به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مستند جنجالی «پشت صحنه» امروز با حضور تورج کلانتری کارگردان، سیدجمال عودحسینی تهیه کننده، کمیل حسینی کارشناس مسائل جنسی و جمعی از دانشجویان این دانشگاه رونمایی شد.
این مستند آخرین اثر دفتر مستندسازی نجوای زلال هنر با موضوع واکاوی بحران جنسیتی در ایران است که امروز در دانشگاه تهران اکران و به نقد و بررسی گذاشته شد.
در ابتدای نشست نقد و بررسی این مستند کمیل حسینی، کارشناس مسائل جنسی گفت: از مسئولان دانشگاه تهران به خاطر سعه صدر در اکران این مستند متشکرم چرا که ما نتوانستیم این فیلم را در بسیاری از دانشگاه ها اکران کنیم به این خاطر که مسئولان آنها از عواقب بعد از اکران آن می ترسیدند. کاری که ما در زمینه روابط جنسی انجام داده ایم به تصویر کشیدن جامعه جنسیت زده یا جنسی شده است چرا که در کشور ما کمتر کسی کار نظری مدون و چارچوب بندی شده ای را در خصوص این مسئله ساخته است. در دنیا نیز تعداد انگشت شماری همچون میشل فوکو آثاری با این موضوع ساخته اند.
وی ادامه داد: دیروز یکی از اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی با من تماس گرفت و معترض بود که چرا این مستند را در دانشگاه ها به اکران گذاشته اید و دختران و پسران را با هم نشان می دهید که این موجب قبح زدایی خواهد شد.
حسینی در خصوص اظهارات این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی خاطرنشان کرد: چه طور می شود با سعه صدر منفی و مخفی کاری این آمار و وضعیت بحران زده را کتمان کرد ما هنوز نمی توانیم در مورد مسائل جنسی در جامعه ایران به راحتی صحبت کنیم.
این کارشناس مسائل جنسی تصریح کرد: شاید طی 10، 15 سال گذشته در ایران کمتر از 5 مستند و فیلم با موضوع مسائل جنسی ساخته شده باشد به همین خاطر مستند «پشت صحنه» فتح بابی بود تا افراد مختلف از طبقات متفاوت در خصوص این مسئله فکر و بحث کنند.
تورج کلانتری، کارگردان این مستند با اشاره به اینکه سندی را به عنوان یک سند رسمی کشوری به وزارت کشور داده اند مبنی بر اینکه خودارضایی از جمله عوامل جلوگیری کننده از سرطان پروستات خواهد بود عنوان کرد: این مباحث در ذهن و فکر بسیاری از اساتید دانشگاه های ما نیز هست و الان سر کلاس ها تدریس می شود.
وی ادامه داد: تا کی می خواهیم با خود تعارف داشته باشیم الان همین عده از اساتید گروهی را تشکیل داده اند و می خواهند کلینیک جنسیتی بزنند حال چه کسی روی این قضایا نظارت خواهد داشت؟
سیدجمال عود حسینی تهیه کننده این مستند در خصوص فرق میان نیاز و خواسته در موضوع مسائل جنسی گفت: برطرف شدن نیاز باعث می شود انسان احساس آرامش کند و این چیزی است که خدا نیز در درون انسان ها نهادینه کرده است مسئله جنسی نیز واقعا یک نیاز است که باید مثل غذا خوردن به آن پاسخ داده شود.
عودحسینی اظهار داشت: اما مسئله ای که در خصوص مسائل جنسی در ایران بیش از پیش مورد اهمیت قرار گرفته است برجسته شدن بیش از حد این مسائل در سطح جامعه است که به نظر من این باعث می شود استعدادهای دیگر افراد شکوفا نشود.
تهیه کننده مستند «پشت صحنه» در خصوص هدف این فیلم نیز گفت: این مستند قرار بود به این مسئله بپردازد که نیاز جنسی علی رغم اینکه یک نیاز اجتناب ناپذیر است و باید به آن پاسخ داده شود اما نباید این قدر مهم باشد.
تورج کلانتری در ادامه این نشست در جمع دانشجویان دانشگاه تهران گفت: عده ای به محتوای روایت و فیلم نامه ایراد می گیرند و من هم آن ایرادها را قبول دارم ما در سراسر این مستند به خیلی از مباحث حساس توجه داشتیم که از جمله آن نشان ندادن تصویر صورت برخی از افراد از اینکه بعدها حداقل در جامعه کمتر شناخته شوند بود حتی مستند را برای اصلاح و تایید به بعضی مراجع نیز نشان دادیم.
کلانتری با اشاره به اینکه قضیه مسائل جنسی در جامعه ایران واقعا سیاه است افزود: اما خیلی ها خواستند تا پایان این مستند سیاه سیاه نباشد هر چند که من واقعیت را کاملا سیاه می دیدم. هر دولتی که سر کار آمد به این قضیه سیاسی نگاه کرد اما از نظر من این مشکل اساسی جمهوری اسلامی ایران است چرا که وقتی این فیلم را در شورای عالی انقلاب فرهنگی نشان دادیم به اعضای آن گفتم بهتر است جلسه تان را از میدان فلسطین کمی بالاتر به سمت پارک لاله ببرید تا ببینید در چه فضایی قرار گرفته اید تا حداقل کمی با شرایط کنونی جامعه ایران آشنا شوید اما گویا دوستان مان در شورای عالی انقلاب فرهنگی چنین دیدی ندارند.
کاگردان این مستند خاطرنشان کرد: رویکرد این فیلم بیشتر روی مردم بوده است تا مسئولان اما اگر نمی خواستیم به دولت اشاره کنیم بی انصافی ما کاری ساختیم که نمی شد همه ابعاد مسئله را تنها در 45 دقیقه گنجاند شاید تحقیقات میدانی و مصاحبه های ما را بتوان به چندین جلد کتاب و چند صد مقاله درآورد.
وی در پایان سخنان خود گفت: اگر در این فیلم از روان شناسان غربی و تاثیرات منفی اش حرف زدیم به خاطر این است که واقعا در این حوزه تحت تاثیر نظریات آنها قرار گرفته ایم اما این را بدانید که ما یک طرفه به قاضی نرفتیم و حتی پیشنهاد من برای مستند بعدی نقد روحانیت در این زمینه است.
کلانتری راست میگه متاسفانه مسیولین فرهنگی ما تو فازی هستن که تو جامعه خیلی اون فاز دیده نمی شه.
اما
پیشنهاد من برای مستند بعدی نقش ازدواج در حل بسیاری از مشکلات است.