به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، فواد ایزدی کارشناس مسائل سیاست خارجه عصر دیروز به مناسبت روز دانشجو مهمان دانشگاه عباسپور بود.
وی در ابتدا پیرامون مطالعه درباره روابط کشورها گفت: معمولا در محیط های دانشگاهی زمانی که می خواهند روابط بین دو کشور را مطالعه کنند به سه موضوع توجه می کنند. موضوع اول سیاست های اعلامی کشورهاست. مثلا نگاه می کنند به اظهارات رییس جمهور و وزیر امور خارجه امریکا که چه می گویند.
ایزدی دومین موضوع مورد مطالعه درباره روابط میان دو کشور را سیاست های اعمالی دانست و درباره سومین موضوع مورد مطالعه افزود: حوزه ی سوم , تاریخ روابط دو کشور است و این که دو کشور در گذشته چگونه با هم رابطه داشته اند.
کارشناس مسائل سیاست خارجه با اشاره به اینکه چند روز پیش , هیلاری کلینتون , نامزد انتخابات ریاست جمهوری امریکا ایران را به حمله نظامی تهدید کرد، گفت: بر اساس فصل یک منشور سازمان ملل و بند دوم , کشورها حق ندارند یکدیگر را تهدید به حمله نظامی کنند.
وی افزود: این انتظار وجود داشت که بعد از دوسال مذاکره با امریکا و رسیدن به توافق , ادبیات امریکایی ها که خلاف قوانین بین المللی هم هست تغییر کند.
ایزدی پس از بیان تاریخچه ای کوتاه از حوادث روز دانشجو , درباره رابطه نیکسون، رییس جمهور اسبق امریکا و عامل کشتار روز شانزده آذر با شاه گفت و تصریح کرد: نیکسون از چهره های بسیار نزدیک به شاه بود. به طوری که پس از مرگ شاه , مشهورترین شخصیت امریکایی حاضر در مجلس ختم , نیکسون بود.
در ادامه کارشناس مسائل برجام, به بیان یکی از خط قرمزهای های مقام معظم رهبری پرداخت و ادامه داد: قراربود راکتور آب سنگین اراک , آب سنگین بماند اما در قراردادی که منتشر شده, اصلا کلمه ی آب سنگین نیست. آدم باید دلش به یک چیزی خوش باشد اما این وضعیت طرق مقابل نسبت به ماست.هنوز هم عداوت و دشمنی غرب نسبت به ما وجود دارد.
وی افزود: طرف غربی این طور ادعا می کند که ایران چهار مسیر برای رسیدن به بمب داشت یعنی اراک و نطنز و فوردو و یک پایگاه مخفی و ما (امریکا) این چهارراه را بستیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران درباره دغدغه های امریکا نسبت به ایران اظهارداشت: قدرت منطقه ای ایران نیز طرف مقابل را ناراحت می کند و شاید آنها حسادت میکنند. وی با مقایسه نفوذ نظامی امریکایی ها در عراق و نفوذ فرهنگی ایران در مراسم اربعین افزود: نفوذ ما در لبنان , سوریه , یمن و عراق بیشتر از امریکایی هاست چون سیاست های امریکا کوچک است.
ایزدی در ادامه به روابط ایران و امریکا در دولت های پیشین پرداخت و گفت: یک تفکری در ایران هست که امریکا ابرقدرت است و ما باید با امریکا بسازیم که این تفکر را شاه هم داشت.
وی افزود: بعد از انقلاب , آقای بازرگان در این زمینه فرقی با شاه نداشت. پس از دولت موقت هم , افرادی که جایگزین شدند چهره ی انقلابی تری داشتند ولی در بین آنها این تفکر وجود داشت.
کارشناس امور سیاست خارجه ادامه داد: بعد از جنگ هم آقای هاشمی معتقد بود که باید به یک تعامل با امریکایی ها برسیم. طرح هاشمی این بود که ما از شرکت های نفتی امریکایی دعوت می کنیم که در خلیج فارس حضورپیداکنند. فکر و منطق هاشمی این بود که چون امریکایی ها نفت می خواهند , ما به آنها نفت می دهیم تا آنها سرمایه گزاری کنند و نمک گیر بشوند, بعد بروند و از دولتشان بخواهند که دعوایشان با ایران را تمام کنند.
ایزدی در ادامه به بیان این نکته پرداخت که بعدها امریکا قانونی را وضع کرد که هیچ شرکت امریکایی و حتی غیرامریکایی حق ندارد در صنعت نفت ایران حضور پیداکند.
او گفت: آقای هاشمی آمد ابرو را درست کند , زد چشمش را هم کور کرد و صنعت نفت ایران زیر تحریم رفت. رئیس دولت بعد هم معتقد به تعامل با امریکایی ها بود.
وی افزود: به گفته مقامات امریکایی , ایران در مسئله افغانستان به امریکا کمک کرد. سفیر امریکا در کابل , چندبار این مطلب را گفته که اگر کمک ایران نبود , امریکا در افغانستان دچار مشکل می شد.
وی ضمن اشاره به حادثه یازده سپتامبر و حمله امریکا به افغانستان و کمک های ایران , این سوال را مطرح کرد که پاسخ امریکا به کمک های ایران چه بود و گفت: اما جواب کمک ایران چه بود؟ : آقای بوش به کنگره می رود و می گوید ایران محور شرارت است.