به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، میزگرد دانشجویی و عدالتخواهی امروز با حضور مرتضی کیا و شهریار خسروی به همت بسیج دانشجویی پردیس علوم دانشگاه تهران در این دانشگاه برگزار شد.
در ابتدای این میزگرد مرتضی کیا در خصوص جایگاه جنبش دانشجویی در دانشگاه گفت: جنبش دانشجویی یک جریان اجتماعی پیش رو است که گفتمانی مشخص را در کشور پیگیری می کند اما امروز آن چیزی که در فضای جامعه دانشگاهی با آن مواجه هستیم فاقد شرایطی است که عرض کردم. جنبش دانشجویی امروز نه یک جریان نه پیش رو و نه یک جریان اجتماعی است علاوه بر این حتی گفتمان مشخصی هم ندارد.
وی با اشاره به اینکه طی هفته های گذشته نشریات دانشکده های مختلف دانشگاه تهران را از طیف های موافق و مخالف مورد بررسی قرار داده است تصریح کرد: پس از بررسی های خود متوجه شدم دغدغه هایی که در سال 85 و 86 در قالب مقاله و تیترهای گوناگون در نشریات دانشجویی درج می شد همچنان پس از گذشت سال ها تیتر یک نشریات دانشجویی ما قرار گرفته است جالبی قضیه این است که این اتفاق بر هر دو طیف مخالف و موافق مشاهده شد و این نشان دهنده آن است که هیچ چارچوب سفت و سختی هم نمی توانست چنین کاری کند که چندین و چند سال دغدغه و حرف دانشجویان ما تنها چند تیتر تکراری و روتین باشد.
وی ادامه داد: اتفاقی که در فضای ژورنالیستی کشور حدود پنج و شش ماه گذشته رخ داد و مسئله محله هرندی تهران به نحوی در رسانه ها برجسته شد و دغدغه خبرنگاران ما قرار گرفت که به این فکر فرو رفتند که آیا تهران در سال های گذشته محله هرندی نداشت؟ آیا این محله مولود همه اتفاقات سال 94 است؟ چرا باید صدای جنبش دانشجویی و حتی شورای شهر تهران بعد از اقدام شهرداری و ساخت قرارگاه جهادی برای سروسامان دادن به این محله دربیاید؟
در ادامه این برنامه شهریار خسروی، فعال دانشجویی در خصوص نقش و جایگاه کنونی جنبش دانشجویی نیز گفت: وقتی که وارد دانشگاه می شویم یکسری نهاد دانشجویی می بینیم با اتاق های مختلفی که به آنها داده اند اما جنبشی نمی بینیم و این مسئله بسیار مهمی است که باید روی آن کار کرد. شاید کشور در یک برهه زمانی در دهه 70 شاهد جنبش دانشجویی بود و آن هم به واسطه ورودی های دهه 70 در دانشگاه بود که دردهه قبل از آن به دنیا آمده بودند و با چارچوب خاص آن دهه بزرگ شده بودند اما دانشجویان امروز دانشجویان تحصیلات تکمیلی هستند و دانشجویان نسلی هستند که کشورشان جایزه جهانی کنترل جمعیت را می گیرد.
مرتضی کیا در ادامه بحث خود خاطرنشان کرد: ما در بحث آرمان آزادی و عدالت دچار تک بعدی نگری شده ایم و یکسری از دوستان جنبش دانشجویی ما به دنبال دغدغه های عدالت اقتصادی و عده ای دیگر به دنبال مباحث عدالت سیاسی رفته اند اما من آزادی خواهی را ارجح تر از دموکراسی می دانم.
وی اظهار داشت: جنبش دانشجویی در دهه 70 فریب خورد و بازوی اجرایی فلان حزب و فلان مجلس گردید چرا که مثلا دموکراسی را در رای آوردن فلان حزب و فلان جناح می دید اما چیزی که دانشجوی امروز باید به آن توجه کند آن است که عدالتخواهی و آزادی خواهی دو بال جنبش دانشجویی هستند.
