به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از بجنورد، شب آخر منتهی به انتخابات است و فردا بناست سرنوشت مجلس شورای اسلامی رقم بخورد، خبرنگار ما رفته است بین دانشجویان خوابگاهی و بومی خراسان شمالی تا از توقعات و مطالبات آنها چند ساعت مانده به رای گیری مطلع شود، دانشجویان هم پاسخ های جالب و رنگارنگی به سوالات ما داده اند که در ادامه می خوانید.
من را قاطی سیاست نکن!
مشغول قدم زدن است که با او هم کلام می شوم، از وظایف و اختیارات نماینده مجلس چه می دانی، نگاهی عاقل اندر سفیه می کند و پاسخ می دهد: نمیدانم ما را قاطی سیاست نکن، من تو مشکلات شخصی خودم ماندم، فقط می خوام بگم یک فکری برای اشتغال و ازدواج ما جوانها بکنند و الا من یکی که نمی بخشم شان.
دست از پا درازتر سراغ دانشجوی بعدی می روم، همین اول کاری عجب داستانی شد! نفر دوم کمی امیدوارم می کند، می پرسم از وظایف نماینده چه می دانید، می گوید: نماینده مجلس قانون وضع میکند و مشکلات شهر و روستاها را به گوش مسئولین بالا دستی می رساند، یک کلام رابط بین مردم و دولت برای رفع مشکلات است.
کمی خوشحال می شوم و سوال بعدی را مطرح می کنم، تفاوت استاندار با نماینده مجلس چیست، می خواهم بدانم تفاوت یک مدیر اجرایی را با نماینده چطور می بیند، می گوید: استاندار فعالیتش به استان ختم می شود اما نماینده مجلس فراتر از این است، ارتباط این دو هم به این شکل است که نماینده مشکلات را می یابد و به استاندار میگوید تا آنرا حل کند.
نماینده ای خوب است که قول بیجا ندهد بلکه بگوید با توکل بر خدا تلاشم را می کنم
سوال سوم این است که وظیفه اصلی نماینده آوردن بودجه برای استان است یا وضع قانون شایسته، بلافاصله می گوید: قانون خوب وضع کردن مهمتر است. در ادامه می پرسم به نماینده ای که چه شعارهایی بدهد رای می دهی، می گوید: نمایندهای که سابقه خیلی خوبی داشته باشد، شعار و وعده فراتر از وظایف و قانون ندهد، یک نماینده خوب الکی قول نمی دهد، باید بگوید من سعی و تلاش میکنم تا با توکل به خداوند و به کمک مردم مشکلات را برطرف کنم، کسی که شعار دهد من همه مشکلات را برطرف خواهم کرد قبول نیست وعده توخالی است.
سوال بعدی این است که راه تحقیق شما برای شناخت پیدا کردن از آن نماینده چیست، می گوید: از طریق تلگرام و شبکههای اجتماعی و اینترنت تحقیق میکنم و مرجع بعدی ام افراد مومن و مطمئن هستند، همچنین در نهایت با مشورت و اعتماد به همسرم نماینده شایسته را انتخاب خواهم کرد.
حقوق خوب برای خبرنگاران!
می پرسم نماینده مطلوب شما بیشتر دغدغه های استانی دارد یا ملی، می گوید: استانی، چون مردم همین شهر است و باید دلش به حال همین مردم بسوزد. سوال آخر این است، اگر بخواهید از سوی مردم از نامزد ها سوالی بپرسید چه چیزهایی را مطرح می کنید، می گوید: چه برنامه ای برای مشکلات عدیده دانشگاهها و دانشجویان دارد، آیا به کیفیت بخشی دانشگاهها می اندیشد، چطور برای جوانان اشتغالزایی می کند، آیا به ازدواج و زندگی جوانان رسیدگی می کند. جمله آخرش مرا ناگهان شوکه می کند: آیا حقوق خوبی برای خبرنگاران معین می کند!؟
نجف زاده نفر سوم است اما گویا نظرات متفاوتی از دانشجوی قبلی دارد، هنوز سوال اول را پرسیده ام می گوید: سوالات بسیار سختی است نمی دانم چه پاسخی بدهم! فکر کنم وظیفه نماینده تصویب قانون باشه و هر استان یک نماینده مجلس دارد! که برای استان خود و بهبود اوضاع آن تعیین و به مجلس فرستاده میشود!
