حجت الله عبدالملی در گفتگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در مشهد، در رابطه با اظهارات اخیر دولتمردان در این رابطه که قرار نیست مذاکرات تاثیری بر زندگی مردم داشته باشد، گفت: از همان اول معلوم بود که با بحث مذاکرات اتفاق خاصی در عرصه اقتصادی کشور رخ نخواهد داد.
عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق (ع) ادامه داد: غربیها تمام تلاش خود را به کار بردند تا در جریان تحریمها مبادلات اقتصادی ما با دنیا را کاهش دهند، در حالی که ما در سالهای تحریم مبادلات اقتصادیمان نسبت به قبل تحریمها، ۲۵ درصد افزایش یافت.
وی با اشاره به اینکه قبل از سال ۸۹ مجموع صادرات و واردات ما ۸۰ میلیارد دلار بود و این رقم پس از تحریمها تا ۱۰۰ میلیارد دلار افزایش یافت، خاطرنشان کرد: با این روند مشخص است که تحریمها کارگر نبودند.
عبدالملکی یادآور شد: یکی از تاثیرات تحریمها، کاهش فروش نفت بود که این کاهش از دو طریق افزایش قیمت ارز و تنظیم کردن خرج و دخل توسط دولت اثرات کاهش فروش نفت را کاهش داد و به این طریق دولت توانست بودجه خود را تامین کند، بنابراین تحریمها تاثیر خاصی بر اقتصاد ما نداشته است.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: نظریه فلج کنندگی تحریمها که غربیها عنوان میکنند، از ابتدا مبنای علمی صحیحی نداشت. مشکلاتی که برای ما در عرصه اقتصاد رخ داد از محل تحریمها نبود، بلکه به این دلیل بود که دولتمردان چه در دولت قبل و چه در دولت فعلی فرافکنی میکردند.
وی نامطلوب بودن فرهنگ اقتصاد و به هم ریختگی ساختارهای اقتصادی را از جمله مشکلات ما در اقتصاد است، خاطرنشان کرد: متاسفانه دولتمردان ما در اوایل تمامی مشکلات کشور را به مذاکرات ربط دادند، زیرا درصدد بودن منویات سیاسی خود را جلو ببرند.
عبدالملکی افزود: واقعیت این است که بسیاری علاقمند به آمریکا هستند و با این مذاکرات میخواستند تابوی ارتباط با آمریکا را بشکنند در پی این امر اقتصاد را مهمترین مسئله برای گره زدن به مذاکرات ارزیابی و اصرار کردند که مذاکرات بر اقتصاد کشور تاثیر جدی دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق (ع) افزود: امروز که دولت به توافق اولیه رسیده و در حقیقت مشخص نیست که به واقع به توافق برسد و چنانچه به توافق برسد مشخص نیست که تحریمها برداشته شوند، مجبورند یک سری واقعیتها را عنوان کنند و بگویند که تحریمها اثری بر اقتصاد کشور نداشته است؛ که چنانچه برداشته شود، اقتصاد ما دگرگون میشود.
وی در پایان با بیان این موضوع که بسیاری از انتقاداتی که به متن برجام میشود صحیح است، بیان داشت: در واقع این برجام امیدوار کننده نیست.