به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، دکتر حمید سرخیل عضو هیات علمی دانشکده محیط زیست و عضو کارگروه علمی HSE کشور گفت: در ایام تعطیلات و به خصوص نوروز مردم هر روزه به مسافرت با خودروهای شخصی خود می روند و معمولاً حجم تردد در مسیر های جاده ای کشور بالاست. مسافران در طی مسیر تا رسیدن به مقصد در حاشیه جاده ها، مسیر های خاکی، مسیر روخانه ها، زیر سایه درختان و مناطق مرتعی، برای استراحت توقف می کنند و به نوعی با محیط زیست خلوت می کنند که در این میان توجه و حفظ محیط زیست از سوی مسافران اهمیت زیادی پیدا می کند .
وی افزود: این همنشینی با محیط زیست دو اثر را به دنبال دارد که مسافران هر از گاهی زباله های مصرفی خود را بر جا می گذارند، گاهی این زباله ها شامل مواد پلاستیکی است که سال ها بازگشت آن ها به طبیعت به طول می انجامد و به نوعی قاتل خاموش محیط زیست می باشند و در ضمن سیمای حاشیه جاده ها و رودخانه ها و مراتع را ناهمگون می سازد و به نوعی باعث آلودگی فیزیکی و آلودگی سیمای محیطی شود.اثر دیگر این معاشرت با محیط زیست جدا کردن بوته ها، درختچه ها و قطع شاخه درختان به منظور تهیه آتش می باشد که این امر می تواند به شدت گیاهان را با آسیب روبرو نماید . جدا از اینکه همیشه خطر سرایت حریق به سایر نقاط نیز وجود دارد.
سرخیل ادامه داد: در مناطق کویری مشاهده می شود که درختچه ها و بوته های کویری در یک مراسم دور هم نشینی "آتشونه کویری " در این ایام سوزانده می شود تا افراد محفل دور هم نشین چای دودی بنوشند و تا پاسی از شب بیدار بمانند تا طلوع خورشید را به انتظار باشند. این نوع تفریح نیز در صورتی که از کنترل خارج شود با ازبین رفتن درختچه ها و بوته های ارزشمند کویری همراه خواهد بود که میخ های استوار سازی کویرند و تثبیت کننده شن های روان هستند و از بین رفتن آن ها طوفان های رملی و ریز گردها را افزایش خواهد داد.
عضو هیات علمی دانشکده محیط زیست متذکر شد: شایسته است مسافران و توریست ها در این ایام زباله های تولیدی خود را با خود برداشته و حمل کرده و در مناطق مخصوص انباشت زباله در شهرهای بین راه و درمسیرخود بیندازند،حتی الامکان ازروشن کردن آتش درحاشیه جاده هاورودخانه هاخودداری نموده وبه یاد داشته باشندکه ارزش بوته ها و درختچه های کویری کم از زیبایی کویر نیست و بخش جدا ناشدنی از این زیبایی است.
وی به یکی دیگر از موارد مهم محیط زیستی اشاره کرد و گفت: حفاظت از چشمه های آهکی هم بسیار مهم است که اکثر مسافران و بازدید کننده ها را به سمت خود جلب می کننداین چشمه های آهکی بعضاً به دو دلیل عمده با آسیب روبرو هستندکه با توجه به اینکه ساختار این چشمه ها آهکی هستند معمولاً از لایه های زمین شناسی از جنس تراورتن و مرمر (اونیکس) تشکیل شده اند که معمولاً ارزش معدنکاری دارند و با استخراج این لایه ها، متاسفانه چشمه های مولد زایشی تراورتن در منطقه کور می شوند و از بین می روند ودلیل دیگر اینکه مصرف بی رویه آب در مناطق بالا دست این چشمه ها نیز با پایین آوردن سطح آب های زیر زمینی چشمه ها را خشک می کند.
عضو کارگروه علمی HSE کشور تاکید کرد: جدا از این دو خطر مهم معمولاً با هجوم مسافران و توریست ها به چشمه ها، با برداشت بی رویه آب توسط مسافران، آسیب به مجرای خروجی آب و همچنین ریختن زباله های خود در مظهر چشمه می تواند آب شرب مناطق پایین دست را با آلودگی همراه سازد که این خود عاملی برای بروز بیماری ها خواهد بود.
منبع: سایت سلامت،ایمنی و محیط زیست