گروه دانشگاه « خبرگزاری دانشجو»، یادداشت دانشجویی*؛اعدام روحانی مبارز شیعه،شیخ باقر النمر،ضایعه ای تاسف بار بود که موجبات رنجش خاطر خیل عظیمی از شیعیان در اقصی نقاط عالم را فراهم آورد.در بسیاری از کشورهای اسلامی واکنش هایی به این اقدام شنیع،صورت پذیرفت.از صدور بیانیه و اعلامیه توسط علمای اسلامی،جوامع دانشگاهی و...تا تجمعات اعتراض آمیز در مقابل سفارتخانه ها و کنسولگری های عربستان سعودی.
اما هیچکدام از این تجمعات،از حالت مسالمت آمیز خارج نگشته،صرفا در حد اعلام انزجار و سردادن شعار باقی ماند.اما چه عامل یا عواملی سبب شد تا واکنش ملت شریف ایران رنگ و بوی دیگری داشته باشد و عاقبه الامر به اشغال سفارت عربستان بینجامد؟
بی انصافی است اگر این را ناشی از خلق و خو و منش مردم ایران بدانیم.چرا که ملت ایران جزو نجیب ترین و وسیع الصدرترین ملت هاست و در عین دارا بودن روحیه ی انقلابی،همواره سعی بر حل و فصل مسالمت آمیز مسائل داشته است که نمونه ی بارز آن شیوه ی مبارزات مردم ایران در جریان انقلاب اسلامی است که طی آن قاطبه ی مردم به جای اتخاذ رویکرد مسلحانه،طریقه ی مبارزه ی فرهنگی را برگزیدند و حتی پاسخ گلوله ی دژخیمان را با گل می دادند.
با توجه به آنچه از نظر گذشت، دو عامل را می توان در لبریز شدن کاسه ی صبر ملت ایران موثر دانست.اولین عامل،گستاخی های مکرر دولت سعودی در قبال ایران است که ناشی از ضدیت تفکر وهابیت با اسلام ناب و تفکر علوی است و در مقاطع گوناگون متبلور شده است.
برای نمونه می توان به رویدادهایی از قبیل؛ کشتار حجاج ایرانی در جریان مراسم برائت از مشرکین در سال1366، تعرض به دو نوجوان ایرانی در فرودگاه جده،کشتار عده ی کثیری از حجاج در سرزمین منا در اثر بی تدبیری دولت سعودی و ایضاً اقدام ددمنشانه ی اخیر این رژیم در اعدام روحانی عالیقدر شیعه شیخ باقر النمر که«خشم مقدس»میلیونها شیعه و خاصه ملت ایران را برانگیخت،اشاره کرد.
هر چند عامل فوق،خود به تنهایی برای شعله ور شدن آتش خشم ملتی کافی است لیکن عامل دیگری که مزید بر علت شده است،انفعال و واکنش های ضعیف دولت به این دست اقدامات است؛به گونه ای که این نوع واکنشهای خفیف و غیر قاطعانه ی وزارت امور خارجه،در ادبیات سیاسی ایران به «لبخند دیپلماسی»مشهور گشته است. به دیگر سخن،همانگونه که ولی امر مسلمین جهان حضرت امام خامنه ای از سیاستمداران جهان اسلام،قطع امید کرده اند،ملت شریف ایران نیز از اقدام مقتضی از سوی دستگاه دیپلماسی امید بر گرفته اند.
محمدسعید ابراهیمی-دانشجوی کارشناسی حقوق دانشگاه فردوسی مشهد
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.