به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از گرگان؛ حسن صادقلو، استاندار گلستان عصر امروز در مراسم افتتاحیه هفته پژوهش استان گلستان با شعار «پژوهش و فناوری، عزم ملی و رویکرد جهانی» که در تالار شهید مطهری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی برگزار شده بود، گفت: هفته پژوهش بزرگترین رخداد کشور و استان است.
استاندار گلستان حضور خود را در مجموعه اساتید افتخار دانست و اظهار امیدواری کرد که بتوانیم رسم تشکر، درس گرفتن و درس آموزی را بجا آوریم.
وی افزود: سال ما پر از مناسبتهاست و خدا را شکر که هفتهای بنام هفته پژوهش نام گرفت ولی با تشریفات و ذکر و یاد پژوهشگران نمیتوانیم در طراز ظرفیت پژوهش حرکت کنیم.
صادقلو تصریح کرد : ماموریت ما نسل جدید بنا به این تعبیر قرآنی «فَإِذَا فَرَغْتَ فَانصَبْ» باید پژوهش محوری به صورت پیشتازتر از سنوات گذشته باشد از همین رو از مسئولین هفته پژوهش انتظار داشتم که ببینیم که در شاخصههای پژوهش چه اتفاقی افتاده است.
استاندار گلستان گفت: طراز شخصیتی بزرگان علم در حد جلسات و تشریفات نیست و در نتیجه امید داریم که واقعا حساسیتی نسبت به هفته پژوهش پیدا بکنیم.
صادقلو متذکر شد: اولین نکته همین است که اسلام عرصه علم و پژوهش را با یک ادبیات بسیار استراتژیک طراحی و عرضه کرده است. کلماتی در ۱۴۰۰ سال قبل بوده که واقعا با موضوع و ادبیات زمان خودش همطراز نبوده ولی آن روزها این نکات را انشا کرده است، اسلام پنج کلمه را به عنوان ادبیات استراتژیک در عرصه علم و پژوهش مطرح کرده است که کلمات بسیار مهمی است.
وی در ادامه تشریح کرد: شما اگر تاریخ جاهلیت را بخوانید، میبینید پیامبر با آن جامعه چه کرد و بعد مشاهده خواهید کرد که چه چیزهایی در صحنههای آفرینندگی علم و پژوهش اتفاق افتاده است که واقعا انسان احساس معجزه می کند که چه نسلی را پیامبر (ص) تحویل گرفت و چه نسلی را در این حوزه بار آورد که قابل تامل است؛ ریشه اصلی همینجاست که اسلام چه جامعهای را تحویل گرفت و با چه کاری چه کرد از این جهت عرصه علم و این ادبیات انتخابی از طرف وحی و پیامبر (ص) باعث شد که این دوره تمدنی بسیار بزرگ در تاریخ تمدن جهانی اتفاق بیفتد.
استاندار گلستان اظهار داشت: پنج کلمه منجر به ایمان شد، اولین کلمه این بود که «طَلَبُ العِلمِ فَريضَةٌ عَلى كُلِّ مُسلِمٍ و مُسلِمة» یعنی ای زن و مرد طلب دانش برایتان فریضه است و واقعا فریضهای که آن روزها اعلام میشد دقیقا در میدان خودش نزدیک به یک واجب عینی بود یعنی اگر انجام نمیگرفت گناه محاسبه میشد.
وی در خصوص کلمه دوم متذکر شد: اسلام برای اینکه این علم رهگیری شود جمله «اطْلُبُوا الْعِلْمَ مِنَ الْمَهْدِ إِلَى اللَّحْد» را مطرح کرد؛ یعنی از گهواره تا گور دانش بجویید. در واقع اسلام برای اینکه این طلب علم میزان زمانی پیدا بکند میگوید یادگیری علم، بازنشستگی ندارد.
صادقلو ادامه داد: نکته سوم تعیین زمانی یادگیری علم است که در اسلام یادگیری علم بازنشستگی وجود ندارد، در واقع استراتژی سوم بحث مکانی موضوع بود، هیچ گاه اسلام قاعدهاش محدود در مکان نشد، اطْلُبُوا الْعِلْمَ وَ لَوْ بِالصِّینِ، اینکه آن روزها حتی چین انتخاب شد، افق تصوری دنیای آن روز در دور بودن در افق مکانی چین بود. این یک وجه استعاری داشت بر اینکه انسان افق را ببیند، در واقع اسلام میگوید اگر در دورترین نقطه نیز مجهول علمی باشد و برای شما آموزش ایجاد میکند انسان باید به دنبالش برود و محدودیتی وجود ندارد.
استاندار گلستان تصریح کرد: نکته چهارم مربوط به خواندن است، اسلام در این خصوص الفاظی را انتخاب کرد که در یک جامعه کم سواد، اوج سواد را ایجاد میکرد دو تا کلمه : اقرا، ورق؛ مبنای ارتقا فقط خواندن است که پژوهش هم در دایره این موضوع است.
وی در تشریح نکته ی پنجم متذکر شد: نکته پنجم در مدار ارزش جامعه بدلیل یه سری غزوات و مجاهداتی که دارد، به جامعه شهادت طلب تبدیل شده است اما اگر در فرهنگ جهاد که ۵۲ غزوه در دوران پیامبر (ص) در محدوده ۱۰ سال طراحی و مطرح میشود دقت کنید میبینید که آموزههای اسلام در جامعه شهادت طلب و فرهنگ شهادت به ما میگویند: «مداد العلما افضل من الدماء الشهدا».
صادقلو در پایان ابراز کرد: این پنج نکته یک استراتژی قوی برای دنیای علم و پژوهش است که پیامبر (ص) تنظیم کرد.