گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، یادداشت دانشجویی* چند روزی از اجرای تاریخی برجام بین ایران و گروه ۵+۱میگذرد، در این حال بنظر میرسد که میان ایران و دنیا فصل تازهای از روابط اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و... باز خواهد شد.
جمهوری اسلامی ایران در حالی که سالها با تحریمهای بسیار سنگینی مواجه بود، توانسته بود نقش خود را در معادلات مهم منطقهای و بعضا جهانی به خوبی ایفا کند، به گونهای که بسیاری از آگاهان سیاست ایران را مهمترین عنصر مربوط به تمام تحولات منطقه میدانند.
پس از آنکه اجرایی شدن برجام اعلام شد، دوکشور در منطقه از این توافق احساس نگرانی کردند، عربستان و اسراییل، چراکه ایران سالها با تمام مشکلات نظامی ومالی و تحریمها، تمام نقشههای عربستان را برای تسلط یافتن برجهان اسلام نقش بر آب کرد و از جهتی نیز توانست خود را بعنوان کشوری اسلامی برای راهبری تحولات منطقه بر سر زبانها بیاندازد.
از جمله تحولاتی که دوسوی آن به صورت مستقیم و غیر مستقیم ایران وعربستان حضور داشتند و عربستان عملا با شکست مواجه شد، میتوان بحران سوریه، جنگ یمن و تحولات عراق را نام برد.
شاید عربستان به این نکته رسیده باشد، که ایرانی که در طول یک دهه محدودیتها ومحرومیتها وتحریمها دست برتر رقابت بودهاند، قطعا بعد از روند اجرایی برجام توانش بیش از پیش خواهد شد وقطعا عربستان شانسی برای رویاروی مستقیم وغیر مستقیم با ایران ندارد.
لذا چراغ سبز عربستان به پاکستان برای ایجاد یک میانجیگری را بهتر میتوان درک کرد، از سویی عربستان به این نکته واقق شده است، که با ایران باید با زبان تکریم و دیپلماسی سخن گفت، حتی اگر ۵+۱باشی!!!
سالهاست که پاکستان از عربستان کمکهای اقتصادی میگیرد و اما در مواردی چند جواب دلارهای نفتی عربستان را نتوانست بدهد، از جمله جنگ یمن و تشکیل ائتلاف عربستان که پاکستان در هیچکدام وارد نشد.
درواقع پاکستان در پی این بود که دین خود را به عربستان حدالامکان از راه نظامی وتنش ادا نکند، لذا باتوجه به قضایای پیش آمده میان عربستان وایران و ازسوی دیگران باز شدن درهای ایران برای گفتگو با جهان، از فرصت استفاده کرده تا هم عربستان را راضی نگه دارد و هم به ایران پسابرجام نزدیک شود و هم یک حیثیت منطقه برای خویش کسب کند!
باید منتظربود و دید که شرایط پیشنهادی ایران و عربستان به پاکستان برای انجام این میانجیگیر چه بوده است، تا بتوان تحلیلی واقعی تری بیان نمود.
اما آنچه روشن است، اینست که عربستان نیز به فکر گشودن فصل تازهای از روابط با ایران است و به تعبیری در رابطه با کشور جمهوری اسلامی ایران باید راهی را برود که جهان پذیرفته است برود.
البته نباید از نظر دور داشت که رقابت ایران و عربستان رقابتی خاص است که تحلیلی مفصلتر میطلبد، اما به نظر میرسد عربستان با توجه به مشکلات عدیدهای که دارد، حداقل پذیرفته است که موقتا دورهای با ایران تنش زدایی کند.
محمد عیسوند- دانشجوی علوم سیاسی دانشگاه شهید چمران اهواز
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.