گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو-یادداشت دانشجویی*؛ یکی از مؤلفههایی که می تواند نقش اساسی در اقتصاد مقاومتی داشته باشد کشاورزی است؛ اما این بخش همیشه مظلوم واقع شده و بهگونهای در دولتهای مختلف توجه کمی به آن میشود، در صورت توجه به این بخش میتوان یکی از مشکلات اجتماعی که مهاجرت روستائیان به شهرهاست که به شلوغی شهرها و افزایش بزهکاریهای اجتماعی، کاهش اشتغال و غیره میانجامد را کاهش داد.
تبدیل شدن مدل زندگی روستانشینی به شهرنشینی تاثیرات مخربی بر محصولات کشاورزی، دامی، صنایع دستی و غیره گذاشته است که دلیل اصلی آن کم توجهی مسئولان به بخش کشاورزی و شاخههای وابسته به آن مثل دامداری، پرورش ماهی و غیره است.
در سال جدید نگاه توسعهای به روستاها و به تبع آن بخش کشاورزی باید در اولویت دولت باشد.
توجه به گسترش کشاورزی و حمایت های لازم از آن باعث میشود که از واردات بیرویه برخی از اقلام استراتژیک مثل گندم به کشور جلوگیری کرده و حجم بالایی از ارز کشور ذخیره شود.
از مهمترین حمایتهایی که دولت میتواند از کشاورزی و کشاورزان انجام دهد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- بها دادن به کشاورزی علمی و حمایت از دانشجویان رشتههای کشاورزی که میتوانند کشاورزان را راضی به دست کشیدن از کشاورزی سنتی و کمک کردن به آنها برای انجام کشاورزی علمی نمایند.
۲- حمایت های لازم از مکانیزه کردن ماشین آلات کشاورزی و پشتیبانی از اجرای طرحهای آبرسانی و آبیاری مثل آبیاری قطرهای، بارانی و غیره که باعث میشود کشاورز با این امکانات بجای یک هکتار، چندین هکتار محصول را با همان حجم آب بعمل آورد.
۳- کوتاه کردن دست واسطهها و دلالهای بخش کشاورزی که بیشترین سود از محصولات کشاورزی را بجای آنکه کشاورز ببرد آنها میبرند.
۴- حمایتهای لازم در زمینه ارسال کمکهای تعاونی جهت حمایت از دامداران و کشاورزان اعم از کود، سم و ... در بخش کشاورزی و واکسن و دارو در بخش دامی.
۵- اختصاص دادن مشوقهای لازم به کشاورزان نمونه، البته کشاورز نمونه نیز باید بهگونهای انتخاب شود که کشاورز با کمترین حجم آب بیشترین بازدهی و محصول را بعمل آورد.
۶- اعزام کارشناسان ماهر مانند دانشجویان رشتههای کشاورزی به روستا، البته این هزینه باید بر عهده ارگانهایی چون جهاد کشاورزی باشد نه بر عهده کشاورز و دامدار.
۷- حمایت از محصولات کشاورزی در صورت وقوع بلایای طبیعی و غیر طبیعی مانند سرما، سیل، طوفان، آتشسوزی و غیره با بیمه واقعی نه بیمهای که حتی پوشش هزینههای انجام شده کشاورزان و دامداران را نمیدهد.
۸- راهاندازی کلاسهای آموزشی مستمر برای کشاورزان و دامداران نسل جوان روستا برای تولید محصولات کشاورزی با صرفه اقتصادی بالا و همچنین چگونگی پرورش دام به صورت علمی نه به روش سنتی.
در کلاسهای مذکور همچنین میتوان آموزشهای لازم برای جلوگیری از آسیبهای محصولات کشاورزی را به آنها داد.
در پایان باید به این باور برسیم که تنها راه اقتصاد مقاومتی در زمینه کشاورزی بالا بردن علم و دانش، در کنار تجربه است و مهمترین شعار در این بخش شعار «ما میتوانیم» است.
*سجاد شعبانی-جانشین بسیج دانشجویی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.