گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مقوله انتخابات در ایران همواره به عنوان یکی از موارد پرچالش و حساسی بوده است که طیف عمومی جامعه را درگیر خود ساخته است. در گذشته انتخابات هایی صورت پذیرفته که باوجود حساسیت زایدالوصف، نتایج عجیب و غریبی به همراه داشته است که نمونه آن را میتوان در زمان شهید بزرگوار مدرس دانست. روزی که مدرس حتی در حوزه انتخابیه ای که خود در آن اقدام به رای دهی کرده بود، توفیقی در کسب رای نداشت!
انتخابات های فرمایشی در دوران قبل از انقلاب شکوهمند اسلامی ایران تبدیل به یک امر مرسوم شده بود و نتایجی که از قبل صندوق های رای پدید می آمد، کمترین تناسبی با خواست و سلیقه مردم آن دوران نداشت؛ چه اینکه اگر غیر از این بود هرگز انقلابی به وقوع نمیپیوست.
اما پس از بهمن 57 که خمینی کبیر(ره) سکان هدایت و رهبری جامعه را بر عهده گرفت، بنیان نظام برآمده از انقلاب را بر آرا و خواست مردم بنا نهاد و در آن ایامی که خود مخالف قرار گرفتن فردی بر مسند منتخب بود، امام عزیز ما سخنی در تضعیف وی که دال بر مخالفت خود باشد بر زبان نمی راند. بازرگان، منتظری و بنی صدر، شاهدانی بر این مدعایند.
اساس جمهوری اسلامی با انتخابات آغاز شد و با انتخابات نیز ادامه یافت و در طی 37 سالی که از عمر شکوهمند انقلاب گذشته است، نزدیک 37 انتخاباتی را شاهد بوده ایم که میانگین حضور مردم در این انتخابات ها نتیجه ای را نشان می دهد که تمامی حکومت ها در سراسر جهان آرزوی چنین استقبالی را دارند.
به جرات میتوان گفت که جریانی در کشور ما همواره مسیری را در انتخابات طی کرده است که شبهه پراکنی پیرامون سلامت این اتفاق مهم سالیانه و منحرف ساختن اذهان عمومی جامعه، در راس تمامی اخبار باشد.
نمونه بارز و تلخ آن که هیچ گاه توسط تجدید نظر طلبان به اثبات نرسید، کودتای سال 88 بود که بی شک لکه ننگینی بر پیشانی شبهه پراکنان انتخاباتی در طول تاریخ خواهد بود.
پس از انتخابات شکوهمند سال 92، جریانی که در راس مور قرار گرفت، اگرچه با تجدید نظر طلبان تفاوت هایی داشت؛ اما گاها به گونه ای رفتار کرده است که امید جریانات مخل حرکت انقلابی نظام جمهوری اسلامی را خرسند ساخته است.
در انتخابات پیش رو نیز تجدید نظر طلبان به مانند تمامی انتخابات هایی که به سم پراکنی پرداخته اند، نوک پیکان حملات خود را به سمت شورایی برده اند که تضمین کننده سلامت انتخابات های انجام شده در تاریخ 37 ساله جمهوری اسلامی بوده است.
به همین منظور با محسن شرکایی، کارشناس مسائل روز و جنبش های دانشجویی، مسئول اسبق بسیج دانشجویی دانشگاه زنجان و همچنین دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی استان زنجان که امروزه در مقطع کارشناسی ارشد رشته مدیریت در دانشگاه تهران مشغول تحصیل است، در رابطه با سخنان چندی پیش رئیس جمهور پیرامون شورای نگهبان و همچنین نگاه رهبر مقتدر انقلاب در زمینه انتخابات در کشور به گفت و گو نشستیم.