خسروی در ادامه اظهارات مرتضی کیا در خصوص بحث دموکراسی عنوان کرد: دموکراسی کف عدالت را در جامعه تضمین می کند اما باید این را فراموش نکرد که دموکراسی ترین کشورها نیز نتوانستند دموکراسی را آن طور که باید و شاید اجرا کنند. دموکراسی در کشور ما همان مفهومی را دارد که دانشجویان پیرو خط امام در دوم خرداد سال 76 به آن می اندیشیدند.
مرتضی کیا با تایید حرف خسروی مبنی بر اینکه دموکراسی کف عدالت را برقرار می کند افزود: به نظر من بشر تاکنون بهترین مدلی را که می توانسته برای برقراری عدالت در جهان ارائه دهد همین دموکراسی است اما مسئله ای که می خواهم امروز روی آن تاکید کنم آن است که دموکراسی امروز وجود دارد اما مسئله مهم حکومت استعمارگران و سرمایه دارانی است که به اسم دموکراسی بر منسب حکومت نشسته اند.
این فعال دانشجویی در ادامه سخنان خود تصریح کرد: دموکراسی اگرچه دستاوردهای بسیار خوبی برای بشر داشته است اما مسئله مهم آن است چه کسانی آن را اداره می کنند و در راس آن قرار می گیرند.
وی همچنین گفت: ای کاش در بعضی حوزه ها آمریکا شویم در بعضی جاها مثل اقتصاد متاسفانه باید بگویم که اقتصاد ایران وحشیانه تر از اقتصاد سرمایه داری آمریکاست و ای کاش حداقل چارچوب آن اقتصاد را داشتیم تا امروز به اسم اقتصادی با چارچوب مدون و صحیح شاهد اختلاس های میلیاردی نبودیم.
خسروی در ادامه در جمع دانشجویان دانشگاه تهران در خصوص دو مشکل قوه قضائیه در کشور گفت: مشکل اول نبودن هیچ نهاد مردمی ناظر بر این قوه است و مشکل دوم نداشتن این اعتقاد در ذهن ریاست قوه قضائیه است که هیچ نظارتی از رهبری تا آبدارچی این حکومت اعمال نمی شود که به نظر من از حرف های اخیر رئیس قوه قضائیه نقض کامل قانون اساسی بود و این حرف ها و تضاد و تناقض ها می تواند زمینه ساز فساد سیستماتیک را ایجاد کند.
این فعال دانشجویی در خصوص باور بسیج دانشجویی در مورد عدالتخواهی نیز گفت: دوستان بسیج دانشجویی و تشکل های نزدیک به آن عدالتخواهی را بدون میانجی سیاست تصور می کنند که من در خصوص این باور به آنها هشدار می دهم چرا که عدالتخواهی را نباید با این دید مطالبه گری کرد.
خسروی همچنین در خصوص کلیپی که در ابتدای این میزگرد در خصوص اردوهای جهادی دانشجویان دانشگاه تهران پخش شد خاطرنشان کرد: اردوهای جهادی بسیار خوب است اما برای خودسازی خود فرد یعنی دانشجو نه خودسازی جامعه ما برای اصلاح کشور نیاز به رفع مشکل علت داریم نه مشکل معلول یاد دادن نخ دندان کشیدن به یک کودک در اردوی جهادی کار بسیار خوبی است اما مشکلات بنیادین جامعه را حل نمی کند و به نظر من این مشکلات ریشه در سیاست دارد.
کیا درخصوص اظهارات خسروی مبنی بر حرف های اخیر آیت الله آملی لاریجانی نیز گفت: ایشان مفسر قانون اساسی نیستند که بخواهیم حرف هایشان را به منزله قانون اساسی تلقی کنیم اما حرف هایی از گوشه و کنار شنیده می شود که نظارت بر رهبری به چالش کشیده شده است علت آن نیز به خاطر ابهاماتی است که در قانون اساسی ما بوده است و هیچ کس برای رفع آن اقدام نکرده است.