به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، جعفر توفیقی در جشن بازگشایی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه غیرانتفاعی خیام مشهد در جمع دانشجویان با بیان اینکه بازگشایی انجمن اسلامی این دانشگاه پس از چهار سال حتما با موانع و محدودیت هایی مواجه بوده است، گفت: امیدواریم این انجمن سریع تر بتواند این تاخیرهای پیش آمده را جبران کند.
وی افزود: دانشگاه خیام نسبت به 12 سال گذشته از نظر کیفی و کمی واقعا تغییر پیدا کرده است، زمانی که من در دوره اصلاحات معاون وزیر بودم در این امر که دانشگاه های غیردولتی از دانشگاه های دولتی بالاتر باشند، تاکید داشتم؛ اما اینکه در کشورهای توسعه یافته این گونه است.
وزیر علوم دولت اصلاحات ادامه داد: این آرزوی من بود که دانشگاه های غیردولتی با ایجاد شرایطی در رتبه های یک بین المللی قرار بگیرند؛ من دانشگاه خیام را با وجود این تغییرات در مسیر می بینم و امیدوارم سیر ترقی خوبی را طی کند.
توفیقی با اشاره به اینکه بنده جزو کسانی بودم که همیشه از شکل گیری تشکل ها و انجمن های اسلامی به معنای عام حمایت می کردم، خاطرنشان کرد: دوران اصلاحات دوره رشد تشکل ها و انجمن های اسلامی بوده است، هرچند که در دولت های بعد به دلیل تذکراتی این تشکل ها محدود شد و سیرانقباضی را طی کرد.
وی در خصوص ضرورت وجود تشکل های دانشجویی در دانشگاه ها بیان داشت: این تشکل ها یک ظرفیت علمی و کارشناسی هستند که می توانند صاحب اندیشه باشند و بازخوردی به مسئولان کشور بدهند.
وزیر علوم دولت اصلاحات افزود: باید در دانشگاه ها تشکل هایی با اهداف خیرخواهانه نیز داشته باشیم، کشورهای دیگر از این نوع تشکل ها برخوردار هستند.
توفیقی ادامه داد: می توان از استعدادهای دانشجویان صاحب فکر استفاده کرد؛ این تشکل ها می توانند پیشنهادهایی هم به مسئولان بدهند.
وی با بیان اینکه تصور من این است که دانشگاه محیط تجربه و یادگیری می باشد برخلاف برخی از کسانی که دانشگاه را فقط محیط علمی می دانند تصریح کرد: در دانشگاه باید سه زمینه فرهنگی، علمی و اجتماعی وجود داشته باشد، دانشگاه یک کلاس یادگیری است.
وزیر علوم دوره اصلاحات یکی از مهمترین رسالت های دانشگاه را خدمت به جامعه دانست و بیان داشت: خدمت رسانی دانشگاه به مردم جزو انتظارات آنان است و سازمانی که به درد و مشکلات مردم برسد جامعه آن را حس خواهد کرد.
توفیقی افزود: خدمت به دانشگاه ها مهمترین تاکید امام خمینی(ره) در دانشگاه های اسلامی بود.
وی با بیان این سوال که دانشجویان در خارج از دانشگاه برای این خدمت رسانی به جامعه باید چه ویژگی و توانمندی هایی داشته باشند، گفت: توانمندی علمی در این جهت لازم؛ اما کافی نمی باشد، دانشجویان باید احساس تعهد، پاسخگویی و مسئولیت پذیری داشته باشند.
زیر علوم دوره اصلاحات افزود: دانشگاهیان جزو گروه های مرجع جامعه می باشند و این نشان می دهد که تصور مردم جامعه به دانشگاه یک محیط فرهنگی و ارزشی است و فرزندان شان را به امید یادگیری این ارزش ها و بالا رفتن بینش هایشان به دانشگاه می فرستند.
توفیقی با اشاره به اینکه تشکل ها بخش مکمل نظام یادگیری دانشگاه ها می باشند، تصریح کرد: دانشجویان در تشکل ها مناسبت های اجتماعی، اعتماد، همکاری، احترام به حقوق یکدیگر، نقد منصفانه و مدیریت را تجربه می کنند.