جناب آقای شرکایی علت تلاش دشمنان برای تشکیک در فرایند انتخابات رو چه ارزیابی می کنید؟
انتخابات در ایران و در هر جای جهان نمادی از دموکراسی و حضور مردم در تصمیم گیری های ملی است. در ایران بعد از انقلاب نیز انتخابات نماد جمهوریت و اسلامیت بوده و هست و در طی این سال ها با فراز و نشیب هایی همراه بوده است و دشمنان انقلاب همواره به دنبال خدشه وارد کردن و دخالت در این انتخابات بوده اند. چه در سال های اول انقلاب چه در زمان جنگ و چه بعد از جنگ.
استراتژی دشمن مخصوصا در سال های بعد از جنگ، تشکیک در سلامت انتخابات و همچنین نفوذ عمیق در مراجع تصمیم گیرنده بوده است. نمونه بارز آن نیز همین انتخابات ۸۸ بود که همگان دیدند که دشمن چگونه با طمع و حرص و عصبانیت در کمین براندازی نظام مقدس جمهوری برآمده بود.
با شروع انتخابات سال ۹۲ دوباره بحث سلامت انتخابات مطرح شد که عده ای به دنبال انحراف ذهن مردم نسبت به امانتداری نظام در قبال رای مردم بودند که خوشبختانه با حضور گسترده مردم و حفظ امانت آرا مردم توسط نظام، این سناریو به شکست منتهی شد.
اما در انتخابات سال ۹۴ نیز دوباره به همین سلامت اشاره می شود؛ چرا که در سال ۹۲ با انتخاب حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور، امیدی در دل اصطلاح طلبان و فتنه گران روشن شد که می توانند به عرصه سیاست برگردند. و به همین دلیل این انتخابات سال ۹۴ برای آنها دارای اهمیت بالایی است.
علت ثبت نام گسترده و خارج از عرف اصلاح طلبان در این انتخابات رو در چه میدانید و آیا فکر می کنید برنامه ای پشت این ثبت نام ها وجود داشته است؟
مجلس خبرگان به دلیل اهمیت بالای آن در بحث انتخاب رهبر و همچنین نظارت بر عملکرد رهبری از جایگاه ویژه ای برخوردار است؛ چرا که دشمن با تصاحب آرا این مجلس به دنبال اهداف دیرینه خود که همان خدشه وارد کردن به اصل ولایت فقیه و به دنبال آن براندازی نظام است، خواهند رسید.
مجلس شورای اسلامی نیز به دلیل تدوین قانون و همچنین نظارت بر عملکرد وزیران و همچنین در بحث تعیین بودجه و نیز به عنوان یکی از قوای استراتژی دارای اهمیت بالایی است و دشمن به دنبال نفوذ در این مجلس است.
به همین دلیل با شروع ثبت نام با استقبال فراوان داوطلبین در دو مجلس روبرو شدیم که این خود از اولین نشانه های ایجاد هزینه برای شورای نگهبان و نظام بود و در ادامه نیز این ثابت شد؛ چرا که افرادی بودند که با علم به اینکه شرایط احراز صلاحیت را ندارند باز هم ثبت نام کردند(افرادی که سابقه کیفری داشتند که در همان مرحله اول رد شدند و یا افرادی که مشکلات سیاسی داشتند که در مرحله دوم رد شدند). این حربه باعث تحمیل حجم کاری بالا برای شورای نگهبان و همچنین هیات اجرایی در انتخابات بود؛ چرا که باید زمان زیادی را برای شناخت این افراد صرف می کردند.
زیرا با مطرح کردن ابعاد مختلف حق الناس توسط مقام معظم رهبری، شورای نگهبان نیز این را سرلوحه خود قرارداد که باید تمامی داوطلبین بررسی شوند و حق الناس رعایت شود و همین مسئله این شائبه را برطرف می کند که شورای نگهبان افراد را به دلیل حجم بالای داوطلبین بدون شناخت و بررسی رد نکرده است.
