به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، هر چه به روزهای گرم سال و آغاز فصل گرما نزدیکتر میشویم نگرانی از تکرار دوباره تراژدی گردوخاک در آسمان استانهای جنوبی و غربی کشور بیشتر نمایان میشود اما در شرایطی که همگان از دولت انتظار دارند برای مقابله با پدیده ریزگردها جدیتر از سالهای گذشته وارد عمل شود، خبرهای رسیده از حذف منابع مقابله با ریزگردها در لایحه بودجه 95 حکایت دارد!
این در حالی است که طی سال گذشته و در فواصل زمانی متعدد استانهای خوزستان، ایلام، کرمانشاه، آذربایجان غربی و حتی پایتخت نیز سنگینی تنفس در آسمان خاکآلود را تجربه کردند اما برخلاف انتظارات موجود اقدام عملی چشمگیری برای پاسخ به افکار عمومی از سوی سازمان حفاظت محیطزیست انجام نشد.
جالب اینجاست که طی سال 94 نیز بودجه مصوب برای مقابله با ریزگردها به استان خوزستان تعلق نگرفت و دولت با شانه خالی کردن از زیر بار این تکلیف ساکنان این نواحی را مقابل تهدید ریزگردها تنها گذاشت! اما با توجه به مشکلات زیستمحیطی پیش روی چنین مناطقی انتظار است دولت با برنامههای مدون و عزم جدی راه مقابله با گردوخاک را در پیش گیرد اما نه تنها خبری از ارائه راهکارهای ابتکاری و برنامههای عملیاتی در این باره به گوش نمیرسد بلکه حذف منابع این برنامه در لایحه بودجه 95 میتواند به منزله تعطیلی تمام عیار برنامههای پیشبینی شده برای فرونشاندن ذرات گرد و خاک و توجه به سلامت ساکنان استانهای جنوبی باشد. موضوعی که انتقاد عباس پاپیزاده، عضو ناظر مجلس در شورایعالی محیطزیست را در پی داشته است. وی با گلایه از تصمیم دولت برای حذف این اعتبار استدلال دولتیها را در حذف بودجه ریزگردها غیرضروری دانستن این بودجه اعلام کرده است!
دولت بودجه ریزگردها را حذف کرد
پاپیزاده، در این باره عنوان کرد: مجلس در سال 92 منابعی برای ریزگردها در لایحه بودجه لحاظ کرد که برای سالهای 93 و 94 نیز آن را تکرار کرد اما دولت در این سالها به هیچوجه آن را محقق نکرد تا آنکه در لایحه بودجه 95 آن را به طور کلی حذف کرد. به گفته این نماینده مجلس وکلای ملت طبق ماده 224 برنامه پنجم توسعه، برای ریزگردها در لایحه بودجه 95 اعتباری را در نظر گرفتند اما با مخالفت دولت روبهرو و حذف شد.
انتقاد از عملکرد سازمان حفاظتمحیطزیست
یکی دیگر از موضوعاتی که از سوی پاپیزاده مورد اشاره قرار گرفته است ضرورت جدی گرفتن معضل ریزگردها و پذیرفتن مسؤولیت رفع این مشکل از سوی دولت و بویژه سازمان حفاظت محیطزیست است.
از دیگر نکات قابل توجه درباره حذف بودجه مقابله با ریزگردها این است که در حال حاضر اعتباری برای اجرای این برنامه وجود ندارد و نمایندگان به دلیل ایجاد بار مالی امکان ارائه طرح در این زمینه را ندارند. بر این اساس تنها دولت میتواند با ارائه لایحهای منابع لازم برای حل مشکل گردوخاک را تامین کند اما آنطور که پاپیزاده گفته است نمایندگان از دولت برای انجام این کار درخواست کردهاند اما بازهم با مخالفت دولت روبهرو شدهاند.
دولت: اختصاص بودجه غیرضروری است
همچنین این عضو ناظر مجلس در شورایعالی محیطزیست دلیل دولت برای حذف بودجه ریزگردها در لایحه بودجه سال 95 را غیرضروری دانستن این اعتبار خواند و بیان داشت: عزم جدی در بدنه تصمیمگیر دولت برای کمک به سازمان حفاظت محیطزیست، وزارت جهاد کشاورزی و سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور جهت رفع ریزگردها وجود ندارد.
به باور وی، دولت تنها مسؤول معضل ریزگردهاست و این مشکل بزودی دردسرآفرین خواهد شد، در حقیقت دولت در شرایط آب و هوای سالم میتواند بهترین برنامهریزی عملیاتی برای رفع معضل ریزگردها را تدوین کند.
منبع: روزنامه وطن امروز