به گزارش گروه بين الملل خبرگزاري دانشجو، دولت اوباما به خاطر کم کاری در مهار عملیات نظامی روسیه در سوریه که به درخواست بشار اسد رئیسجمهور این کشور انجام شده مورد انتقاد فزاینده قرار دارد.
اوباما سهشنبه در اجلاسی در کالیفرنیا پیش بینی کرد که سوریه به باتلاقی برای روسیه بدل خواهد شد با این حال افزود که سوریه صحنه رقابت وی و پوتین نیست.
رئیسجمهور امریکا گفت: «پرسش مهمی که باید بدان پرداخت این است که چه منفعتی برای روسیه وجود دارد که کشوری کاملا ویران شده را به عنوان متحد خود برگزیند و همواره میلیاردها دلار را صرف سر پا نگه داشتن آن کند.»
اوباما عملیات هوایی روسیه را در سوریه به منزله اشغالگری نظامی دانست که در دراز مدت پایدار نخواهد بود.
وی ادعا کرد: «پوتین ممکن است اینطور تصور کند که با همراهی ارتش روسیه آمادگی سرمایهگذاری برای اشغال دائمی سوریه را دارد. اما این امر بسیار هزینه بر است.»
با گذشت حدود پنج سال از بحران سوریه، به نظر میرسد نیروی هوایی روسیه موازنه قدرت را در درگیریهای سوریه به نفع نیروهای مسلح سوری که اخیرا پیروزیهای بزرگی را در مصاف با گروههای تروریستی کسب کرده، تغییر داده است.
حملات هوایی روسیه به نیروهای ارتش سوریه و نیروهای داوطلب مردمی در عملیات آزادسازی شهر حلب به عنوان بزرگترین پایگاهی که کماکان تحت کنترل تروریستها قرار دارد، یاری رسانده است.
اوباما با بیان اینکه مداخله پوتین امکان برقراری آتشبس تحت حمایت سازمان ملل را دشوار میسازد، افزود: «اگر روسیه همینطور به بمباران بیهدف خود ادامه دهد گزاف نیست که بگوییم مخالفان هیچگونه سازشی نخواهند کرد.»
رئیس جمهور امریکا در حالی این سخنان را گفت که ائتلاف موسوم به ضد داعش به رهبری امریکا اوایل تابستان 1393، حملات هوایی خود را در عراق و اواخر تابستان همان سال حملات هوایی خود را در سوریه آغاز کرد. این در حالی است که دولت دمشق و یا شورای امنیت سازمان ملل برای اجرای عملیات نظامی در سوریه به این ائتلاف مجوز ندادهاند.
پس از روزها مذاکره در مونیخ، اعضای کارگروهی متشکل از دیپلماتهای 17 کشور از جمله امریکا، روسیه، ترکیه، عربستان و ایران پنجشنبه بر سر برقراری یک آتشبس موقت با هدف قطع مخاصمات در سوریه تا یک هفته دیگرتوافق کردند.
کارگروه بینالمللی حمایت از سوریه همچنین تحویل سریع کمکهای انساندوستانه به شهرهای تحت محاصره را خواستار شد.
اوباما و پوتین هفته گذشته طی تماس تلفنی بر سر اجرای توافقنامه مونیخ و در راستای تلاش برای ترک مخاصماتی که به تنشهای واشنگتن-مسکو دامن زده است، توافق کردند.
اکنون حدود پنج سال از ناآرامیهای سوریه که تا کنون بیش از 260 هزار کشته به جا گذاشته و میلیونها تن را بیخانمان کرده است میگذرد.
این در حالی است که گروه موسوم به «مرکز تحقیقات استراتژیک سوریه» 22 بهمن در گزارشی اعلام کرد آمار قربانیان بحران پنج سالۀ سوریه 470 هزار نفر بوده است.
بر اساس این گزارش، یک میلیون و 900 هزار نفر نیز در این ناآرامیها زخمی و حدود نیمی از جمعیت 23 میلیونی سوریه در داخل و خارج از مرزهای این کشور بیخانمان شدهاند.