وی بیان داشت: دانشگاه محل تجربه و یادگیری است هر اتفاقی که در این محیط برای شما رخ دهد یک کنش یادگیری است که باعث می شود شما استعدادهایتان شکوفا شود.
وزیر علوم دوره اصلاحات خطاب به دانشگاهیان گفت: ما دانشگاهیان موظفیم که دانشجویانی با ویژگی ها و توانمندی های بالایی را تحویل جامعه دهیم؛ در غیر این صورت جامعه دچار نقصان می شود.
توفیقی با تاکید بر این مطلب که دانشگاه برای جامعه یک الگو می باشد، گفت: جامعه به دانشگاه نگاه می کند که چگونه مسائل خود را حل می کند.
وی خاطرنشان کرد: اندیشه و تفکرها را نمی توان حذف فیزیکی کنیم در دانشگاه ها تشکل های مختلف با دیدگاه های مختلف سیاسی وجود دارند که این برای کشور یک فرصت می باشد و تهدید نیست.
وزیر علوم دوره اصلاحات ادامه داد: اگر یک عقیده در دانشگاه وجود داشته باشد تعارض آراء صورت نمی گیرد و در نتیجه نواندیشی به وجود نمی آید.
توفیقی با بیان اینکه اندیشه های مختلف در دانشگاه وجود دارد، تاکید کرد: متاسفانه ما توان مدیریت این اندیشه های مختلف را نداشته ایم، ما باید بتوانیم این مسائل را مدیریت کنیم.
وی افزود: سلایق مختلف سیاسی در جامعه هم وجود دارد که به جای فرصت متعالی متاسفانه تبدیل به تهدیدی برای کشور و حذف نیروها می شود.
وزیر علوم دوره اصلاحات خاطرنشان کرد: همه ما دانشگاهی ها مسئولیت مشترکی داریم که آن هم توسعه زیرساخت های کشور می باشد؛ می توان با افکار مختلف و اندیشه های سیاسی و فرهنگی مختلف محیط زیست مشترکی در دانشگاه ها ایجاد کنیم.
توفیقی یکی دیگر از رسالت های دانشگاه را تربیت انسان فرهیخته دانست و گفت: برای اینکه بتوانیم به بالاترین مراجع علمی برسیم این اندیشه های مختلف دانشگاهی باید به کنش های خود در دانشگاه توجه کنند و ببینند اگر اقدام شان به وجه فرهنگی و علمی دانشگاه ضرر می زند، انجام ندهند.
وی افزود: هر کاری که در سربلندی علمی کشور و تربیت دانشجویان فاخر ضربه بزند، خوب نیست.
وزیر علوم دوره اصلاحات تصریح کرد: کسی که در دانشگاه کنشی مانند زد و خورد انجام می دهد باعث تعجب جامعه می شود.
توفیقی ادامه داد: چرا در دانشگاه زد و خورد می شود آن هم برای مراسمی که قانونی است و مجوز دارد.
وی تاکید کرد: دانشگاه زیر ذره بین مردم و صنعت است و جامعه از دانشگاه الگو می گیرد.
وزیر علوم دوره اصلاحات خطاب به دانشجویان خاطرنشان کرد: شما از نظر جامعه جزو پیشگامان و پیشتازان تحول می باشید این را باید حفظ کنید.
توفیقی تصریح کرد: احزاب، سیاسیون با تخریب و پیاده کردن یکدیگر از ماشین انقلاب به کجا می رسند، مگر این جامعه بخشی از نیروی خود را کنار بگذارد، امکان پذیر است؟
وی گفت: ما باید سرمایه اجتماعی خود را حفظ کنیم و آرمان ها و ارزش های مشترک خلق کنیم و فعالیت خود را بر مبنای آنها بسنجیم.
وزیر علوم دوره اصلاحات در پایان یادآور شد: متاسفانه ما منافع شخصی خود را در نظر می گیریم و از ضربه خوردن به منافع ملی غافل هستیم.