به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور در مراسم افتتاح چهارمین نمایشگاه تجهیزات آزمایشگاهی ساخت داخل با بیان اینکه ما مکلف به توسعه ایران هستیم و برای این منظور باید برنامهریزی کنیم، گفت: توسعه کشورها از شرایط بینالمللی متاثر است و در حال حاضر توسعه کشورها دیگر مربوط به رشتههای صنعتی نیست، زمانی داراییهای یک کشور نفت و گاز بود ولی امروز داراییهای ثروتمندترین کشورهای دنیا دانش و مغز جوانانشان است.
وی افزود: در کشور ما نیز مدتی است که این گفتمان شکل گرفته که برای توسعه باید به دنبال توسعه علم و فناوری باشیم و بانی آن هم مقام معظم رهبری بودهاند که اعلام کردند توسعه علم و فناوری زیربنای توسعه کشور است.
جهانگیری ادامه داد: از این نظر شرایط ایران به لحاظ تاریخی نیز مهیاست زیرا علم ایران از قدیم زبانزد بوده و حالا نیز باید بیش از پیش به دانشمندان توجه کنیم و دانشگاهها را محترم بشماریم.
معاون اول رئیسجمهور اظهار داشت: در حال حاضر به دلایل شرایطی که برای اقتصاد کشور در زمان تحریم پیش آمد موضوع اقتصاد مقاومتی تبدیل به مسئله اصلی کشور شد و تمام سطوح کشور موظف شدند که اقتصاد مقاومتی را در دستور کار قرار دهند تا در برابر فشارهای خارجی تاب بیاوریم و شاهبیت اقتصاد مقاومتی نیز اقتصاد دانشبنیان است.
وی با اشاره به 5 رویکرد اصلی در اقتصاد مقاومتی، گفت: درونزایی، بروننگری، دانشبنیانی، مردمیبودن و عدالتمحور بودن رویکردهای اقتصاد مقاومتی هستند که تمام این رویکردها متناسب با اقتصاد دانشبنیان است.
جهانگیری تصریح کرد: جهتگیری اصلی کشور این است که دانش در اقتصاد ما حرف اصلی را بزند و از اتکا به نفت خارج شویم ولی برای خارج شدن از اتکا به نفت باید به مغز جوانانمان متکی باشیم.
معاون اول رئیسجمهور با بیان اینکه جامعه ایران افراد تحصیلکرده بسیاری دارد، گفت: ما پنجمین تولیدکننده مهندس در دنیا هستیم و این حجم نیروی تحصیلکرده میتواند تضمینکننده تحقق اقتصاد دانشبنیان واقعی باشد ولی دولت باید رویکردهای دقیقی را در این زمینه تدوین کند.
وی ادامه داد: وزارت نفت با دانشگاههای کشور قراردادی را منعقد کرده است که براساس آن بیش از هزار میلیارد تومان برای فناوریهای نفتی در اختیار دانشگاهها قرار بگیرد، ما بیش از 200 میلیارد دلار سرمایهگذاری در صنعت نفت داشته باشیم زیرا نفت جزو پیشروترین رشتههاست و ما در تمام رشتههای صنعتی نیاز به فناوریهای جدید داریم.
جهانگیری تجهیز دانشگاهها به وسایل آزمایشگاهی را نخستین رسالت برای توسعه دانشبنیان برشمرد و گفت: تجهیزات دانشگاهها به شدت فرسوده شده و در سالهای گذشته نیز تجهیزات آزمایشگاهی وارد نشده است و من از این نظر متاسف هستم و فکر میکنم وظیفه مهم دولت تجهیز دانشگاه به لوازم آزمایشگاهی است.
وی با اشاره به ضرورت استفاده مردم ایران از تولید داخلی گفت: زمانی مردم ما جنس ژاپنی را قبول نداشتند ولی ژاپنیها آنقدر از تولیدات بیکیفیت خود مصرف کردند تا تولیدکنندگان خودشان تقویت شوند و حالا به جایی رسیدند که تولیدات با کیفیتی دارند و ما نیز باید موضوع مصرف فرهنگ کالای داخلی را به یک فرهنگ عمومی تبدیل کنیم و برای این منظور باید ساز و کارهای اداری طراحی شود.
جهانگیری خاطرنشان کرد: امسال باید چرخهای تولید کشور حرکت کند و اقتصاد کشور وارد دوره رونق شود، ما نیاز به رشد اقتصادی بیش از 5 درصد داریم تا برای این حجم نیروی انسانی فارغالتحصیل، کار ایجاد کنیم.
وی افزود: باید نظام تعرفهای مناسب در حمایت از تولید داخل داشته باشیم و جایی که تعرفهها بیجهت پایین است باید تعرفه را مناسب کنیم، باید با قاچاق کالا مبارزه شود و در بخش دولتی نیز باید سختگیرانهتر عمل کنیم.
جهانگیری ادامه داد: باید این مسئله را به یک اجبار تبدیل کنیم که هیچ دستگاه دولتی حق نداشته باشد زمانی که کالای تولید داخل وجود دارد کالا را از خارج وارد کنند، این مسئله باید به یک مصوبه تبدیل شود.