به گزارش گروه بين الملل خبرگزاري دانشجو، به گزارش خبرگزاری فرانسه، در پی توافق هستهای ایران و 1+5 و اجرای برجام، آمریکا تحریمهای «ثانویه» که مربوط به فعالیتهای هستهای ایران بود را لغو کرد.
اما تحریمهای «اولیه» که با ادعای حمایت تهران از «تروریسم» وضع شده همچنان باقی است و دسترسی شرکتها و بانکهای آمریکایی به بازار ایران را در مقایسه با رقبای خود محدود میکند.
ایران همواره ادعاهای آمریکا مبنی بر نقض حقوق بشر و حمایت از تروریسم را رد کرده و با اشاره به ترور مقامهای دولتی پس از پیروزی انقلاب و نیز ترور دانشمندان هستهای در سالهای اخیر میگوید که خود قربانی تروریسم است.
خبرگزاری فرانسه میگوید این محدودیت شامل بانکهای خارجی هم میشود که در آمریکا فعالیت دارند و شرکتهای دولتی و خصوصی ایران نمیتوانند در این بانکها حساب باز کنند.
جان اسمیت، مدیر اداره داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا میگوید: «به طور کلی، تحریمهای اولیه آمریکا علیه ایران، بر جای خود باقی است.»
یک مقام رسمی بانکی بزرگ در نیویورک که خواست نامش فاش نشود نیز گفت رفع تحریمهای هستهای، «هیچ تاثیری بر ما نمیگذارد».
وی افزود: «به جز مواردی بسیار محدود، ما همچنان از فعالیت بازرگانی با ایران منع شدهایم.»
اما چندین بانک آمریکایی از جمله بانک آمریکا، جیپی مورگان چیس، گلدمن ساچ و مورگان استنلی از اظهارنظر درباره این موضوع خودداری کردهاند.
بسیاری از بانکهای آمریکایی مایلند از فرصت ایجاد شده در بازار ایران بهرهبرداری کنند و به همین دلیل به تیمهایی از وکلا رجوع کردهاند تا زمینه را برای فعالیت آنها فراهم کنند.
کامران ممتاز، سخنگوی «سیتیگروپ»، یکی شرکتهای بزرگ خدمات مالی در جهان، میگوید «ما همچنان در حال رصد تحولات ایران هستیم.»
به گزارش خبرگزاری فرانسه، حدود 200 نفر از افراد حقیقی و حقوقی از جمله برخی شرکتهای بزرگ دولتی ایران همچنان در فهرست تحریمهای آمریکا هستند.
اسمیت گفت شرکتهای غیرآمریکایی که با این افراد و شرکتها مبادلات بازرگانی داشته باشند احتمالا از فعالیت و داد و ستد در نظام بانکی آمریکا محروم خواهند شد.
خبرگزاری رویترز هفته پیش گزارش داده بود با وجود لغو تحریمهای ایران، شمار زیادی از بانکهای نگرانند که در صورت از سرگیری معاملات ومبادلات خود با ایران، مشمول تحریمهای آمریکا شوند.
بر اساس گزارش رویترز، آمریکا همچنان مانع همکاری معاملات بانکهای این کشور با ایران بود و هرنوع تبادل بازرگانی با این کشور از طریق سیستم مالی آمریکا ممنوع است.
رویترز میگوید با توجه به نقش دلار در مبادلات مالی بینالمللی، نگرانی از تحریمهای احتمالی آمریکا بر پیچیدگی معاملات مالی بانکهای خارجی با ایران پس از لغو تحریمها افزوده است.
ایران، از سالهای پیش به دنبال جایگزینی «یورو» با دلار به عنوان ارز اصلی برای مبادلات نفتی بوده است.
به تازگی تهران اعلام کرده است جمهوری اسلامی ایران میخواهد پولی را که به خاطر فروش نفت از هند و برخی دیگر از کشورها طلب دارد و نیز بهای فروش محمولههای جدید نفت پس از پایان تحریمها را به صورت یورو دریافت کند.