به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، همایش وحدت، صلح و آرامش به مناسبت میلاد پیامبر اکرم و گرامی داشت هفته وحدت امروز از سوی معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم برگزار شد.
در این مراسم ضیا هاشمی معاون فرهنگی اجتماعی وزارت علوم در خصوص شرایط فعلی وحدت در جهان اسلام گفت: وحدت امروز در جهان اسلام وضعیت خوبی ندارد و ما در بدترین مقطع تاریخی به سر میبریم هم اکنون روزگاری است که بیش از پیش شاهد تنش و تعارض هستیم و هر روز و هر ساعت خشونتهای بسیار ناراحت کنندهای را که باعث از بین رفتن سرمایههای انسانی، مادی و معنوی میشود را شاهد هستیم.
وی ادامه داد: اتفاقاتی که امروز در کشورهای جهان اسلام رخ داده باعث شده تا چهره جهان اسلام بین جهانیان تیره گردد چرا که افرادی به اسم دین با عناوین دینی و دغدغههای دینی باعث این اتفاقات نگران کننده میشوند و روزی نیست که خبر تحقیر شدن، تهدید شدن و قتل و کشتار مسلمانان را در جهان نشنویم.
هاشمی علت این اتفاقات را در کشورهای جهان اسلام در وهله اول خود مسلمانان دانست و خاطر نشان کرد: البته بخشی از این مشکلات ریشه در کفار و دشمنان مسلمین دارد اما عامل مستقیم آن خود مسلمانان هستند.
معاون فرهنگی اجتماعی وزارت علوم با تاکید براینکه دغدغه هفته وحدت امروز باید بیش از پیش مورد اهمیت قرار داده شود تصریح کرد: رهبران سیاسی در مدیریت جامعه موفق نبودند و رهبران فکری نیز برای تبیین و پیاده سازی جریان وحدت ساز موفق عمل نکردهاند. در کنار این مشکلات جریانهای وحدت گریز، وحدت ستیز و اختلاف پذیر توفیقات عملی بیشتری داشتهاند.
وی در ادامه اظهارات خود افزود: عدهای معتقدند مشکلات جهان اسلام شاید به دلیل زمینههای وحدت گریزی باشد که خیلی پیشتر در آنها بوده است اما تنها چیزی که میتوانم بگویم این است که این شرایط تا کی و کجا میخواهد ادامه پیدا کند چرا که تداوم یک روز با این شرایط نیز بسیار نگران کننده است.
هاشمی یادآور شد: پیشکسوتان وحدت آمیز ما هیچگاه چنین روزهایی را پیش بینی نمیکردند که حتی با وجود کتاب و قبله مشترک چنین اختلافات جبران ناپذیری در میان مسلمین ایجاد شود.
معاون فرهنگی اجتماعی وزارت علوم یکی از عوامل رفع این وحدت گریزی و اختلاف میان مسلمین را روشن کردن موضعگیری خود مسلمانان عنوان کرد و گفت: ما باید راه مقابله با مخالفان اسلام را طراحی کنیم چرا که در حال حاضر همین دست روی دست گذاشتنها باعث شده گرفتار مصیبتها و بلایای زیادی شویم.
وی در ادامه اظهار داشت: ایده وحدت باید واکاوی و مورد تامل جدیدی قرار گیرد و حال که در هفته وحدت قرار داریم و جشن میلاد را میگیریم بهترین فرصت برای این واکاوی است.
هاشمی وحدت را یک آرمان زیبا و جذاب خواند و تصریح کرد: اما در چنین آرمان زیبایی شاهد وقایعی هستیم که باید برای آن اشک بریزیم.
