فرامرز لطفی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در مشهد، در خصوص نقش حقوقدانان در برگزاری انتخابات پرشور و سالم گفت: من نقش حقوقدانان در برگزاری انتخابات پرشور و سالم را موثر و تاثیرگذار میدانم.
وی با بیان اینکه نظام اسلامی ما نظامی مبتنی بر نظام دموکراسی اسلامی است، افزود: نظام ما در طول این 35 سال ثابت کرده که به بهترین وجه عمل کرده و مردم ما مستقیم و غیر مستقیم در حکومت اسلامی ایفای نقش میکنند.
مردم در انتخابات مجلس شورای اسلامی نقش مستقیم دارند
این استاد دانشگاه با اشاره به انتخابات مجلس، تصریح کرد: مردم با شرکت در انتخابات مجلس نماینده خودشان را انتخاب میکنند و آن نماینده با ورود به مجلس، کار قانونگذاری و نظارت را از طرف مردم انجام میدهد.
لطفی با تاکید بر اینکه مردم با شرکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی نقش مستقیم در امور نظام دارند، به انتخابات مجلس خبرگان اشاره و تصریح کرد: در انتخابات مجلس خبرگان نیز مردم نمایندگان خود را انتخاب میکنند و آنها هم در امر رهبری دخیل هستند، میشود گفت مردم در این خصوص به طور غیر مستقیم دخیل هستند.
وی ادامه داد: من استاد حقوقدان وظیفه دارم این موارد را در فضای دانشگاه و شهر برای دانشجویان و مردم تبیین کنم و به آنان بگویم که شما مردم به طور مستقیم و غیر مستقیم در همه مسائل نظام دخالت دارید.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: با گفتن این موارد در جمع مردم آنان رغبت میکنند تا در انتخابات شرکت بیشتری داشته باشند.
لطفی با بیان اینکه قوه قضائیه باید از حقوقدانان در همه مقاطع تحصیلی برای تبیین قانون استفاده کند، گفت: این مهم، دانش آموزان را از همان ابتدا با قانون آشنا میکند.
وی خاطرنشان کرد: انتخابات فقط تعیین شخص نیست؛ بلکه دخالت مستقیم و غیر مستقیم در امور نظام جمهوری اسلامی در چارچوب مقررات شرعی و قانونی است و در این زمینه حقوقدانان نقش مستقیم و موثر دارند.
باید اعتقاد داشته باشیم که نظارت شورای نگهبان استصوابی است
این استاد دانشگاه با مظلوم دانستن شورای نگهبان، گفت: شورای نگهبان زحمات زیادی برای نظام کشیده تا به این نظام آسیبی نرسد و این در حالی است که مدام در مقابل نقدهای غیر مسئولانه و غیر سازنده قرار گرفته است.
لطفی با بیان اینکه نظارت شورای نگهبان نمیتواند نظارتی از باب اطلاع و استطلاعی باشد، خاطرنشان کرد: ما باید اعتقاد داشته باشیم که نظارت شورای نگهبان استصوابی است و نقش تصویبی، اصلی و مستقیم دارد.
وی افزود: شورای نگهبان نقش استصوابی دارد یعنی شورای نگهبان باید نفیاً و استنباطاً ایفای نقش کند تا کسی که لایق و دلسوز نظام است وارد مجلس شود و در مورد قانون اظهار نظر کند.
این استاد حقوق تاکید کرد: اساتید حقوق و حقوقدانان ما باید به دور از هر گونه شائبه و با تحلیل این مورد را بیان کنند که نظارت شورای نگهبان استصوابی است؛ چرا که هدف، حفظ نظام است. ما برای این نظام خون و شهید دادهایم برای همین نمیشود شورای نگهبان فقط نقش آگاهی از اخبار را داشته باشد.
این عضو هیات علمی گفت: شورای نگهبان جایگاه خوبی در نظام ما دارد و این مهم را در طول 37 سال انقلاب نشان داده که با شرع مقدس اسلام و قانون اساسی به درستی به وظایف خود عمل کرده است.
