نتوانستیم بسازیم.
معاون سابق آموزشی دانشکدۀ معارف اسلامی و اقتصاد دانشگاه امام صادق (ع) با تاکید بر این نکته که تحریم ها باعث تقویت شرکت های داخلی شد، افزود: با بازگشت شرکت های خارجی به ایران، صنعت نفت ایران به محاق خواهد رفت، دوستان ما در وزارت نفت به این موضوع علاقه وافری دارند؛ به گونه ای که حتی قرارداد تولید دکل استخراج نفت با جهاد دانشگاهی را لغو کردند، تولید کنندگان شرکت های گازی- نفتی وقتی بعد از لوزان به جمهوری اسلامی اعلام کردند که آماده صادر کردن تجهیزات نفتی به ایران هستند؛ رئیس جمهور به شدت از این موضوع استقبال کردند، البته بعد از ابراز نگرانی ها، وزرات نفت اعلام کرد که فضا را به سوی رقابتی کردن میان شرکت های غربی و ایرانی سوق خواهد داد، یعنی ما کشتی گیر وزن ۵۰ کیلو خود را به مصاف کشتی گیر ۱۲۰ کیلو آمریکایی خواهیم برد، این رقابت باعث نابود شدن صنعت نفت و گاز داخل کشور خواهد شد به گونه ای که تولید کنندگان داخلی را در جا خفه خواهد کرد.
رفع تحریم ها در این وضعیت که در آن به سر می بریم اقتصاد ما را شکننده تر و وابسته تر می کند
عبدالملکی خروجی تبدیل شدن ایران به سرزمین واردات را کاهش تولید و وابستگی به غرب اعلام کرد و بیان داشت: در وضعیت کنونی، تحریم ها به صورت نعمت برای ایران هستند؛ زیرا ضعف های اقتصادی را به ما نشان می دهند، اقتصاد ایران از نظر تولید بسیار ضعیف است و در رکود به سر می برد، در حال حاضر ۸۶۰۰۰ میلیارد تومان سرمایه، منابع بزرگ گاز و نفت، کشاورزی و پتانسیل های عظیم دارد که از آن استفاده نمی شود.
وی ادامه داد: در جنگ بعدی اقتصادی که به بهانه های امنیت اسرائیل، حقوق بشر، حجاب زنان، تروریست و غیره تحریم های جدیدتری بر ایران تحمیل شد، اقتصاد ما شکننده تر خواهد بود از سوی دیگر رفع تحریم ها در این وضعیت که در آن به سر می بریم اقتصاد ما را شکننده تر و وابسته تر می کند.
استادیار گروه اقتصاد اسلامی دانشکدۀ معارف اسلامی و اقتصاد، دشمنان ایران را به دو دسته داخلی و خارجی ارزیابی کرد و افزود: دشمن خارجی ایران غرب به سرکردگی آمریکا است و تنها کاری که می تواند انجام دهد تحریم اقتصادی در راستای ایجاد تورم، قحطی و فلج کردن زندگی بیش از ۸۰ میلیون انسان است، این جنگ، تقابل میان آرمان ها و مهار تمدن اسلامی است، آن ها به هسته ای ایران کاری ندارند بلکه هدف چیز دیگری است.
ناکارآمدی های اقتصادی؛ عامل موفقیت تحریم های آمریکا
عبدالملکی عامل موفقیت طرح ها و تحریم های آمریکا در ایران را « ناکارآمدی های اقتصادی کشورمان» دانست و بیان داشت: آمریکایی ها به الگو نامطلوب مصرف در ایران دل بسته اند، پس از چند برابر شدن دلار که بخشی از آن توسط داخلی ها محقق شد، وارد کنندگان کالاهای خارجی با هر ترفندی به دریافت دلار دولتی اقدام کردند این در حالی بود که ما برای خرید دارو، دلار نداشتیم، عده ای از مصرف کنندگان نیز به احتکار دلار مبادرت ورزیدند و با ابراز تاسف باید گفت که تعدادی از بانک های رسمی کشور با وجود آنکه نیازی به احتکار دلار نداشتند دست به این کار زدند.
وی واردات رسمی ایران را ۵۵ میلیارد دلار اعلام کرد و بیان داشت: ۲۰ میلیارد دلار پول در دست مردم می باشد که اگر این مبلغ به بازار تزریق شود قیمت دلار از ۱۰۰۰ تومان کاهش می یابد.