رهبر انقلاب اخیرا در سخنرانی خود از اهمیت حفظ جایگاه قانونی شورای نگهبان فرمودند ولی برخی از سیاسیون مدام به شورای نگهبان حمله می کنند که جمعی از استانداران را نیز شامل میشوند. یا اخیرا ریاست محترم جمهور نیز در سخنرانی خود عبارات تندی در رابطه با شورای نگهبان به کار برد. شما هدف از این رویداد را چه می دانید؟
اگر بخواهیم تاریخچه شورای نگهبان را ببینیم، این شورای نگهبان همان شورایی است که میرحسین موسوی، حسن روحانی، سید محمد خاتمی و یا محمد رضا عارف را تایید کرده است، پس چطور شده که حالا عده ای یاد این افتاده اند که این شورا سیاسی کاری کرده و یا شناخت کافی را احراز نکرده است؟
این خود یکی از همین ابعاد نفوذ است؛ چرا که دشمن با ایجاد شبهه، ذهن مردم، رسانه و سیاسیون را به انحراف کشیده است که شورای نگهبان شرایط و صلاحیت بررسی داوطلبین را ندارد.
مقام معظم رهبری در جمع دست اندرکاران انتخابات سال ۹۴ به نکاتی اشاره کردند که حائز اهمیت است:
«بله، بنده گفتهام و باز هم می گویم که آن کسانی که حتّی نظام را قبول ندارند بیایند در انتخابات شرکت کنند، رأی بدهند، امّا نه این که کسی که نظام را قبول ندارد، بخواهند مجلس بفرستند. هیچجای دنیا چنین چیزی وجود ندارد، در هیچجای دنیا در مراکز تصمیمگیری، آن کسی که اصل نظام کشور را قبول ندارد راه نمی دهند»
رهبر انقلاب تاکید دارند که «نباید اجازه داد افرادی که نظام را قبول ندارند وارد صحنه رقابت شوند. این هم یک امر عقلانی و منطقی است؛ زیرا اگر این فرد نظام را قبول ندارد پس چگونه در پی عمل به قانون اساسی است؟ وظیفه مراقبت از ورود این قبیل افراد بر عهده شورای نگهبان است.»
همچنین ایشان تاکید دارند که نباید به نهاد های قانونی اهانتی صورت گیرد: «به نهادهای قانونی اهانت نشود؛ یک نهاد قانونی را که یک وظایفی دارد، نباید مورد افترا قرار بدهیم یا مورد اهانت قرار بدهیم. نهاد قانونی، نهاد قانونی است؛ نه اینکه اشتباه نمی کند؛ هر نهاد قانونی مثل همهی آدم ها، مثل این حقیرِ پُر از تقصیر و اشتباه ممکن است اشتباه کنیم امّا این موجب نمی شود که ما یک نهاد قانونی را مورد اهانت قرار بدهیم، در انظار عمومی، در تبلیغاتمان، در حرف های خودمان تخفیف کنیم؛ نه، این باب اگر باز شد، هرج و مرج خواهد شد. خب، سلیقه جنابعالی این است، به فلان نهاد قانونی بیاحترامی می کنی، یکی دیگر سلیقه دیگری دارد، به آن نهاد قانونی که تو به آن وابسته هستی بیاحترامی می کند؛ این خوب است؟ این باب را باز نکنند.»
و اما صحبت های رئیس جمهور دقیقا در مقابل این نکات است که این خود خبر از چالش جدید در انتخابات است؛ چرا که مجری انتخابات که همان قوه مجریه است، باید اعتقادات راسخ به نهادهای قانونی و همچنین منویات رهبری داشته باشد.
«یعنی امیرالمؤمنین(ع) وقتی حاکمی را در یک منصب قرار دهد، فقط به نماز شب آن فرد یا این که اول وقت در مجلس حاضر میشود و یا این که زکات چگونه داده است، توجه میکرد؟ و فقط صداقت و ایمان بود؟ یا کارآمدی و کاربلدی فرد، توان اداره و مدیریت و فهم فرد را از جامعه نیز در نظر میگرفت؟
چرا در انتخابات آدرس غلط به مردم میدهیم و چرا دو اصل را چسبیدهایم و بقیه اصول را کنار قرار دادهایم. این افراد میخواهند در مجلس چه کنند؟ باید بهترینها را به مجلس بفرستیم و در این شرایط منطقه و سیاست پیچیده جهانی و این دولت که با معضلاتی عجیب و غریبی روبهرو شدهاند و کشورهایی که امروز با نفت اداره میشوند چه وضعی دارند.