آب گرفتگی معابر!
سوال دوم اما جوابش این است: نمیدانم دقیقا استاندار و نماینده باهم چه تفاوتی دارند! در پاسخ به سوال سوم می گوید: تصویب قانونهای شایسته برای کشور مهمتر از بودجه است. و سوال چهارم جوابش این می شود: نامزد باید شعار بدهد اما تا یک حدی و وعده سر خرمن ندهد! از یک لحاظ اگر نماینده شعار گو باشد به هویت واقعی اش از همین طریق پی خواهیم برد و هدفش مشخص میشود. سوال پنجم هم جواب کوتاهی دارد: فقط خدا می داند دارد شعار می دهد یا راست می گوید. در پاسخ به سوال بعدی می گوید نماینده مطلوب من بیشتر دغدغه ملی دارد چون منافع ملی مهمتر است.
سوال آخر هم که در مورد مطالبات شما از نامزد های مجلس چیست جواب متفاوتی دارد: به مشکلات سطح شهر رسیدگی کند، به آبگرفتگی های سطح شهر در هنگام بارندگی توجه و رسیدگی کند، همین را درست کند کافی است و چشمانمان روشن می شود!
نماینده به استاندار دستور میدهد!
رضایی دانشجوی چهارمی است که امروز سر راه ما قرار می گیرد، او سوال اول را چنین جواب می دهد: کار نماینده حضور در مجلس است. توضیح بیشتری هم نمی دهد، سوال دوم را هم که تفاوت استاندار و نماینده است چنین پاسخ می دهد: فکر کنم نماینده به استاندار دستور میدهد.
او در پاسخ به این سوال که آوردن بودجه مهمتر است یا تصویب قوانین خوب می گوید: نماینده باید ابتدا به خواسته مردمش توجه کند، به روستاهای محروم رسیدگی کند، بر شوراهای روستاها نظارت داشته باشد ،وقتی بودجهای برای عمران روستا تعیین شد هاپولی نشود، نیازمندان را دریابد.
می گویم با شعار دادن نامزد ها موافقی، می گوید: الکی شعار بدهند که چی؟ نماینده خوب باید مشکلات مردم را حل کند و عمل کننده باشد. می پرسم چطور تحقیق می کنی عمل کننده است، می گوید: من نمیدانم در ذهن طرف چه میگذرد شاید تمام تحقیقات و پرس و جو من نتواند هویت واقعی طرف را مشخص کند، از باطنش آگاهی ندارم شاید الکی تعریف میکنند نمیتوانم به گفته هرکسی اعتماد کنم، خیلی ها به نظرم خوب بودند اما وقتی قدرت را دست میگیرند 180 درجه تغییر میکنند.
می گویم نماینده مطلوب تو بیشتر در فاز مشکلات ملی است یا استانی، می گوید: مسائل استانی اگر خوب مرتفع شود پلهای است برای جامعه آرمانی و همین طور کشور هم اصلاح می شود. سوال آخر که مربوط به مطالباتش از نماینده آینده است را چنین پاسخ می گوید: آیا نماینده مجلس برای جوانان میتواند شغل ایجاد کند؟ اگر میتواند چرا هیچ کاری انجام نمیدهد، بیکاری آفت جامعه است، نماینده باید کمبودهای روستاها را برطرف کند، جادههای نامناسب استان را درست کند و بر روستاهای محروم که امکانات کمی دارند نظارت داشته باشد.
