گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، یادداشت دانشجویی*؛ آنچه در متن برجام و به عنوان محتوای متنی این معاهده نامه هسته ای می شناسیم تنها قسمت عیان و آشکار برجام است و مابقی برجام از دیده ها پنهان و به صورت جریانی خزنده طراحی شده است. به عبارتی ساده تر برجام مانند یک آیسبرگ( کوه یخ) قطبی است که تنها ۴۰ درصد آن روی آب و در معرض دید است و ۶۰ درصد باقی مانده را باید در سطح زیر آب جستجو نمود.
تبعات و دنباله های فرا متنی برجام همواره از همان ابتدا مورد مداقه کارشناسان این حوزه بوده و در رسانه های فعال در موضوع مذاکرات هسته ای بررسی دنباله های برجام را به دو بخش تبعات متنی و تبعات فرامتنی تقسیم کرده اند. به عقیده برخی کارشناسان حوزه مسائل استراتژیک برجام علاوه بر متنی که دارد یک روح فرامتنی را نیز شامل می شود، روحی که از دید عوام غائب و برای پژوهشگران و اهالی مطالعه حاضر و قابل مشاهده است. اخیرا و با عبور از دوران مذاکرات هسته ای و به رسمیت شناخته شدن برجام در گوشه و کنار جریان حاکم بر دولت این گذاره نمود بیشتری پیدا کرده که دوران شعار «مرگ بر آمریکا» باید به پایان برسد و دیگر دورانی است که باید با آمریکا بر سر مسائل گوناگون به راه حل های مشترک برسیم.
طرفداران این گزاره استراتژیک در حوزه سیاست خارجی معتقدند برجام و توافق هسته ای نمود خارجی از یک مدل تنش زدایی در روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران است و این مدل توانایی و پتانسیل ویژه ای برای تسری به سایر حوزه ها را نیز داراست. به عبارت بهتر به عقیده این عده مسیری که در توافق هسته ای طی شد را می توان در حوزه هایی نظیر حقوق بشر و مسائل منطقه ای نیز تجربه کرد. در همین راستا می توان به سخنان متعدد ریاست جمهوری و وزیر امورخارجه وسایر مقامات دولتی استناد کرد. برای مثال دکتر روحانی روز دوشنبه و در همایش سفرا و روسای دفاتر و نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور اظهار داشت: تجربه برجام و رویکرد برد – برد که در آن طرفهای مذاکره بتوانند احساس توفیق در مذاکرات کنند، یک الگو برای حل مشکلات در جهان است”
وی در ادامه افزود: امروز مسایل بسیار مهمی در منطقه داریم که هر روز تداوم آنها فقط به نفع رژیمی مثل رژیم صهیونیستی است و اگر صلح، ثبات، امنیت و آرامش یک روز و حتی یک ساعت زودتر در منطقه برقرار شود، این به ضرر رژیم صهیونیستی و به نفع همه ملتهای منطقه است.
برجام همانطور که رهبر معظم انقلاب به درستی متذکر شدند دارای نقاط ضعف و ایراد های ساختاری است که در صورت رعایت نکردن شروط ۹ گانه مندرج در نامه ای ایشان به ریاست محترم جمهوری می تواند ضربات جبران ناپذیری به منافع ملی وارد آورد. و از طرفی دیگر نیز مقام معظم رهبری طی ماه های گذشته و خصوصا پس از سالگرد ارتحال امام(ره) به خطر تحریف راه امام و آرمان های انقلاب اشاره کردند و افزودند: اگر راه امام(ره) را گم یا فراموش کنیم، ملت ایران سیلی خواهد خورد. سابقه برخورد های خصمانه دولت ایالات متحده آمریکا امروز دیگر بر هیچ کس پوشیده نیست و در اندیشه رهبران انقلاب اسلامی ایران نیز یک صبغه پررنگ استکبارستیزی به عیان مشاهده می شود، اما اینکه عده ای از خواص امروز در حال ارسال کدهایی به آنسوی مرز برای پایان دوران استکبار ستیزی هستند جای تامل و دقت دارد.
به عقیده برخی کارشناسان یکی از تبعات فرامتنی برجام همین بزک کردن چهره دشمنی طولانی آمریکایی ها با ملت ایران و منافع ملی مردمان ساکن در این کشور و کشورهای اسلامی است که این بزک کردن و آراستن چهره خصمانه آمریکا اولین اثرش زمینه سازی برای پیشبرد اهداف پروژه نفوذ است. اخیرا و به گزارش رسانه های محلی در شهر بوشهر، یکی از مقامات این شهرستان، برخی از افرادی که شعار مرگ بر آمریکا را سر می دادند، فرا خواند و این عمل را محکوم کرد !این نوع وقایع اجتماعی جدید که طبعا از همان تبعات فرامتنی برجام نشات می گیرد، حکایت از نسل چهارم فتنه های پس از انقلاب اسلامی دارد.
نسل چهارم فتنه های پس از انقلاب اسلامی این بار در قامت تحریف راه و خط امام (ره) و اهداف انقلاب اسلامی ظهور کرده و لازم است با تحلیل و بررسی عمیق آن، انقلاب اسلامی را از گزند تبعات خسارت بار آن حفظ نمود.
محمدعلی کول -فعال دانشجویی
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.
.