به گزارش گروه بين الملل خبرگزاري دانشجو، به نقل از الوقت، شیخ عبد الرحمن تُرکی یکی از فرماندهان گروه شورشیِ نورالدین زنکی در حلب، روز چهارشنبه ١٦ دسامبر ٢٠١٥ در مصاحبه با پایگاه خبری «سوریا علی طول» اعلام کرد که پرواز جنگنده های ال – ٣٩ نیروی هوایی سوریه از فرودگاه کویرس آغاز شده است. این مدل جنگنده، ارزان، سبک و دارای قابلیت مانور بالا در حملات زمینی است. علاوه بر این تلویزیون رسمی سوریه نیز سه شنبه شب ١٥ دسامبر، آغاز پرواز ال – ٣٩های نیروی هواییِ سوریه از فرودگاه کویرس را به نمایش گذاشت که خلبان آن خطاب به مخاطبان می گفت: «با سرفرازی و شجاعت به سوریه بازگشته ام».
احتمال داغ شدن جبهه حلب
خبر بازگشت جنگنده های سوری به فرودگاه کویرس درحالی شب ١٦ دسامبر منتشر شد که در گیری با داعش در اطراف این فرودگاه تا روز ١٨ دسامبر همچنان ادامه داشت. هر چند هنوز ماموریت ال – ٣٩ های سوری اعلام نشده است، اما شیخ عبد الرحمن تُرکی با استناد به این رخداد استدلال می کند که به دلیل فاصله ٣٥ کیلومتری کویرس از شرق حلب، به احتمال زیاد حکومت قصد دارد تا از این جنگنده ها در یک عملیات گسترده زمینی در حلب استفاده کند که هدف آن نیروهای پیاده و زرهی معارضه سوری است.
عبد الرحمن تُرکی بر اساس تجربه مشاهده حملات ال – ٣٩ ها، سلاح های کاربردی این جت سبک را توپ های دوقلوی ٢٣ میلیمتری و بارگیری یک بمب یک تنی اعلام می کند. در حالی معارضه سوری ورود دوباره ال – ٣٩ ها به فرودگاه کویرس را نشانه ای از در پیش بودن آغاز حملات جدید در حلب فرض کرده که مقاومت از روز ١٥ اکتبر ٢٠١٥ عملیات پیچیده و چند جانبه ای را در شمال استان حلب آغاز کرده بود.
نیروهای مقاومت از روز ١٩ اکتبر با هجوم به روستای تل سبعين در حومه شرقی حلب ، عملیات خود برای ورود به منطقه سفیره با هدف شکستن محاصره فرودگاه کویرس را آغاز کرده بودند و در نهایت شب ١٠ نوامبر محاصره این فرودگاه شکسته شد.
تغییر موازنه نظامی و ادبیات ایالات متحده آمریکا
نگرانی معارضه سوری از آغاز عملیات فراگیر در حالی است که وزارت دفاع روسیه نیز در آخرین گزارش نوبه ای خود که روز ١٦ دسامبر منتشر شد اعلام کرد که نیروهای سوری به امنیتی سازی محیط اطراف کویرس را ادامه می دهند و در جبهه جنوب غربی حلب به سمت ادلب در حال پیشروی هستند.
همچنین ژنرال سرگی روتسکوی فرمانده اصلی عملیات مسقیم روسیه روز ١٥ دسامبر اعلام کرد که روسیه از ٣ سپتامبر (٧٥ روز) ٤٢٠١ پرواز رزمی در سوریه انجام داده و ١٤٥ موشک کروز به سوی اهداف تعیین شده شلیک کرده که در برگیرنده اهدافی در لاذقیه، حلب، حمص ، حما و حومه دمشق بوده است.
این روند در حالی در روز ١٦ دسامبر با ٥٩ پرواز رزمی و حمله به ٢١٢ هدف در لاذقیه، ادلب، حما، حمص، حسکه و رقه ادامه پیدا کرد که موسسات مطالعاتی آمریکایی متمرکز بر حملات روسیه همچنان معتقدند نقطه عطف حملات روسها بر معارضه سوری معتدل قرار دارد نه داعش. این درحالی است که به موازات نمایان شدن نشانه های تقویت موازنه نظامی به نفع مقاومت از روز ١٥ دسامبر تغییر لحن قابل ملاحظه ای در ادبیات ایالات متحده آمریکا رخ داد.
در حالی که ایالات متحده آمریکا پیش از این تاکید داشت که سد باید در دوره انتقالی کناره گیری کند. جان کری بعد از دیدار با پوتین در مسکو گفت:
«ایالات متحده آمریکا و شرکای آن به دنبال تغییر رژیم در سوریه نیستند.آنچه ما می گوییم این است که ما معتقدیم اسد خود قادر به رهبریِ آینده سوریه نخواهد بود. اما ما امروز نمی توانیم بر روی اختلافات درباره این تمرکز کنیم که آنچه در کوتاه مدت باید برای اسد اتفاق بیافتد چه خواهد بود.
ما بر روی یک فرایند تمرکز کرده ایم. یک فرایند سیاسی که مردم سوریه درباره آینده آن تصمیم خواهند گرفت.اما ما براین باوریم که هیچ کس نباید مجبور به انتخاب بین تروریست ها و یک دیکتاتور باشد. چالش ما بر سر ایجاد شرایطی است که یک جایگزین پدیدار شود».
البته جان کری همین ادبیات را در اجلاس روز ١٨ دسامبر در نیویورک نیز به طور صریح تری به کار برد. او که با اشاره به تصویب قطعنامه ٢٢٥٤ شورای امنیت در همان روز صحبت می کرد دوباره تاکید کرد:
«واقعیت اینجاست که هیچ چیز بیشتر از جنگ با تروریست ها به طور واقعی به روند سیاسی برای اعطای فرصت یک انتخاب واقعی به مردم سوریه کمک نمی کند. نه یک انتخاب میان اسد و داعش، بلکه یک انتخاب بین جنگ و صلح، بین افراط و خشونت و استقرار یک سیستم سیاسی جدید».
در مجموع به نظر می رسد ایالات متحده آمریکا با پذیرش واقعیات موجود در جبهه نبرد با عبور از مواضع پیشین خود ترجیح می دهد فعلا از کناره گیری اسد سخن نگوید. این روند ایالات متحده آمریکا را قادر خواهد ساخت تا با جلوگیری از کارشکنی احتمالی در اجرای فرایند تعیین شده وین ١و٢ و قطعنامه ٢٢٥٤، فضای سیاسی سوریه را به مرحله ای برساند که بعد از انتخاب یک جایگزین مناسب برای بشار اسد و معرفی او به عنوان رقیب اسد و نیز مداخله در جریان انتخابات ریاست جمهوری زودرس به طور خودکار نام شخص دیگری را به غیر از بشار اسد از صندوق رای خارج سازد.
همچنین این امیدواری وجود دارد که در فرایند تدوین قانون اساسی جدید سوریه که ناظر به شرایط نامزدهای ریاست جمهوری نیز خواهد بود، مفادی درج شود که براساس آن بشار اسد را از نامزدی در انتخابات آینده ریاست جمهوری باز دارد.