نماینده جان لقمههای کوچک بردار!
دانشجوی بعدی که با هم هم کلام می شویم از رشته علوم سیاسی است، فکر می کنم اینجا دیگر نکات خوب بیشتری گیرم بیاید، او در پاسخ به سوال اول که وظیفه نماینده چیست می گوید: اولین وظیفه قانون گذاری است و سپس طبق بودجه سالانه نماینده باید به مشکلات مردم شهر رسیدگی کند، نمایندگان باید حرف مردم را بشنود و مشکلاتشان را رفع کنند ضمن اینکه با مواضع و اقدامات خود چالش های کشور را برطرف کند، لذا باید فردی که صلاحیت دارد را انتخاب کنیم.
تفاوت استاندار با نماینده مجلس از دیدگاه این دانشجوی علوم سیاسی چنین بود: درجه و رتبه شغلی یک نماینده بالاتر از استاندار است هر دو باید استان را اداره کنند تنها تفاوتشان در این است که نماینده در مجلس قوانین را که برای کشور لازم است تصویب می کند و استاندار آنرا باید اجرا کند، البته حیطه کاری نماینده هم استانی است و هم کشوری اما استاندار صرفا در مسائل استانی مدیریت انجام می دهد.
او می گوید: به نمایندهای که شعار دهد رای نمیدهم، بیشتر نمایندهها فقط شعار میدهند و عمل کننده نیستند پس بنابراین به گذشته آن فرد باید توجه کرد و زندگی شخصیاش را مشاهده کرد باید شخصیتش را شناخت و دانست که آیا از پس اداره یک استان بر خواهد آمد، آیا مشکلات استان و جوانان را برطرف میکند بعد میفهیمم به شعارهای خود عمل میکند یا خیر.
این دانشجوی علوم سیاسی داشتن دغدغه های استانی و ملی را برای یک نماینده برابر هم ضروری می داند، و مطالباتش از آن چنین است: به مشکلات زندگی جوانان ازدواج، معیشت، اقتصاد و دین و مذهبشان توجه کند، نماینده واقعی مردم کسی است که به فکر سمت و جیب و قدرت خود نباشند چون صندلی قدرت به کسی وفا نمیکند، لقمههای کوچک بردارد و زمانی که رای آورد مردم را دور نزند.
تو وکیل مدافع مردمی نه وکیل الدوله!
سنایی دانشجوی بعدی است که خود را به او می رسانیم تا چند کلمه ای از نظراتش بشنویم، او سوال اول که پیرامون وظایف نماینده است را چنین پاسخ می دهد: نمایندگان مجلس از تمام نقاط کشور در آنجا جمع می شوند تا به مشکلات مردم رسیدگی کنند و محرومیت های استان خود را به مسئولین عالی کشور برسانند. تفاوت نماینده و استاندار از دیدگاه سنایی چنین بود: استاندار یک مدیر اجرایی در سطح استان و نماینده مجموعه تحت مدیریت خود است اما نماینده مجلس وکیل و مدافع کل مردم منطقه، استان و شهر خود است نه وکیل الدوله.
کار اصلی نماینده مردم در مجلس از دیدگاه او چنین بود: او از طرف مردم انتخاب میشود تا به امور شهر رسیدگی کند و بودجه دریافت کند، باید روی نمایندهها شناخت کلی پیدا کرد تا شعار های بی خود ندهند، گاهی به این نتیجه می رسم چون شناخت ندارم برگه سفید بیندازم اما به ذهنم می زند که از افراد مطمئن سوال کنم آنها به خاطر دین و ایمانشان هم که شده فرد مطلوب را می توانند به من معرفی کنند.