لطفی خاطرنشان کرد: سپاه، نیروی انتظامی و دستگاههای امنیتی ما در طول این سالها نشان دادند که سعیشان حفظ نظام است و من شهروند وظیفه دارم به همه دستگاهها احترام بگذارم و اگر جایی اعتراض دارم بنا نیست، اصول نظام و ارزشها را زیر پا بگذارم و آنها را نادیده بگیرم و انتقاداتی را مطرح کنم که به هیچ وجه به صلاح نظام نیست.
وی در زمینه سازوکارهای قانونی برای برگزاری انتخابات سالم و پرشور، بیان داشت: ما دارای مترقیترین قانون هستیم و در این زمینه مشکلی نداریم. نظارت شورای نگهبان در کشور ما صرفاً یک نظارت قانونی نیست، بلکه شرعی و قانونی است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه هیاتهای انتخابی از معتمدین مردم و از همان شهرها انتخاب میشوند، بیان داشت: ما اعتقاد داریم این هیاتها در تمام مراحل احکام اسلامی و قانون را مد نظر قرار میدهند.
لطفی با طرح این سوال که آیا در کشورهای خارجی هر کسی که کمترین شرایط را داشته باشد میتواند کاندید برای انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شود؟ بیان داشت: پاسخ این سوال خیر است. احزاب در دیگر کشورها اجازه نمیدهند که خیلی افراد کاندید برای انتخابات شوند و سخت گیری زیادی در این زمینه میشود؛ اما در کشور ما قانونگذار این اجازه را داده تا افراد بتوانند کاندید شوند.
وی ادامه داد: البته باید افراد این مهم را مد نظر قرار دهند که اگر شرایط برای شرکت در انتخابات را ندارند و شرکتشان هزینه برای نظام ایجاد میکند، کاندید نشوند.
این استاد دانشگاه گفت: این درست نیست که افرادی که کمترین شرایط را ندارند با شرکت در انتخابات هزینه به نظام تحمیل و هنگامی که رد صلاحیت شدند در بوق و کرنا و در رسانههای خارجی این موضوع را مطرح کنند که مثلا در ایران 1000 شرکت کردند و 100 نفر تایید صلاحیت شدند؛ بلکه من ایرانی باید بپذیرم که اگر حداکثر شرایط را داشته باشم میتوانم برای شرکت در انتخابات کاندید شوم.
لطفی تاکید کرد: افرادی که رد صلاحیت شدهاند این مهم را مد نظر داشته باشند زمانی که در انتخابات کاندید شدند با التزام به قانون و پذیرش آن ثبت نام کردهاند؛ بنابراین هر گونه اعتراض باید در مجرای قانون باشد.
وی ادامه داد: اگر کاندیدی خود را مطیع و مقیّد به قانون نداند آن هم در مراحل مختلف، چگونه میتواند اگر بر فرض اینکه انتخاب شود قانون مفیدی برای این نظام مقدس تصویب کند در حالی که خود را مقیّد به آن نداند.
این عضو هیات علمی تاکید کرد: التزام و اعتقاد به قانون و نظام مقدس جمهوری اسلامی بهترین راه برای رسیدن به اهداف شخصی و جمعی میباشد.
لطفی بیان داشت: کسانی که با عدم داشتن شرایط برای حضور در انتخابات کاندید شدهاند بدانند که در هیچ کجای دنیا دستگاهها و نهادهای نظارتی اجازه نمیدهند که هر کسی کاندید ریاست جمهوری و مجلس شوند.
انتخابات دیگر کشورها بیشتر شبیه انتصاب است
وی تاکید کرد: با نگاهی به کشورهای مختلف میبینیم که انتخاباتشان بیشتر شبیه انتصاب است.
این استاد دانشگاه در پایان بیان داشت: امیدوارم این انتخابات پرشور برگزار شود و نظام ما بتواند در صحنههای بین المللی بهتر از گذشته ظاهر شود.