معاون فرهنگی اجتماعی وزارت علوم در ادامه سخنان خود در همایش وحدت، صلح و آرامش فرآیند وحدت ایران را همراه با روندی سعودی دانست و گفت: امروز در ایران به جایگاهی رسیدهایم که در حوزه وحدت نیز شیعه و سنی دیگر اختلاف نظر و عقیدهای خصوصا در حوزه علمی یعنی دانشگاهها و حوزههایمان نداریم. همیشه این سوال در خصوص وحدت مطرح میشود که آیا وحدت یک تاکتیک است یا یک آرمان واقعی است؟ در این خصوص باید بگویم که امروز وحدت به معنای یک آرمان واقعی در میان اهل سنت و شیعیان ایران ریشه دوانده است و قرار نیست از آن به عنوان یک تاکتیک استفاده شود.
وی خاطر نشان کرد: وحدت یک آموزش دینی و یک ضرورت اجتماعی واقعی است چرا که باید باور داشته باشیم وحدت نیاز مشترک ما در حوزههای مختلف است و به همین خاطر باید اختلافها را در کنار آن بپذیریم.
هاشمی با اشاره به اینکه باید تفاوتهای مشروع را بپذیریم و همدلانه آنها را هضم کنیم افزود: در کنار هضم این تفاوتها باید این نکته را همیشه مورد تاکید قرار دهیم که قرار نیست تفاوتها را پنهان و یا توجیح کنیم چرا که این امر موجب از بین رفتن وحدت خواهد شد. با این کار صورت مسئله را پاک میکنیم.
معاون فرهنگی اجتماعی وزارت علوم ادامه داد: آوردن استدلالهای دینی و منطقی برای وحدت کار سختی نیست و من معتقدم در محافلی که افراد در دانشگاهها و حوزهها تحمل پذیرش تفاوتها و هضم آن را ندارند افرادی هستند که دچار جهل شدهاند چرا که وظیفه آنها تبیین درست و منطقی وحدت است.
وی با اشاره به اینکه در آستانه دو انتخابات مهم در هفتم اسفند هستیم تصریح کرد: وحدت در چنین شرایطی میتواند مکانیزیمی برای پیوند ملی باشد که در کنار آن باید مدارا را همراه مسائل علمی و دینی رعایت کنیم.
هاشمی خاطر نشان کرد: ما تاکنون نتوانستیم تحلیل درستی از وضعیت جامعه و جهان اسلام ارائه دهیم و حال وقت آن رسیده که تصویری آینده پژوهانه از جهان اسلام به جهانیان ارائه دهیم و روشهای آسیبشناسی آن را مورد بررسی قرار دهیم در این میان صورت بندی مناسبی نیز باید از وضعیت موجود داشته باشیم.
معاون فرهنگی اجتماعی وزارت علوم گفت: ما دانشگاهیان میتوانیم در مسیر وحدت کنشگری نیز داشته باشیم و بین المللی سازی آموزش عالی نیز در این نه تنها موجب توسعه علمی بلکه به توسعه فرهنگی نیز منجر شود چرا که توسعه بین المللی دانشگاهها و ارتباط دانشگاهیان ما با دانشگاههای جهان اسلام زمینه ساز تعامل و توسعه وحدت بخش میان ما و سایر کشورهای اسلامی خواهد شد.
وی در پایان خاطر نشان کرد: کار فرهنگی یک کار تبلیغی و ترویجی صرف نیست بلکه باید فرهنگ و زمینههای آن در بحث کار ظهور پیدا کرده باشد.
در ادامه این همایش آیت الله محقق داماد استاد حوزه و دانشگاه ضمن عرض تبریک به مناسبت هفته وحدت گفت: هفتهای خوشتر از شادتر از این هفته برای ما نسبت به مواضع دینیمان نیست.
وی با تفسیر سه آیه سوره آل عمران ادامه داد: چه کنیم که دشمنیهای دینی کم شود من فکر میکنم پاسخ این سوال و راه حل آن همچون کلیدی در دست ماست چرا که این ما هستیم که میتوانیم برای ایجاد الفت و دوستی با زبان علم زمینه ساز محقق شدن این امر باشیم.