جان جد و آبادت اگر این کاره نیستی برو کنار اهلش بیاید
سنایی در پایان مطالبات خود را از نماینده آینده با زبان ساده چنین توضیح می دهد: از نامزد های انتخاباتی تقاضا دارم جان مادر و جد و آبادشان اگر واقعا قصد خدمت به مردم را دارند پای کار بایستند و اگرنه بروند کنار تا اهلش بیاید و خود و مردم را خسته نکنند، آنها باید بدانند نمایندگی مردم خیلی مسئولیت سنگینی است و اگر درد شناس و خدوم نباشند به خدا قسم آه مردم گردنشان را خواهد گرفت و در آخرت در قعر جهنم خواهند بود، به فکر مردم و دانشجویان باشید.
ثابتی دانشجوی بعدی است، او درخصوص وظایف نماینده می گوید: نماینده باید از مشکلات مردم آگاهی داشته باشد مردم را درک کند امروز که وضعیت اقتصادی مردم خوب نیست برنامهای برای پیشرفت اقتصادی داشته باشد، نماینده مردم که نباید به فکر افزایش قدرت و ثروت خود باشد، آقای نماینده باید بدانی همه ما فانی هستیم سرنوشت قدرتمندان ظالم و بی توجه به محرومان در تاریخ برای تو عبرت است.
از این دانشجو می پرسم نماینده باید بیشتر دغدغه مسائل ملی را داشته باشد یا استانی، می گوید: استانی، زیرا استان خود او است و اطلاعات آن نسبت به شهر خود بیشتر است و اگر هر نماینده بتواند امور استان خود را اصلاح کند کل کشور اصلاح می شود، خواسته من از نماینده مجلس این است که به مشکلات اصلی و واضح جامعه مانند اقتصاد، وضیعت بیکاری، پایمالی حق مظلوم و مشکلات دانشجویان رسیدگی کند.
مجلس مرعوب غرب و آمریکا نمی خواهیم
پورهاشمی آخرین دانشجویی است که با او به گفتگو می نشنیم، وی در پاسخ به این سوال که مهمترین وظایف نماینده چیست، می گوید: تصویب قانونهای شایسته برای کشور، آوردن بودجه برای استان، نظارت بر اجرای قانون توسط دولت و وزیران و جلوگیری از فساد و به خطر افتادن کشور از سوی دشمنان، البته در این زمینه موضع گیری انقلابی و مرعوب آمریکا و غرب نبودن، به فکر پیشرفت علمی، عزت و استقلال و گشایش اقتصادی برای مردم بودن جزو اولویت هاست.
او می گوید به نمایندهای که واقعا درد مردم را بفمد از درون خود مردم باشد و دیندار بوده و سوابقش نشان دهد که به شعارهایش عمل می کند رای می دهم، مواضع او را نیز از زمینههای مختلف مانند رسانه، مناظرهها، سخنرانیهایی که دارد و پرس و جو از افراد معتمد جویا می شوم.
نماینده جمهوری اسلامی باید الگوی جهانیان باشد
پورهاشمی معتقد است در مرحله اول نماینده باید دغدغه ملی داشته باشد و سرنوشت کشور و نظام برایش مهم باشد و صلاح مملکت را بخواهد بعد دغدغه استانها و شهرستانها را داشته باشد و این دو در واقع از هم نباید جدا باشند چون هدف جامعه مسلمان داشتن یک کشور ایدهآل است که الگو و اسوه برای جهانیان باشد لذا نماینده این کشور الگو نیز باید دغدغه پیشرفت همه جانبه در سرش موج بزند.
مطالبات وی از نماینده آینده چنین بود: نماینده باید به مردم و مشکلات آنها توجه کند، به وضعیت اقتصادی، ازدواج و مسکن توجه کند، سوالاتم از نماینده آینده این است که چه برنامههایی برای جوانان، اقتصاد و پیشرفت دارد، چه برنامهای برای اقتصاد دانشبنیان و فرهنگسازی و در زمینه دین حداکثری دارد و چه برنامههایی برای دانشگاهها استان دارد؟