امید آمریکا به الگو نامطلوب مدیریت اقتصادی در ایران وافر است/ برخی از مسئولین کشورمان در مفاسد شرکت می کنند
معاون سابق آموزشی دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد دانشگاه امام صادق (ع) بیان کرد: بسیاری از اقتصاددانان غربی و نیز پروفسور فیشر، اقتصاددان اسرائیلی، گفته اند که تحریم ها، اقتصاد ایران را فلج نخواهد کرد؛ زیرا ایرانی ها راه حل را خواهند یافت و غرب تنها می تواند منتظر اثرات سیاسی تحریم ها باشد، اقتصاددانان انگلیسی نیز می گویند که ایران تنها ۱۰ درصد از احتیاجات خود را وارد می کند به عبارتی دیگر ۵۰۰ میلیارد دلار به تولید می پردازد و ۵۰ میلیارد دلار ملزومات وارد می کند، اگر فشار اقتصادی تحریم ها افزایش یابد آن ۱۰ درصد واردات نیز منقطع می شود و به ۱۰۰ درصد تولید ملی منجر خواهد شد.
عبدالملکی ادامه داد: اقتصاددانان آمریکایی گفتند: انگلیسی ها چیزی از اقتصاد نمی دانند، ما کاری می کنیم که تولید کننده ایرانی دیگر تولید نکند این موضوع به لغو یا تعلیق شدن تحریم ها ربطی ندارد، ما با تحریم ایرانی ها، دلار را دو برابر می کنیم، الگو رفتاری مردم ایران به گونه ای است که قیمت دلار را چند برابر می کنند از سوی دیگر تولید کننده داخلی به جای افزایش تولید، آن را کاهش می دهد تا قیمت کالایش افزایش یابد؛ زیرا در فرهنگ اقتصادی ایران، سود طلبی دیده می شود، در جریان تحریم ها و گران شدن دلار، مشاهه کردیم که بسیاری از تولید کنندگان با وجود اینکه مشکل نقدینگی و مواد اولیه نداشتند به کاهش میزان تولیدات خود پرداختند، این موضوع به بازار شوک وارد کرد و تورم را به ارمغان آورد.
وی امید آمریکا به الگو نامطلوب مدیریت اقتصادی ایران را وافر دانست و گفت: مقام معظم رهبری می فرمایند: راه حل مشکلات اقتصادی ما در ژنو و لوزان نسیت، ایشان در سال ۹۱ تاکید کردند که اگر به دانش، برنامه ریزی و ثبات اقتصادی توجه شود تحریم ها بی اثر خواهند بود، این سه اصل در دولت های گذشته و کنونی مفقود شد، با وجود اینکه ما می توانیم ۸۰ درصد از کالاهایی که وارد می کنیم را خودمان تولید کنیم چه لزومی دارد که ۷۵۰ میلیارد دلار را به وارد کردن اقلام خارجی تخصیص دهیم؟ از این میان، سهم کالاهایی که توانایی و تکنولوژی تولید آن را نداریم ۱۵ میلیارد دلار است، ۶۰ میلیارد دلار به خرید کالاهای مصرفی مانند پارچه، پرتقال، گوجه فرنگی، سنجاق قفلی، عروسک و صدها مورد دیگر اختصاص داده ایم.
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) یکی از معضلات کنونی کشورمان را فساد اقتصادی اعلام کرد و افزود: برخی از مسئولین کشورمان در مفاسد شرکت می کنند، این موضوع یک درد بزرگ است، سود ۱۲۰۰۰۰ میلیارد دلاری واردات معادل نصف بودجه یک سال دولت می باشد و این سود عاید قشر معدودی که ۲۰۰۰ نفر هستند؛ می شود، ۷۰۰۰۰۰۰ میلیارد تومان در دست بانک ها هستند که ۳۶۰ هزار میلیارد تومان از این مبلغ به صورت وام به عده ای تفویض شده است، این وام ها به چه کسانی تعلق می گیرد؟ آیا غیر از این است که خرج تخریب اقتصاد می شود! و در بازار مسکن، دلالی و واردات تزریق می شود!
عبدالملکی ادامه داد: کل بودجه کشور بیشتر از ۱۵ هزار میلیارد است؛ این در حالی است که ۷۰۰ هزار میلیارد در دست همان ۲۰۰۰ نفر قرار دارد، مدیران اعتبارات بانکها برای اعطای وام به مردم «پورسانت» می گیرند، این در حالی است که مسئولان ما به غرب چشم دوخته اند تا کسی بیاید و ۱۰ میلیون دلار در ایران سرمایه گذاری کند.
وی با تاکید بر این مطلب که قوه مجریه و مقننه به عنوان حاکمیت، ثابت کرده اند از توان فکری متخصصین استفاده نمی کنند، ابراز داشت: ۱۰ میلیون دانشگاهی در ایران وجود دارد، چرا از این طیف راهنمایی و مساعدت نمی گیرند؟ تمام سیاست های اقتصاد دولت را سه نفر و نصفی می بندند که در مجموع به اندازه یک فوق لیسانس سواد ندارند، متوسط سواد مسئولان اقتصادی دولت پیشین مدرک لیسانس بود.