به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، کاظم فرهمند، قائم مقام معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي مشهد در آئین بزرگداشت روز جهانی ماما، گفت: مراقبت هاي قبل از بارداري و بعد از زايمان توسط ماما يكي از عوامل مهم حفظ سلامتي مادر و جنين است و ماما با عملكرد درست در حوزه مراقبت مي تواند به مادر و نوزاد حيات دهد.
وی افزود: در حال حاضر 825 ماما در مراكز بهداشت روستايي و شهري زير پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خراسان رضوي فعاليت دارند كه نقش آنان در مراقبت از مادران باردار از اهمیت بسزایی برخوردار است.
قائم مقام معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي مشهد با اشاره به اهمیت مقوله پیشگیری بر درمان در مراکز بهداشتی گفت: در حوزه فعاليت ماماها مراقبت هاي بعد از بارداري و پس از زايمان بسيار اهميت پيدا مي كند.
فرهمند با بیان اینکه اگر مراقبت هاي لازم بعد از بارداري به خوبي انجام شود مادر در روند زايمان دچار مشكل نميشود و مي توان با انجام اين مراقبت ها برخي از موارد منجر به مرگ مادر را كاهش داد، خاطرنشان کرد: افزایش سن مادران باردار و بيماري ها از عوامل ایجاد بارداري های پرخطر است.
وی گفت: امسال در آغاز فصل پاييز و شيوع آنفلوآنزا كلاس هاي بازآموزي و به روز كردن اطلاعات براي ماماها در مراكز بهداشتي برگزار مي شود تا مراقبت ها از مادران باردار به خوبي انجام گيرد.
کاهش 39 درصدی سزارین در مناطق تحت پوشش علوم پزشکی مشهد
مدير امور بيمارستان ها و تعالي خدمات باليني دانشگاه علوم پزشكي مشهد گفت: میزان سزارین در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد از 52 به 39 درصد طی سال های 93 و 94 کاهش یافته است.
مرتضي طالبي افزود: در چارچوب اجراي طرح تحول نظام سلامت دانشگاه علوم پزشكي مشهد به هدف كاهش 10 درصدي ميزان سزارين پايه در مادران باردار در طول يك سال دست يافت.
وی با اشاره به افزایش سه درصدی میزان مرگ ومیر مادران باردار، گفت: با این حال دانشگاه علوم پزشكي مشهد در حوزه ميزان مرگ و مير مادران بر اساس استانداردهاي كشور وضعيت مناسبي دارد.
مدير امور بيمارستان ها و تعالي خدمات باليني دانشگاه علوم پزشكي مشهد افزود: در سال 1393 ميزان مرگ و مير مادران باردار در هر 100 هزار تولد زنده در شهرستانهاي زير پوشش دانشگاه علوم پزشكي مشهد 15.9 درصد بود كه در سال 94 به 18.9 درصد افزايش يافت.
وي مرگ و مير مادران باردار را شامل سه گروه از جمله مرگ در دوران قبل از بارداري، هنگام بارداري و پس از بارداري تقسيم و بيان كرد: بيشترين علت مرگ در مادران باردار طي پارسال مربوط به خونريزي هاي موقع زايمان و مداخلات دوران زايمان بوده است.
مدير امور بيمارستان ها و تعالي خدمات باليني دانشگاه علوم پزشكي مشهد گفت: در مدت چهار سال گذشته از بين 100 مورد مرگ مادر باردار در خراسان رضوي در كنار علل، بيشترين عامل مرگ، مداخلات زايماني و خونريزي هاي مرتبط با زايمان بوده است.
طالبی گفت: از آنجا كه بيشترين تعداد مرگ مادران باردار مربوط به اقدامات هنگام زايمان بوده، بنابراین آموزش بيشتر افرادي كه در حوزه زايمان دخيل هستند و توجه به نقش دانشكده هاي مامايي و پرستاري در حوزه تربيت متخصصين، حايز اهميت است.