همانطور که رهبری گفتند، «باید مر قانون انجام شود نه این که مر سلیقه انجام شود و من نمیدانم در این قانون اساسی، یهودیها و زرتشتیها هرکدام نماینده خود را دارند و این خیلی خوب است؛ اما مگر ما چند یهودی و زرتشتی در کشور داریم، حال جناحی که در این کشور جمعیت ۷ یا ۱۰ میلیونی دارد ما قانون اساسی را چگونه تفسیر میکنیم و چگونه اجرا میکنیم؟ چرا که اسم مجلس خانه ملت است و این خانه یک جناح نیست، بنابراین بگذاریم مجلس آینه ملت باشد».
شما این گونه صحبت ها را ناشی از چه می دانید؟
متاسفانه رئیس جمهور ادبیاتی را وارد ادبیات سیاسی کشور کرده اند و آن مقایسه نابجای این دوران با دوران مدیریت و ائمه است و در این دو سال به کرات مورد استفاده قرار داده اند.
به عنوان نمونه همان بحث مقایسه برجام با عاشورا بود که مدعی بودند امام حسین برای مذاکره رفته اند و یا مدعی شدند که عمل امام حسن (ع) به ما نشان میدهد که در مقاطعی از دنیای اسلام، وحدت و مدارا در برابر افکار دیگران تا چه حد اهمیت دارد.
در واقع نرمش قهرمانانه، سختتر از جهاد قهرمانانه است و امام حسن(ع)، سبط اکبر پیامبر (ص) این قهرمانی و شجاعت را برگزید و انتخاب کرد. ما باید راه امام حسن را ادامه بدهیم. این ها نشان از این است که رئیس جمهور به دنبال انطباق مدیریت ائمه با مدیریت دولت خود است که ضعف ها و کاستی ها را بکاهد.
اما باید این نکته را بدانند که اسلام و نیازهای زمان یکی از اصول اسلام است و زمان و دوران با دوران فرق می کند.
امام خمینی (ره) فرمودند: مردم زمان ما بهتر از مردم زمان پیامبر (ص)هستند و این خود یعنی امام علی (ع) مجبور به انتخاب چنین افرادی بوده اند. اما آیا الان کسانی که تایید صلاحیت شده اند فقط نماز شب خوان هستند؟ و یا فقط تخصص دارند؟ آیا همین آقای عارف و یا بقیه دوستان که تایید صلاحیت شده اند فقط دین دارند؟ پس باید تقوا در بیان داشته باشیم و به دنبال تشویش اذهان عمومی نباشیم.
آقای روحانی به دنبال این هستند که با قهرمان نشان دادن خود در مقابل شورای نگهبان، طیف عظیمی از مردم را با خود همراه کنند چرا که دولتی که رحم اجاره ای است یقینا محبوبیت و اختیار از خود ندارد و به دنبال کارهای مقطعی است و همچنین به دنبال این هستند که با به فرجام رسیدن برجام از آراء خاکستری برای به مجلس فرستادن نیروهای خودی و طرفدار دولت استفاده کنند که مجلسی همراه با دولت تشکیل دهند.
پس باید در این برهه رئیس جمهور که نماینده همه مردم در قوه مجریه است، به دنبال برپایی آرامش و تضمین سلامت انتخابات به مردم باشد نه اینکه خود تنش آفرینی کند و مردم را به دعواهای حزبی بکشاند.
ان شا الله شاهد برپایی انتخاباتی بدون حاشیه و سالم و پرشور با عمل به مر قانون باشیم .